KIRAATHANELER ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Kıraathaneciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Niyazi Budak ' Kahvehane, kıraathane esnafımız pandemi nedeniyle çok zor günler geçiriyor. Kapalı olan kıraathane ve bar işletmelerinin açılmasını istiyoruz. Yetkililerden sorunu çözmelerini ve yaşama mücadelesi veren küçük esnafa destek olmasını bekliyoruz' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

Van Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Niyazi Budak,kahvehane ve kıraathane işletmecileriyle birlikte  Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge’yi ziyaret ederek sorunlarına çöüm bulunmasını istedi.

Ziyarette konuşan Başkan Niyazi Budak, “Kıraathaneci ve bar çalıştıran esnafımız uzun süredir iş yerlerinin açılmasını bekliyor. Esnaflarımız pandemi sürecindeki belirsizlik nedeniyle çok zor durumda kalmıştır. Kıraathaneler ve barlarla ilglii hükümetimiz özel tedbirler almalıdır. Kıraathaneci ve bar işletmecisi esnafımızın iş yerleri yaklaşık 6 aydır kapalı durumdadır. Vergi, SGK, BAĞKUR gibi resmi borçlar ertelendi ancak kira, elektrik, su ve muhasebe gibi borçlar esnafımızın sırtında duruyor. Esnafımız geçim zorluğu yaşıyor.  Esnafımız ailesine bakamaz  ve sorunlara dayanamaz duruma gelmiştir.Van'da çok sayıda kayıt dışı, ruhsatsız kıraathane, kahvehane ve internet kafe var. Yasal olmayan  işyerlerinin yetkili kurumlarca denetlenmesini haksız kazanca son verilmesini  istiyoruz. Esnaf ve sanatkarımızın dostu olan Valimiz Mehmet Emin Bilmez’in sorunların çözümü için destek olmasını bekliyoruz. ” Dedi.

“Resmi kurumlara olan borçlar  alınmamalı”

Maske, sosyal mesafe, hijyen ve eldiven gibi gerekli tedbirler alınarak kahvehane ve kıraathanelerin de açılmasını isteyen VAN ESOB Başkanı Berge de, “Yıllardır sorumluluğunu yerine getirerek devletine vergisini veren, devletine yük olmayan ve her zaman devletinin yanında olan, Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla 15 Temmuz’da sokaklarda olan esnafımıza hükümetimiz sahip çıkmalıdır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ricada bulunuyorum. Eğer iş yerleri açılmayacaksa, esnafımıza kira yardımında bulunulmalı, resmi kurumlara olan borçlar ertelemek yerine alınmamalı, iş yeri 6 aydır kapalı olan esnafımıza en azından asgari ücret desteği sunulmalı. Ahilik geleneğinde düşmüş insana, yardımlaşma ve dayanışma vardır. Van bölgesinin kadirşinas bir yapısı olduğunu biliyoruz. Yıllardır kirasını ödeyen esnaf bugün pandemi nedeniyle aylardır kapalı durumda ve kirasını ödeyemiyor diye iş yerinden çıkarılmamalıdır. İnsanların birbirine yardımcı olması kadar güzel bir şey olamaz. En ahlaki ve en güzel duruş da budur. İş yeri sahiplerimizin de bu geleneğe bağlı kalmaları, bakış açılarının güzelliğini ortaya koyar” diye konuştu.İş yerleri sahiplerinin bu zorlu süreçte esnaftan kira almamasını isteyen Berge, “Bu süreçte duyarlılık gösteren iş yeri sahiplerine teşekkür belgesi vereceğiz. Ancak esnafımızı çıkarmakla tehdit eden veya çıkaran iş yeri sahibini de basına duyuracağız” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme