KANDAŞOĞLU: VANSPOR'DA YÖNETİM ZAAFI VAR

Vanspor Kulüp Başkanı Seyithan İzsiz'in istifasını değerlendiren Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, 'Vanspor'un kaderi, en büyük şanssızlığı yönetimdir. Vanspor kurulduğu günden bu yana hep yönetim sıkıntısı çekmiştir. Bu sadece bu dönemle ilgili değil, 1974 yılından bu yana Vanspor yönetim konusunda sıkıntı çekiyor' dedi.

Burhan Ergin

Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu gazetemizi ziyaret ederek, İmtiyaz Sahibi Erdal Perihan ile gündemi değerlendirdi. Kandaşoğlu, 2022 yılında yapılması planlanan Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine değinerek, “Esnaf ve tüccarlar ciddi bir şekilde Van Ticaret ve Sanayi Odası’na dönmemi istiyor. Bende esnaf ve tüccarlara eski mutluluğu, sevinci yaşatmak için, yine deve kervanı yola çıkarmak için aday oldum. Seçimlerde esnaflarımız, tüccarlarımızın istekleri doğrultusunda birlikte hareket edeceğiz. Aday olurkende bu söylemle aday olmayı kabul ettim. Esnafların sorunlarını, sıkıntılarını çözmek için geliyoruz” diye konuştu.

“Erdal Perihan’ı ziyaret etmek istedim”

84 yıldır Van’a her alanda hizmet eden Vansesi Gazetesi’ni ziyaret etmek istediğini belirten Kandaşoğlu, “Yıllardır Van’ımıza, bizlere, meslek odalarına, ilimizin her türlü sektörüne, her konuda büyük destek veren, gerçek anlamda gazetecilik görevini yürütenVansesi Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Erdal Perihan’ı ziyaret etmek istedim. Uzun süredir Erdal beyle bir araya gelip görüşmek istiyordum, kısmet bugüneymiş, çok şükür iyi gördüm. Başarılarının devamını diliyorum. Şuan ülkemiz ve dünya pandemi sürecinden geçiyor” şeklinde konuştu.

“Vanspor çok büyük bir takımdır”

Vanspor’un geçmişte Beşiktaş’ı ve Trabzonspor’u şampiyonluktan ettiğini söyleyen Kandaşoğlu, “Vanspor 7’den 70’e herkesi ilgilendiren bir meseledir. Vanspor’un meselesi büyüktür. Vanspor’un meselesi ne yatırıma ne fabrikaya ne tarıma benzemez, Vanspor Van’ın etiketidir, markasıdır. 1974 yılında kurulmuş, eski ismiyle 1. Lig şuan ki ismiyle Süper Ligde oynamış bir takımdır. Bu takım hem Van’ı hem de bölgeyi temsil ediyor. Vanspor deplasman maçlarına gittiği zaman bölgede yaşayan insanlar Vanspor’u desteklemek için stada gidiyor. Bölgenin gerçek anlamda Vanspor hasreti var. Vanspor bölgenin temsilcisidir. Vanspor Beşiktaş’ı, Trabzon’u şampiyonluktan etti. Trabzonspor deplasmanına takımla birlikte giderken yöneticilerin arasında yer aldım. Trabzon’u 1-0 yendiğimiz maçtan sonra statta 7-8 saat mahsur kaldık. Hiçbirimiz stadyumun dışına çıkamadık. Trabzonspor o zaman şampiyonluğa oynuyordu ama Vanspor’luErkan’ın golüyle şampiyonluktan oldular. O sene Fenerbahçe şampiyon oldu. Bundan dolayı Vanspor çok büyük bir takımdır” ifadelerini kullandı.

“Vanspor’u ülkedeki tek borçsuz takım haline getirdik”

Geçmişte Vanspor’da çok iyi işler yaparak ülkedeki tek borçsuz takım haline getirdiklerini belirten Kandaşoğlu, “Van’ın bütün meseleleri bizim için önemlidir ama Vanspor hakikaten bambaşkadır. Vanspor gençler, aileler, Vanlılar için ayrı bir önem taşıyor. Geçmişte Vanspor’da çok ciddi görev aldım. 10 yıla yakın görevimi sürdürdüm. Yüce rabbim şahittir ben Vanspor’un bir lirasını yemedim. Vanspor’un parasıyla ne deplasmanagitmiş ne yemek yemişim ne de uçak bileti almışım, vallahi de billahi de kendi masraflarımı kendi cebimden karşılardım. Ben gece gündüz Vanspor’a nasıl daha fazla katkı sunabilirim düşüncesiyle her zaman hareket ettim. O zamanlar Vanspor’a destek için bir heyet oluşturduk ve dönemin başbakanı merhum Necmettin Erbakanlagörüşmeye gittik. Kendisine Allah rahmet eylesin. Van Valisi Abdulkadir Sarı ile birlikte Erbakan ile görüştükten sonra Vanspor için kaynak yarattı. Sınır ticareti yaparak Vanspor’uülkedeki tek borçsuz takım haline getirdik. O zamanlar 20 milyon dolara yakın sınır ticaretinden Vanspor için para topladık. Türkiye’de vergi sıralamasında Van ilk 10’uncu sıraya girdi. O dönemler Malatya’ya bağlı Devlet Demiryolları çok iyi para kazandı. Van’ın kahvaltı salonları, otelleri, sosyal tesisleri, akaryakıt istasyonları yani kısacası 7’den 70’e herkes kazandı.Her ilçeye kaymakamlık binası yaptık, sayın valimiz ondan sonra her ilçeye bir tane de öğretmenevi yapalım dedi ve yaptık. Üçüncü bir kampanya başlatarak kaymakamlara arazili 4x4 cip alalım dedi aldık. Gerçekten Van o zamanlar ciddi bir şekilde gelişti. Erzurum’a giderek dönemin başbakanına Rus pazarından götürdüğüm çantayı Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için verdim. O dönem başbakanımız talimatvererek kapıyı transit geçişlere açtı. Ondan sonra bina yapılarak bu seviyeye kadar geldi” dedi.

“Vanspor’umuzu Süper Ligde görmek istiyoruz”

Vanspor’un Süper Lig’de mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Kandaşoğlu, “Vanspor’u sabaha kadar konuşsak bile yine de söylenecekler bitmez, Vanspor’un kaderi, en büyük zaafıyönetimdir. Vanspor kurulduğu günden bu yana hep yönetim sıkıntısı çekmiştir. Bu sadece bu dönemle ilgili değil, 1974 yılından bu yana Vanspor yönetim konusunda sıkıntı çekiyor. Bakıyoruz belli bir yere kadar iyi gidiyor ama bir yerden sonra gelen yöneticiler işi götüremiyor. Biz geçmişte iyi bir birlik kurmuştuk, Vanspor 1. Lig (şimdiki Süper Lig) de mücadele ediyordu. Van’ın işadamlarını yönetime aldık ve herkes Vanspor için belli bir aidat ödüyordu. O dönem herkes kazandığı için lokantacısından otelcisine, akaryakıt istasyonundan dükkan işletmecisine kadar herkes destek veriyordu. İstanbul, İzmir, Mersin, Eskişehir gibi Türkiye’nin dört bir yanından temsilcilerimiz vardı. Almanya temsilcimiz Eşref Genç’ti. Kendisi birkaç gün önce Allah’ın rahmetine kavuştu. Özalp’ta cenazesini defnettik. Ben kendisine Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Almanya’da Vanspor’un temsilcisiydi ve her zaman takıma çok ciddi destek verirdi. Bende Maraş Caddesindeki binamı Vanspor’a tahsis etmiştim, Allah da bilir Vanspor’dan bir kuruş kira almadım. Vanspor’un mefruşatından beyaz eşyasına kadar ben aldım. Helali hoşu olsun. Vanspor’a kurban olsun. Biz Vanspor için elimizi değil gövdemizi taşın altına koymuş, kalbimizi vermişiz. Tek isteğimiz Vanspor’umuzu yeniden eski ismiyle 1.Lig yeni ismiyle Süper Ligde görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Mehmet Avcı’ya da başarılar dilerim”

Vanspor Kulüp Başkanı Seyithan İzsiz’in istifasından sonra tüzük gereği yerine atanan As Başkan Mehmet Avcı’ya başarılar dileyen Kandaşoğlu, “Yönetimde zaman zaman sıkıntılar oluşuyor. Bizde gerçekleri konuşarak bu memleketin bizim olduğunu, kimsenin Van’a yanlış yapmaması gerektiğini dile getiriyoruz. Herkes hata yapar, bizde yapıyoruz ama bile bile kimse yanlış yapmaz. Kimse bile bile Van’a zarar veremez. Samimi ve dürüst hareket edin. Birlikte el ele vererek sorunlarımızı çözelim. Seyithan İzsiz göreve geldiğinde telefonla konuştum. Kendisine başarılar dileyerek, Vanspor için geliyorsan bütün yönetimi kendin seç, kongreyi sil baştan yapmalısın. Yeni delege sistemi yapman gerekir dedim ve maddi manevi destek vermeye devam edeceğimizi ifade ettim. Kendisi bana herşeyi sağlama aldığını, ipotekleri, icraları kaldırıp çalışmaya başlayacağını söyledi.İstifası beni şok etti. Sosyal medya hesabımda da açıklama yaptım. Tüzük gereği başkanlık görevine atanan Mehmet Avcı’ya da başarılar dilerim. Kendisi de bu memleketin evladıdır. Seyithan bey için söylediklerim onun içinde geçerlidir. İşini sağlama alarak yoluna devam etsin. Vanspor’un hergün bu sorunları yaşamasını istemiyoruz. İçimiz kan ağlıyor. Vanspor Van’ındır. Hepimizin Vanspor’u sahiplenmesi gerekmektedir. Gaziantep, Malatya, Sivas, Kayseri, bunu yapıyor. Gaziantep şuan Süper Ligde mücadele ediyor. Van’ın ileri gelenleride bir araya gelerek sorunlarını konuşarak çözebilir. Bizde bunu yapabiliriz. Siyasilerimiz bize öncülük yaparsa bizde Van olarak bunu başarabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Van olmazsa hepimiz yok olup gideriz”

Van’ın çok kıymetli olduğunu söyleyen Kandaşoğlu, “Asıl Van’ın sahipleri bizleriz. Van’ın sahipleri ilde yaşayan işadamlarıdır. Biz yıllardır bu memleketin gelişmesi için çok büyük mücadele veriyoruz. Her türlü zorluklara karşı göğsümüzü gere gere memleketimize, Vanspor’umuza sahip çıkıyoruz. Her zaman devletimizin yanında yer aldık. Her zaman dimdik durduk. Bu ilin ayakta durması için gecemizi gündüzümüze kattık. Van olmazsa hepimiz yok olup gideriz. Bakın birçok Vanlı işadamı şuan Van dışında işlerini yürütüyor ama inanın hiçbir keyif alamıyor. Van’da olmak insana apayrı bir mutluluk veriyor” dedi.

“Gençlerin hepsi kurumda çalışmak istiyor”

Günümüzde gençlerin özel sektör yerine kurumları tercih ederek çalışmak istediğini anlatan Kandaşoğlu,”Van’ın ayrı bir sorunu da şuanki gençlerin hepsi resmi kurumlarda çalışmak istiyor. Peki özel sektör nasıl gelişecek? Fabrikalar nasıl kurulacak? Van nasıl gelişecek? Herkes kurumda çalışabilir mi? Özel sektörün kar marjının düşük olmasından dolayı tercih etmiyorlar. Özel sektöre de gereken ilginin gösterilmesi lazım. Van olarak bunu ele alarakdeğerlendirmemiz gerekiyor. Aslında birlik olmamamızın en büyük nedeni güvensizliktir. İşveren çalışanına güven vermelidir. Güveni vererek birliği sağlayabilir. Fatma Şahin şuan Gaziantep’i Avrupa şehri haline getirdi. Dünyaya tanıttı. Bay, bayan tüm gençler, girişimciler, akademisyenler bu ilin gelişmesi için fikir vermelidir. Kurumlar Van’ın gelişmesi için daha fazla çalışması lazım” diye konuştu.

“Van YYÜ devrim yapmalıdır”

Kurulduğu günden bu yana bazı akademisyenlerin Van YYÜ’de görev yaptığını söyleyen Kandaşoğlu, “Pandemi salgını ve depremlerden dolayı insanlar müstakil bahçeli evleri tercih ediyor ama tarım konusunda kimse bilgilendirilmiyor. Ziraat mühendisleri insanları tarımla, meyvecilikle ilgili bilgilendirmelidir. 1970 yılında kamyoncuydum. Van Tatvan arasında geçerken Van Gölü’nde yüzmek için yer bulamazdınız. Turistler karavanlarıyla, çadırlarıyla kamp kurarlardı. Turizm konusuna da gereken önemi verirsek çok fazla turisti buraya çekebiliriz. Şuan Van’ın her tarafı bir ülkeye açılıyor ama gereken önem verilmediği için yerimizde sayıyoruz. İran, Irak, Türki Cumhuriyetlerine ilimizi, gölümüzü tanıtıp çok sayıda turiste ev sahipliği yapabiliriz. Maalesef bu imkanlardanfaydalanamıyoruz. Van lojistik bölge olacak konumdadır. Yetkililerimizin bu konulara eğilerek gereken önemi gösterip destek vermeleri, çözmeleri gerekir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ninde artık bir devrim yapması gerekir. Van YYÜ’deki bazı akademisyenler üniversite kurulduğu günden buyana buradadırlar. Sağlık alanına dokunmadan kendi içinde bir devrim yapması gerekir. Yeniliklere imza atması gerekir” dedi.

“İlimizin gelişmesi için çaba sarf edelim”

Van’ın gelişmesi için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini belirten Kandaşoğlu, “Tüccar ve esnaflarımızın isteği üzerine Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde daha önceden adaylığımı açıklamıştım. Bazı kesimler her defasında Zahir bey her zaman tüccar ve esnaf istediği için aday oluyorum diyor. Bakın gerçekten Allah şahittir esnaf istediği için aday oluyorum. Beni nerede görseler ciddi bir şekilde Van Ticaret ve Sanayi Odası’na dönmemi istiyorlar. Odayı sahipsiz bıraktığımı söylüyorlar. Bende esnaf ve tüccarlara eski mutluluğu, sevinci yaşatmak için, yine deve kervanı yola çıkarmak için, aday oldum. Yalnız esnaf ve tüccarlardan birlik olmalarını istedim. Hepimiz birlikte hareket edeceğiz. Biz esnafların sorunlarını çözmek için geliyoruz. Ben sen diye bir şey yok, biz varız ben hayatım boyunca hep buna dikkat etmişimdir. Vanspor konusunda da hep birliği, beraberliği, dayanışmayı savundum. Biz doğru bir ekip kurarak yerelde güçlü olsak uçarız. Vallahi de billahi de ilimiz gelişmeye çok elverişli bir konumdadır. Yeter ki birlik olalım. Beraberlik içinde hareket edelim. Dubai ile yarışacak bir güçteyiz. Van’ı turizm konusunda geliştirelim göreceksiniz Dubai’den insanlar gelip Van’a yatırım yapar. Kuzey Irak, Türki Cumhuriyetler, Azerbaycan gibi bütün ülkeler Van’a yatırım yapmak için gelir. Yeter ki biz turizm konusunda serbest bölge yaratalım. Özalp ve Saray ilçelerinde ayrı bir lojistik merkezi kuralım eğer insanlar akın akın gelmezse faturayı bana kesin. Van ülkelerle yarışacak konumdadır. Yeter ki bir araya gelerek konuşalım, dertleşelim. Konuşarak ilimizin gelişmesi için çaba sarf edelim” şeklinde konuştu.

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Erdal Perihan Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu’na nazik ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Vansesi Özel Haber
Yorumlar 2
Deniz 12 Kasım 2021 21:50

Çok haklısınız ezel bey KURSUNLUOGLU aillesi van iline çok emeği var hicbirzaman kendi menfaatleri için yaşamadılar hep sofraları açık halende ama kıymet bilmez bu il ALLAH yardımcıları olsun

Ezel 11 Kasım 2021 01:14

Zahir bey o bahsettiğiniz tarihlerde en büyük katkı yapan sayın paşa KURSUNLUOGLU başkanımızdı neden o büyüğümüzü buyugunuzden bahsetmiyorsunuz vanspor oldu olalı öyle bir başkan görmedi görmeyecek

Bakmadan Geçme