KARABAĞ YENİLGİSİ ERMENİSTAN'I KARIŞTIRDI CUMHURBAŞKANI SARKİSYAN: ANLAŞMADAN HABERİM YOK

Ermenistan'ın Karabağ'da Azarbaycan'a yenilerek anlaşmayı kabul etmesi halkı sokağa döktü. Başbakan Paşinyan göstericilerin eşyalarını çalldıklarını söyledi.

Sarkisyan: Ateşkes anlaşmasını basından öğrendim

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Dağlık Karabağ'daki savaşı sona erdirmek imzalanan anlaşmayı basından öğrendiğini belirtti.

Rus Izvestiya'da yer alan habere göre, Ermenistan'ın hayati menfaatleri ve haklarına ilişkin her türlü adım ve eylemin 'kapsamlı istişarelere ve tartışmalara konu olması gerektiğini' söyleyen Sarkisyan, "Maalesef benimle bu belge üzerinde herhangi bir istişare veya görüşme olmadı, herhangi bir müzakereye katılmadım" ifadelerini kullandı.

Aliyev: Karabağ'a hem Türk hem de Rus barış gücü konuşlanacak

Aliyev, ulusa sesleniş konuşmasında Rus askerinin anlaşma gereği Dağlık Karabağ'da 5 yıl süreyle kalacağını, taraflar itiraz etmezse bu sürenin uzatılabileceğini duyurdu.

Azerbaycan lideri "27 Eylül'den bugüne kadar 300 civarında yerleşim biriminin kurtarılması Ermenistan ordusunun belini kırdı" diyerek 

Aliyev, Kelbecer'in 15 Kasım, Laçın'ın ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini kaydetti.

Paşinyan'ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil Azerbaycan'ın 'demir yumruğu' sayesinde imzaladığını söyleyen Azerbaycan lideri, "Ağdam rayonu 20 Kasım’a kadar Azerbaycan’a teslim edilecek" dedi.

"Bugünkü bildiride, Rusya ve Türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. Bölge temaslarına ilişkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz" diye kaydeden Aliyev, "Dağlık Karabağ temas hattı ve Laçin koridorunda Rus barış gücünden hafif silahlı 1960 asker, 90 zırhlı personel aracı konuşlanacak" bilgisini verdi.

Azeri lider, ayrıca Bakü ile Erivan arasında cenaze ve mahkum takası yapılacağını da sözlerine ekledi.

Paşinyan: Bildiriyi imzalamaktan başka şansım yoktu

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan karşısında yenilgiyi kabul etmesinin ardından Facebook üzerinden canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Ermenistan’da halkın kendisini protesto etmesini yorumlayan Paşinyan, “Halkı isyana sevk eden herkes adalet önüne çıkartılacak” diye konuştu.

Durumun 'istikrara kavuşmasının ardından' bazı bilgileri kamuoyuyla paylaşacağını ifade eden Paşinyan, “Aldığım karar, derinlemesine analizlere ve askeri duruma ilişkin bilgi sahibi kişilerin değerlendirmeleri temelinde alındı. Bildiriyi imzalamaktan başka şansım yoktu” dedi.

Halk ayaklandı

Hükümet binasının camlarına kırarak içeri giren protestocular, Paşinyan ve Ermenistan aleyhine sloganlar attı.

Bazı protestocular Paşinyan’ın makam odasına girerken Ermenistan Başbakanı'na istifa çağrısında bulundu.

 

Erivan'da protestolar sürüyor: Meclis Başkanı Mirzoyan göstericiler tarafından darbedildi

Sputnik Ermenistan'ın aktardığı habere göre Ermenistan'ın başkenti Erivan'da protesto gösterileri sürerken, parlamento binası yakınında Meclis Başkanı Ararat Mirzoyan'ın korumaları ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

Habere göre, o sırada makam aracında olan Mirzoyan, protestocular tarafından aracından indirilerek darbedildi.

Ardından kolluk güçlerinin Mirzoyan'ı korumaya aldığı belirtilirken, ambulansın olay yerine henüz ulaşmadığı bilgisi paylaşıldı.

Sputnik Ermenistan, Mirzoyan'ın darp edildikten sonra yerde yatarken çekilen bir fotoğrafını da paylaştı.

Erivan'daki protestolara katılan muhalif vekilden Paşinyan'a istifa çağrısı

Muhalefetteki 'Müreffeh Ermenistan' partisi vekili İveta Tonoyan, protestolara katılarak Başbakan Paşinyan'a istifa çağrısında bulundu.

Tonoyan, yeni ateşkes bildirgesinin imzalanmasını "Tarihimizdeki en utanç verici sayfa" olarak değerlendirdi.

Öte yandan protestocular, parlamento binasına girdi.

Paşinyan: Bilgisayarım, saatim, parfümüm ve ehliyetim çalındı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, gece yaşanan eylemler esnasında bilgisayar, saat, parfüm ve ehliyetinin çalındığını söyledi.

Ermenistan Genelkurmayı: Siyasi liderliğin aldığı kararları savunuyoruz, akan kanı durdurmak zorundayız

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, Karabağ konusunda ülke yönetiminin kararlarını yerine getireceklerini açıkladı:

"Askeri-siyasi liderliğin kapsamlı bir analize dayalı olarak aldığı kararları savunuyoruz ve uygulamakla mükellefiz. Akan kanı durdurmak zorundayız."

Rusya Savunma Bakanlığı: Rus barış gücünün Karabağ'a yola çıktı

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus barış gücünün Il-76 tipi bir askeri kargo uçağıyla Karabağ'da doğru yola çıktığı bildirildi.

DAĞLIK KARABAĞ ANLAŞMASI NEDİR?

Azerbaycan ordusu, işgal altında bulunan topraklarını kurtarmak amacıyla 27 Eylül'de başlattığı operasyonda büyük ilerleme kaydederken, Dağlık Karabağ'ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa bölgesinde de kontrolü sağladı. Bu gelişme sonrası iyice köşeye sıkışan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, teslim olma belgesini imzaladı.

Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya ile anlaşma imzalandığını duyurdu. Anlaşmaya göre; Azerbaycan ordusu bugüne kadar işgalden kurtardığı mevkilerde kalacak. Bölgede Türk ve Rus güçleri konuşlandırılacak. Ermenistan işgal altında tuttuğu 7 rayonun 5'inden hemen, 2'sinden 15 gün içinde çekilecek. Ermenistan'dan Karabağ'a ve Azerbaycan'dan Nahçıvan'a toplam 2 koridor oluşturulacak.

KARABAĞ ANLAŞMA METNİ

1. Moskova saatine göre 10 Ekim 00.00'dan itibaren Karabağ çatışma bölgesindeki her türlü çatışmada tam bir ateşkes ilan edilir. Daha sonra taraflar olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti işgal altındaki mevkilerinde kalmaya devam edecek.

2. Ağdam bölgesi ve Kazak bölgesinde Ermeni tarafının kontrolündeki topraklar 20 Kasım'a kadar Azerbaycan'a iade edilecektir.

Dağlık Karabağ ve Laçın Koridoru'nda Temas Hattında1960 asker, 90 zırhlı araç ve 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü kuvvetleri kuruldu.

RUS BARIŞ GÜCÜ 5 YIL BÖLGEDE KALACAK

3. Rus barışı koruma gücü, Ermeni kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılacaktır. Barış güçleri, taraflar altı ay önceden ilan etmedikçe önümüzdeki beş yıl için otomatik uzatma olasılığıyla birlikte beş yıl bu bölgede kalacaklar.

4. Verimlilik ve kontrol amacıyla taraflar arasındaki anlaşmaların uygulanması için bir ateşkes merkezi kurulacaktır.

Ermenistan, Kelbecer'ı 15 Kasım'a kadar, Laçın bölgesini 1 Aralık'a kadar Ermenistan'la bağlantı sağlayacak biçimde Azerbaycan'a devredecektir.

ŞUŞA AZERBAYCAN'DA KALACAK

5. Şuşa Azerbaycan'da kalacak, 5 km genişliğinde bir koridor bırakarak bölgeyi Azerbaycan'a iade eder.

3 yıl içinde, barış güçlerinin bu yolu kontrol etmek üzere daha fazla konuşlandırılması için Hankendi'yi Ermenistan'a bağlayacak yeni bir Laçın yolu inşa edilecek.

6. Ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler Dağlık Karabağ'a ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği kontrolündeki komşu bölgelere geri dönecektir.

7. Savaş esirleri değiştirilir ve diğer tutuklular değiştirilir.

ULAŞIM BAĞLANTISINI RUSYA SAĞLAYACAK

8. Bölgedeki tüm ekonomik bağlantılar ve ulaşım bağlantıları engellenmiştir. Ermenistan, Azerbaycan'ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantıları sağlayacaktır. Bu taşıma bağlantısı, Rusya Federal Güvenlik Servisi (RF FSB) sınır servisi tarafından denetlenecektir.

9. Taraflara göre Nahçıvan ile Azerbaycan'ın batı bölgelerini birbirine bağlamak için bir ulaşım yolu inşa edilecektir.

SON DURUM

Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ'da 27 Eylül'de başladığı operasyonda, 5 kent merkezi, 3 kasaba ve 240 civarında köy ile bazı önemli tepeleri Ermenistan'ın işgalinden kurtarmıştı.

DAĞLIK KARABAĞ NEREDE?

Alan: 4.400 km²

Nüfus: 146.573 (2013)

Dağlık Karabağ Güney Kafkasya'da hukuken Azerbaycan'a bağlı ancak de facto olarak hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin egemenliği altında bulunan tarihi bölgeydi. SOn gelişme ile Karabağ, Azerbaycan kontrolüne geçti.

Bakmadan Geçme