KELİMELERİN GÜCÜ VE İNSAN!

Hep düşünmüşümdür, bir kelime nasıl olurda bu denli olağanüstü bir güce sahip olur? İki insan karşıkarşıya geldiklerinde bir birilerine bakar. Bir kelimeyi dile getirirz, karşımızdaki sevinir mutlu olur. Başka bir söz başka bir kelime aynı kişiyi üzer, saldırganlaştırır, olmaz işlere sevk eder. Bu nasıl olabilir?

Bir kelime, sadece bir sözcük, insanı nasıl yerinden hoplatır, kimyasını etkiler, duygudan duyguya nasıl savurur? Bir kelime sadece bir kelime, nasıl olur da bir tek sözcük insanı ağlatır, güldürür, mutlu ya da mutsuz eder? Sadece bir kelime, bir söz..

Bu oalağanüstü gücü nerden alır kelimeler? Harflerden yan yana gelmiş kelimeler, kelimelerden oluşmuş cümleler nasıl olur da bütün bunları tek başına yaparlar? Kelimelerden yanyana gelmiş cümleler.. Cümlelerden oluşmuş, hikayeler, destanlar, masallar.. ve kitaplar? Bu nasıl bir sihirdir Allahım?

Kelimeleri böyle büyülü ve mücizevi yapan, onlara bu olağanüstü gücü veren nedir? Bizler, yani insanlar sadece ve sadece bu dünyada kelimelerin dünyasında mı yaşıyoruz yoksa? Ve sadece varlık aleminde kelimelerin dünyasında yaşıyan tek varlık insan mı? Eğer öyleyse neden öyle?

Bu soru(lar) bizi ister istemez “şeylerin” bilgisine götürür. Çünkü bilebildiğimiz kadarıyla var olan her bir şeyin bir adı var. Daha doğrusu biz onlara bir etiket yapıştırır, ad koyarız. O şeyin adı olan bu etiket harflerden oluşur, harflerden oluşan (insana sadce insana mahsus) bu ses dizimi bir kelimedir; ve bu kelimedir o şeyi temsil eden, söylenince ya da yazılınca onu akla getiren. Bu birinci aşamasıdır işin.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Bakmadan Geçme