“KİNYAS KARTAL’IN EVİNİ KİRAYA VERMEK İSTEMİYORUM”

Burukan aşiretinin efsane ismi rahmetli Kinyas Kartal'ın en küçük oğlu Şahin Kartal AK Parti'den siyasete soyunuyor. Seçimlerde iddialı olan Şahin Kartal, 26 Ekim Cuma günü Tuşba Belediye Başkan aday adaylığı için AK Parti İl Başkanlığı'na yazılı müracaat yapacak.

İlhan SİYAHTAŞ

Yerel seçiminin heyecanlı, renkli ve bir o kadar çekişmeli geçmesi beklenen Van'da AK Parti,  BDP arasında yaşanacak yerel seçim yarışında belediye başkan aday adayları bir bir ortaya çıkıyor. Bu isimlerden biri de Burukan aşiretinin efsane isimi,  Van Milletvekili merhum Kinyas Kartal'ın en küçük oğlu Şahin Kartal oldu. Yazı İşleri Müdürümüz İkram Kali'ye konuşan Kartal, "bu yarışta bende varım"  diyerek Van'ın yeni ilçelerinden Tuşba belediye başkan aday adaylığı için 26 Ekim Cuma günü AK Parti'nin kapısını çalacak.  Şahin Kartal'ın ilgi çekici,  çarpıcı açıklamaları:

Şahin Kartal kimdir?

1958 Van doğumluyum. 10 kardeş ve kardeşlerin en küçüğüyüm. İlk ve ortaokulu Van'da bitirdim, 1978 de yurtdışına gittim. Viyana'da konsoloslukta görev aldım.  Gündüzleri orada görev yapıyordum akşamları ise üniversite de ekonomi bölümünü okuyordum. Daha sonra turizm bürosunda görev aldım. Ağabeyimin vefatından dolayı Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Tekrar yurt dışına gidemediğim için tahsilimde yarı da kaldı.

Kinyas Kartal'ın oğlu olmak sizin için ne ifade ediyor?

Kinyas Kartal'ın oğlu olmak benim için bir gururdur ama sorumluluğu da çok ağırdır. Yani bizim ona layık olmamız biraz zordur. Kinyas Beyin yaşadığı dönem manevi dostluklar, vefa ön planda olduğu bir dönemdi. Şimdi daha çok maddiyat ön planda olmaya başladı ama sağ olsun aşiretimizin Kinyas Beye, ailesine ve çocuklarına gösterdiği sevgiden dolayı kendilerine her zaman minnettarız.

Buruki aşireti kaç kişiden oluşuyor?

Bende gerçek anlamda ne kadar olduğunu bilmiyorum. Tahmini bir rakam söylemek gerekirse 150 bin civarı bir aşiret mensubumuz var diyebilirim.

Ailenizde kimler milletvekilliği yaptı?

Amcam Hamit Kartal,  babam Kinyas Kartal, ağabeyim Nadir Kartal milletvekilliği yaptı.

Siyasete AK Parti ile giriyorsunuz.  Neden siyaset? Neden AK Parti?

Ben siyasetin içinde doğdum ve büyüdüm. Ama ilk defa aktif şekilde siyasete giriyorum. Bana bu fırsatı verirlerse bulunduğum, tanıdığım, tanındığım yöreye AK Parti çatısı altında hizmet etmek istiyorum. AK Parti siyaset ve hizmet felsefeme uygun olduğu için AK Parti'yi tercih ettim.  İktidarın imkânları,  gücü ile ilçeme, seçmenlerimize ayrım yapmadan, herkesi kucaklayarak güzel hizmetler yapacağıma inanıyorum. Hizmetin iktidar ile birlikte yürüyeceğine inanan biriyim.  İktidarsız hizmet etmek bence hiçbir şekilde mümkün değil diye düşünüyorum.  Benim başkanlığımda tek ben başkan olmayacağım bütün halkımız görüşleriyle, katkılarıyla belediye başkanı olacak. Ancak bana bu fırsat verilmese dahi AK Parti'de aynı ruh ve heyecanla çalışmaya devam ederim. Ben ihtiraslı bir insan değilim.

Belediye başkanı seçilirseniz hayalinizde neler var?

Tuşba yeni bir ilçemizdir ve hizmet binası dahi yok. İlk hayalim ilçeye, insanlarımıza yakışır bir hizmet binası yapmak.   Belediyede ortak akla,  dayanışmaya, saygıya,  disipline, halkımıza önem vereceğim. Bilindiği gibi köylerimizde alt yapı eksiklikleri var. Tuşba ilçemiz hizmet bekleyen yeni ilçe olması nedeniyle bunun hem avantajı hem de dezavantajı vardır.

Ailenizde başka isimler de gündeme geliyor bu doğru mu?

Halit Kartal ağabeyimizin oğlu Mustafa Kartal'ın da AK Parti'den Tuşba Belediye Başkan aday adaylığı söz konusudur. Buna elbette saygı duyuyorum.

Siyasette idealiniz, beklentiniz nedir?

Kinyas Kartal'ın evini kiraya vermek istemiyorum.

Başka bir isme adaylık verilmesi sizin için nasıl bir sonuç doğurur?

Tuşba ilçemizde 63 köy var, bunların 53 tanesi Burukan aşireti mensuplarına aittir. Halkımız bana Şahin Kartal olarak değil, Kinyas Bey'den dolayı oy verir. Halkımızın benimle beraber olduğuna inanıyorum, halkımla beraber bu seçimi de kazanacağımı düşünüyorum. Allah hepsinden razı olsun. Kinyas Bey'in bize bırakmış olduğu büyük bir miras var. Van'da herkes herkesi çok iyi biliyor ve tanıyor. Neticede AK Parti seçimde başarılı olmak isteyecektir. Aday adayları üzerinden çeşitli anketler,  yoklamalar yapılabilir. Kimin kazanabileceği kararı ise onların takdirine kalmış bir durumdur. Öyle bir aday belirlemeleri gerekir ki seçimi kazanabilsin. Ben aday gösterilirsem inşallah kazanacağıma inanıyorum. 

Aileniz siyasete soyunmanızı nasıl karşıladı?

Adaylık için ağabeylerim Nadir Kartal, Ömer Kartal bana destek veriyorlar. Oğlu aday adayı olmasaydı Halit Bey'in de bana desteği olurdu.  Biz bir aile partisi değiliz. Benim mensup olduğum bir aşiret, benim saygı duyduğum hemşerilerim,  dostlarım var. Ben mensup olduğum aşiretimin aday adayı değilim, ben doğduğum, tanıdığım yörede yaşayanların aday adayıyım. Memleketime hizmet etmek istiyorum.

Seçim bölgeniz çok renkli  seçmene sahip, sizce nasıl bir sonuç çıkar?

Tuşba yeni ilçe olmuş bir bölgedir. Yaklaşık 130 bin seçmenimiz var. Bütün renkleri, farklılıkları bu ilçenin geleceği için birleşmesi ve tek güç olması gerekir. Paylaşmayı bilmeyen bir insan yalnız kalır. Orada yaşayan bütün insanlar bizim dostlarımızdır. Kürtlerin, Küresinli dediğimiz Azeri Türk kardeşlerimizin,  Van'ın yerli ailelerinin,  akademisyenlerin,  farklı illerden gelerek ilimize hizmet eden insanlarımızın yaşadığı bölgede Şahin Kartal olarak bütün insanlarımızın yer alacağı, söz sahibi olacağı, temsilde adaletin olduğu belediye kurmak istiyorum. Herkesin temsil edildiği ve var olduğu bir belediyecilik arzu ediyorum. Ben bir aşiretten geliyor olabilirim ama bir aşiret belediyeciliği değil de Tuşba ilçesinde yaşayan herkesin belediye başkanı olmak isterim.

Büyükşehir belediyesi için ne düşünüyorsunuz?

Bilindiği gibi Batı illerimizde partiler aday isminden önemlidir. Doğu ve Güneydoğu da ise kişiler hep ön planda oluyor.  Aday adaylarını görmek lazım, peşin konuşmak istemem. AK Parti'nin kazanabilmesi için güçlü, sevilen, etkili bir isim çıkarması gerekir.

Kinyas Bey'in size siyasete yönelik bir telkini oldu mu?

Rahmetli babam bana her zaman şunu derdi: "Hidrojenden daha güçlü silah sevgidir. Sizde herkese sevginizi verin"

Belediyecilik anlayışınız nedir?

Belediye ve belediye başkanı olmak vizyon ve ekip işidir.  Belediye hizmet kurumdur. Başkanıyla, meclisi üyeleri ve çalışanlarıyla dinamik, çalışkan, dürüst, halkımıza saygılı bir ekip

 

kurarak hizmet etmeyi hedefliyoruz.  Bundan kimsenin bir şüphesi olmasın. Her türlü işte ekip iyi olduktan sonra her türlü işi yapabilirler ama ekip kötü olursa bir kişinin iyi olması bir şeyi değiştirmez.

BDP bu bölgede sizi zorlar mı?

Bu neticede demokratik bir yarıştır.  Seçim sonuçlarına herkes saygı duymalıdır. Seçim sonrası başkan olacak kişi parti rozetini çıkarmalıdır.  Seçmenin nezdinde Şahin Kartal olarak belediye başkanlığı aday adaylığında avantaj sahibiyim. Biz hepimiz kardeşiz, bizim için hiçbir fark yoktur. Sonuçta halkım beni iyi tanıyor bende halkımı iyi tanıyorum, benim büyük avantajım buradan kaynaklanıyor.  AK Parti beni adaylığa uygun görürse başarılı olacağıma inanıyorum, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Bakmadan Geçme