KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR

Van’da ikamet eden Faruk Sarı isimli vatandaş, elektriklerin sık sık kesilmesine kızınca güneş enerjisinden kendi elektriğini üretmeye başladı.

Van’da ikamet eden Faruk Sarı isimli vatandaş, elektriklerin sık sık kesilmesine kızınca güneş enerjisinden kendi elektriğini üretmeye başladı.
Merkez Valimithatbey Mahallesi’nde ikamet eden Faruk Sarı isimli esnaf, evinin çatısına kurduğu güneş paneli ile kendi elektriğini üretmeye başladı. Elektriklerin sık sık kesilmesine sinirlenip bu sistemi kurduğu ifade eden Sarı, hesap makinelerin üzerinde güneş enerjisi ile çalışan bir panelin olduğunu ve makinenin bu panelle çalıştığını söyledi. Yıllarca bu konuyu kafasında tasarladığını ifade eden Sarı, “Van ve Türkiye’de sürekli elektrik kesintisi meydana geliyor. Kesilen elektriklerden dolayı eve küçük bir jeneratör aldım. Biliyorsunuz dünyanın en pahalı benzini Türkiye’de. Jeneratöre benzin yetiştiremiyorduk. Bunun altından kalkmak için daha önce kafamda tasarladığım güneş enerjisini faaliyete sokmayı düşündüm. Güneş panelini internette yaptığım araştırma sonucu aldım. Bu sistemi kendi tasarım ve kendi fikrimle yaptım ve verimini de aldım. Bu sistem 9 amperlik 2 kuru batarya ile çalışıyor. Bunların jel bataryaları var; daha iyi ve verimlidir. Onlar pahalı olduğu için şu an kuru batarya ile devam ediyorum. Bunların yanında elektriği 209’dan 220’ye çeviren bir inverter ve ana kart var. Güneş panelinden gelen elektriği akülere verir ve aküler dolduktan sonra geri dönüş yapmaz. Otomatikman devreyi kapatır. Bu sistemle 26 vatlık 20 tanene ampul yakıyor. Bunların yanı sıra güneş enerjisi ile dolan akülerimiz televizyonu yaklaşık 4 saat çalıştırır” dedi.
Şu anda kullandığı cihazı 300 liraya mal ettiğini ifade eden Sarı, “Buna yönelik ileriye doğru geliştirmeyi düşünüyorum. Bunlara 100 ya da 200 amperlik akü alacağım. Güneş panelimiz şu an 45’e 45’tir. Buna 145 vatlık bir panel alırsak bunun da ebatı 160’a 80 santim büyüklüğündedir. Bu da bütün evin elektrik ihtiyacını karşılar. Sadece elektrikli ısıtıcılar hariç. Geri kalan çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon ve diğer aksamlar çalışır. Bunun da maliyeti yaklaşık 5 bin ile 6 bin lira arasında dır” şeklinde konuştu.
Limon ve patatesten de elektrik üretilebileceğini ifade eden Sarı, “Bu gördüğünüz limon, meyvelerin içerinde C vitamini olan bir meyvedir ama bunun içerisindeki asit elektriği dahi üretebiliyor. Bir demir ile bir bakır kabloyu limona yerleştirdiğimiz zaman led lamba ile elektrik alabiliriz. Şu an elimdeki limondan 1.5 voltluk enerji var. Bir de sürekli sofralarımızda kullandığımız patatesler var. Şu an elimde gördüğünüz patateste 4 voltluk elektrik var. Patatesin üzerine bir tarafına bakır, bir tarafına da metal yerleştirdikten sonra led lamba ile elektrik alabiliriz” şeklinde sözlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme