KAYA: Toplum mühendisliği yapmıyoruz

IMC TV'de yayınlanan 'Gündem Müzakere' programına katılan Barış ve Demokrasi Partisi Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban seçim çalışmaları ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundular.

Vansesi Haber Merkezi

 Programda konuşan Bekir Kaya, haram yöntemlerle hakka ve halka hizmet edilemeyeceğini belirterek, "Kime soruyorsak 'Van'a 2 milyar TL gönderdik' diyorlar. Sanki kendi ceplerinden, para kasalarından ve ayakkabı kutularından çıkarıp göndermişler" dedi.

Kadınlar kent kimliğine dokunacak

Programda eşbaşkanlık sistemini anlatan Hatice Çoban, partinin kadın kurullarında yaptıkları tartışmalarda eşbaşkanlık fikrinin doğduğunu söyledi. Kadınlar olarak yaşamın damarı olan yerel yönetimlere dokunacaklarını aktaran Çoban, kadınların artık kent kimliğine dokunacağını ve bununla birlikte radikal bir çıkış yapacaklarını söyledi.  Van'da BDP adına kadın vekillerin seçildiğini bu açıdan kentin kadın siyasetçilere karşı bir ön yargısının olmadığını söyleyen Çoban, " Toplantılarda umut verici bir tablo çıkıyor karşımıza. Kadınlar kentlerin oluşumundaki tüm alanlara bizzat katılacaklar. Kadınlar bundan çok heyecan duyuyor. İlk kez belediyeye geleceğim diyen kadınlar var. Eşbaşkanlık ile ilgili en heyecanlı beklenti kadınlarda. Biz kentin kimlik dokusuna ilişkin önümüzdeki 5 yılda önemli çalışmalar yapacağız " dedi. Seçim çalışmaları ile ilgili konuşan Çoban, "Oldukça pozitif bir noktadayız. Halk, 'Büyükşehir'de hiç kuşkumuz yok' diyor. Halkın ilgisi çok iyi gördük. Moral olarak çok yüksek bir noktadayız. Beklentimiz 13 ilçeyi de almaktır. " dedi.

Van ekonomik deprem yaşıyor

 Eşbaşkanlık sisteminin kolay olmayacağını ifade eden Kaya, 5 yıl boyunca belediyelerde buna dönük çalışmalar yaptıklarını, bu sistemin uygulanma olanağının bundan sonra çok daha iyi yürüyeceğini söyledi.   Van'da deprem sonrası yaşanan duruma değinen Kaya, " Van'da şuan ekonomik bir deprem yaşıyor. Bu daha da devam edecek gibi görünüyor. İşsizlik artmaya ve kent ekonomisi düşmeye başladı. Deprem döneminde ertelenen birçok borç bugün artık alınmaya başlandı. Bu nedenle insanlar büyük zorluk yaşamaya başladılar. Herşeyi ben biliyorum diyen bin mantık var. Hatta bir bakan çıkıp 'biz gücümüzü görmek istedik' dedi.

Toplum mühendisliği yapmıyoruz

Seçim sonuçlarının halkın takdiri olduğunu söyleyen Kaya, yapılan bunca şeye rağmen hala birilerinin sokağa çıkıp oy isteme yüzlerinin olmaması gerektiğini belirtti. Temel felsefelerinin demokrasinin yerelden gelişmesi olduğunu söyleyen Kaya, yerel yönetimleri demokrasinin okulu olarak algıladıklarını belirtti. Toplum mühendisliği yapmadıklarını söyleyen Kaya, "Halkla birlikte karar aldığınızda yaptığımız hiçbir şeyde zorlanmıyorsunuz. Katılımcı belediyeciliği uygularken hiç zorlanmadık" dedi.

Konutlar Van için bir minnet değildir

TOKİ'nin konutlarına ilişkin görüşlerini açıklayan Kaya, "TOKİ burada bir ticaret yaptı ve çok karlı bir biçimde bu evleri halka sattı. Bunlar sosyal konut yada afet konutları değil. Bu gerçeği yansıtmıyor. Bu büyük bir karla satılmış konutlar. Bu konutlar mağduriyet ve zorunluluktan kaynaklı insanların tercih ettiği evler. Bir konutun bir kişiye maliyeti 100 bin TL'dir. Bu konutların normal fiyatı 40-45 bin TL'dir ama bunu iki katına depremzedeye satıyorsunuz. TOKİ ihaleleri gece yarısı yapıldı ve istedikleri firmaları çağırdılar. Bu firmaların büyük çoğunluğu iktidara yakın firmalar. Buradan da görülüyor ki, bu TOKİ'ler bir çevreyi zengin etmiştir. Bu konutlar Van için bir minnet değildir. Bu parayı Van halkına minnet olarak gören hükümet, Atatürk Orman Çiftliği'nde Başbakan'ın konutu olan Ak Saray'a baksınlar" diye konuştu. 

Bakmadan Geçme