KGK Azerbaycan'a çıkarma yaptı

KÜRESEL Gazeteciler Konseyi (KGK), kardeş Azerbaycan'ın haklı tezlerinin anlatılması için ikinci kez 15 yabancı gazeteciyle gittiği Bakü'de temaslarını sürdürdü.

    

 

 

KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Dış Medya Meclisi Başkanı Elşad Eyvazlı ve Genel Sekreter Yardımcısı Aynur Tattersall ile 15 yabancı gazeteciden oluşan KGK heyeti, 26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleşen Hocalı Katliamı'nın yıldönümünde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hajiyev tarafından kaldıkları otelde ziyaret edildi. KGK heyeti ve konuk yabancı gazetecilerle çay sohbeti yapan Hajiyev'e, KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim tarafından şükran plaketi sunuldu.
Dim, "Bakü’de bulunduğumuz sürece yakın ilgisini esirgemeyen değerli dostum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hajiyev beye en kalbi şükranlarımı sunarım" dedi.
Dim ayrıca Hajiyev'e, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e iletmesi için de bir şükran plaketi takdim etti.
KGK HEYETİ ALİYEV'İN 4 SAAT SÜREN BASIN TOPLANTISINDAYDI
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenilerin gerçekleştirdiği Hocalı katliamının 29’uncu yıldönümü dolayısıyla Bakü’de bulunan yabancı ve Türk gazetecilerin sorularını cevapladı.
Pandemi nedeniyle online yapılan basın konferansında İlham Aliyev, KGK ile Bakü'ye gelen yabancı gazetecilerin sorularını da içtenlikle yanıtladı.
 

 

 

DİM: GERÇEKTEN BU SAVAŞ BİTTİ Mİ?
Basın toplantısında KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim de Aliyev'e "Savaş bitti, Moskova'da bir anlaşma imzalandı ama sizce gerçekten bu savaş ve sorunlar sona erdi mi, bundan sonra ne olacak? İki ülkenin ilişkileri normale dönecek mi? İki halk barış içinde yaşayabilecek mi? Bundan sonra problem bekliyor musunuz?" sorusunu yöneltti.
Bu soruyu uzun uzun cevaplayan Aliyev, özetle Ermenistan'la komşuluk ilişkilerinin düzelmesini temenni ettiklerini söyledi.
Dim'in, Azerbaycan'da oluşturulan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'nin faaliyetlerini sorması üzerine de Aliyev "Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi çalışıyor. Bu merkezi Ağdam kentimize taşıdık ve orada gözlem üssü oluşturduk" yanıtını verdi.

 

 

' TÜRKİYE BİZİM VAZGEÇİLMEZ KARDEŞİMİZ'
Aliyev, Dim'in "Bundan sonraki süreçte Türkiye'nin rolü ne olacak? Türkiye'den bu noktada neler bekliyorsunuz?" şeklindeki sorusunu da özetle şöyle yanıtladı:
"Türkiye'nin verdiği destekler için teşekkür ederiz, vereceği destekler için de peşinen teşekkür ederiz. Türkiye bizim vazgeçilmez, işbirliği, dayanışma içinde olduğumuz kardeşimiz. Türkiye'siz olmaz. Biz bundan sonra da Türkiye'nin desteğini istiyoruz. Biz burayı beraberce yapılandıracağız. Türkiye'nin desteği ile bu bölgeyi tekrar iskan edeceğiz."
Aliyev, Dim'in "Uluslararası kamuoyu, Dağlık Karabağ'ın Ermenilerin kontrolünde olan bölgesinden hareketle Dağlık Karabağ'ın statüsünün belli olmadığını, bu yüzden savaşın bitmediğini, tekrar başlayıp devam  edebileceğini düşünüyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?" şeklindeki son sorusunu ise özetle "Dağlık Karabağ'ın statüsü belli. Biz orada iki halkın beraber yaşayabileceğini öngörüyoruz ama bunun mümkün olmadığını da biliyoruz. Bu konuda ilerleyen dönemlerde değişik kararlar alınabilir" yanıtını verdi.

 

ALİYEV DÜNYA  REKORU KIRDI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hocalı katliamının yıldönümü nedeniyle ülkede bulunan yabancı ve Türk gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında dünya rekoru kırdı.
Aliyev, dünyanın dört bir yanından gelen yerli ve yabancı 100’e yakın gazetecinin katıldığı, 24 televizyon kanalının canlı yayınladığı basın toplantısında 4 saat gazetecilerin sorularını yanıtlayarak bir dünya rekoruna imza attı.
Toplantıya aralarında Amerikalı, İngiliz, İranlı, İspanyol ve Rusların da yer aldığı 100’e yakın gazeteci katıldı.
SU BİLE İÇMEDİ
Cumhurbaşkanı Aliyev, gazetecilerin art arda sorduğu soruları 4 dilde cevaplayarak dünya basınının takdirini de kazandı.
24 televizyon kanalının canlı yayınladığı toplantıya su içmek için bile ara vermeyen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İngilizce, Rusça, Azerbaycan Türkçesi ve Türkçe sorulan sorulara aynı dillerle ana dili gibi cevap verdi. Aliyev’in ayrıca Fransızca konuştuğu da ifade edildi.
Pandemi nedeniyle online yapılan basın konferansında İlham Aliyev, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) organizasyonu ile Bakü'ye gelen yabancı gazetecilerin sorularını da içtenlikle yanıtladı.
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Aliyev'in 4 saat ile bir dünya rekoruna imza attığını ifade ederek, "Bu kadar sabırlı bir lider daha görmedim. Tüm sorulara samimiyetle cevap verdi. Azerbaycan halkı çok şanslı. Böyle donanımlı bir lider her ülkeye nasip olmaz" dedi.
Londra merkezli gazeteci ve KGK Genel Sekreter Yardımcısı Aynur Tattersall ise dünyada liderlerin basınla buluşmalarının ortalama yarım saat ile 1 saat arasında sürdüğünü ifade ederek "25 yıllık gazeteciyim, dünyanın dört bir yanında basın toplantısı takip ettim. İlk defa bir dünya liderinin bu kadar uzun süre her soruyu kendi dilinde yanıtladığını gördüm. Ayrıca ana dili gibi İngilizce konuşuyor olması dünya basınının takdirini kazandı" şeklinde konuştu.
HOCALI TANIĞI ERMENİ MEZALİMİNİ DÜNYAYA AĞLAYARAK ANLATTI
KGK, 26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleşen Hocalı Katliamı'nın 29. yıldönümünde Bakü'ye götürdüğü 15 yabancı gazeteciyi, bu vahşete 12 yaşındayken tanık olan Aybeniz İsmayilova ile buluşturdu.
29 yıl önce 12 yaşındayken Hocalı’da Ermeni katliamını yaşayan, bu kanlı vahşete tanık olan Azerbaycanlı Aybeniz İsmayilova, KGK heyeti ve yabancı gazetecilere yaşanan vahşeti anlatırken gözyaşlarına boğuldu.
KGK, yabancı gazetecilerin yaşanan Ermeni mezalimini yerinde görmeleri ve daha iyi anlamaları için Bakü'de temaslarını ve mezalimin izlerinin sergilendiği noktaları ziyaretlerini de sürdürdü.
KGK: ASLA UNUTTURMAYACAĞIZ
KGK tarafından 26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleşen Hocalı Katliamı'nın 29. yıldönümü nedeniyle yayınlanan mesajda "29 yıl önce Hocalı’da Ermeni milisler tarafından hunharca katledilen Azerbaycanlı kardeşlerimizi rahmetle anıyor, bu insanlık suçunu dünya kamuoyuna asla unutturmayacağımızın bilinmesini istiyoruz" dendi. Mesajda, Hocalı Katliamı'nın betimlendiği ve Azerbaycan Milli Meclisi’nde sergilenen bir resim de paylaşıldı.

 

 

Bakmadan Geçme