KAZ GÖLÜ'NDE TURİZM ATAĞI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin iştirakçisi olduğu 'Kaz Gölü’nün Korunması ve Turizme Kazandırılması Projesi’nde sona gelindi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programınca (MDP) 1 milyon 107 bin TL ile desteklenerek hayata geçirilen "Kaz Gölü’nün Korunması ve Turizme Kazandırılması Projesi’nin maliyeti 762 bin 825 TL’si DAKA ve 344 bin 486 TL’si ise projenin sahibi Van İl Özel İdaresi tarafından karşılandı. Projeyi yerinde incelemek amacıyla; proje danışmanı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenol Güzel ve Koordinatör Yardımcısı Peyzaj mimarı Gülçinay Başdoğan, projenin yürütüldüğü Çaldıran Proje Koordinasyon Ofisi’nde (ÇAPKO) Proje Koordinatörü Murat Korkmaz’ı ziyaret ederek son gelişmeler hakkında bilgi aldı. Ekip proje sahasına giderek projenin son durumu üzerinde inceleme ve değerlendirmelerde bulundu.
YYÜ ve Çaldıran Kaymakamlığı tarafından hazırlanan “Kaz Gölünün Korunması ve Turizme Kazandırılması Projesi”; Çaldıran-Doğubayazıt arasındaki uluslararası karayolu kenarındaki Kaz Gölü sulak alanının yanında yaklaşık 75 dönümlük arazi üzerinde yapılandırıldı. Proje içerisinde; yöredeki insanların ve yoldan transit geçen yerli ve yabancı turistlerin Kaz Gölü sulak alanını seyrederek dinlenebilecekleri lokanta ve kafe; proje alanı içerisinde yürürken sulak alanında yaşayan su kuşları hakkında bilgi sahibi olabilecekleri ayaklı tabelalar; su kuşlarını gözlemleyebilecekleri kuş gözlem kulesi; süs balıklarını seyredebilecekleri balık havuzları; yürüyüş ve bisiklet parkuru, çocuk oyun alanları, mini hayvanat bahçesi, kaya bahçesi, ahşap kamelyalar, barbeküler, çeşmeler ve piknik alanları yer alıyor.
Kaz Gölü sulak alanının potansiyel Ramsar alanı içerisinde yer alan önemli bir sulak alan olduğunu belirten Proje danışmanı Doç. Dr. Şenol Güzel, " Çaldıran’da oluşturulan çevre kirliliği sulak alanındaki biyolojik çeşitliliği tehdit altına alıyor ve Kaz Gölü sularının son döküldüğü yer olan Van Gölü’nü de kirletiliyor. Proje buna dikkat çekmesi adına da önemlidir. Bu hususta Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak eğitim seminerleri vereceğiz. Projenin hayata geçirilmesi ile bölgedeki doğal kaynakların değerlendirilmesi ve eko-turizme kazandırılması yönünde alternatif bir model oluşturması bakımından örnek teşkil edecek. Doğal kaynakların eko-turizme kazandırılacağı bu projede hedef kitle olan yöre halkının sosyo-ekonomik ve kültür düzeyinin arttırılması da amaçlanmıştır" dedi.

Bakmadan Geçme