KADINA YÖNELİK ŞİDDET VAN’DA KINANDI

Van’da son günlerde kadınlara yönelik artan şiddet olayları Kadın Yaşam Merkezi tarafından düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

Van’da geçtiğimiz günlerde M.S.E. isimli şahıs eşinin bıçaklayarak öldürmesi ve ortadan kaybolması ile kadına yönelik artan şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Yaşam Merkezi tarafından düzenlenen yürüyüşe BDP Kadın Meclisi üyeleri, Barış Anaları İnisiyatifi, DÖKH temsilcileri, BDP İlçe Eş Başkanları ve yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüş sırasında eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen T.E.’nin fotoğrafları taşındı. Fegiye Teyran Parkına kadar süren yürüyüşün ardından Kadın Yaşam Merkezi adına basın açıklamasını okuyan Evin Özgür, M.S.E.’nin 1992 yılında Gürpınar’ın Koğan köyünde camide 7 kişiyi öldürdükten sonra 20 yıl cezaevinde kaldığını ve çıktıktan sonrada eşi T.E.’nin boğazını keserek öldürdüğünü iddia etti. M.S.E.’nin nerede ve kimler tarafından korunduğunun bilinmediğini dile getiren Özgür, “Kadına yönelik şiddetin bildik hüzünlü öyküleri, geleneksel ön kabuller, toplumun ve devletin duyarsızlığı ile büyüyor. Şiddet yalnızca bedenlere zarar vermiyor, kadınların öz saygısını, ihlale direnme ve hak arama arzusunu zayıflatıyor. Biz kadınlar öldürülüyoruz. Bıçak, balta, taş, ip, tel, tabanca gibi çok çeşitli aletlerle son nefesimizi veriyoruz. Biz kadınlar evde, sokakta, iş yerlerinde sürekli yoğun bir şiddetle karşı karşıyayız. Taciz ve tecavüze uğruyoruz, dövülüyoruz, öldürülüyoruz. Hep birileri, ‘Biz kadınlar’ adına kararlar alıyor, kurallar koyuyor. Uymadığımız zaman üçüncü sayfa haberi oluyoruz. Bu şiddet hiç bitmiyor. Ölümler hiç durmuyor“ dedi.
Ahlaki ve politik toplumun öncü gücünün kadın olduğunu kaydeden Özgür, “Dolayısıyla kadın, kendi yaşattığı toplumsallıkla bir araya geliş şartlarını açıkça beyan ederek, bu beyanları çerçevesinde bir arada yaşam koşullarının oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle toplumsal sorunlar karşısında demokratik, özgür yaşamı tercih etme kararlılığını göstermek gerekiyor. Kadın ve erkeğin toplumsal yaşamın her alanında eşit bireyler olarak yer aldığı, her türlü şiddetten ve çatışmadan arındırılmış barış dolu bir dünyada yaşamak istiyor ve kadınlara yönelik artan şiddeti burada bir kez daha kınıyoruz” şeklinde konuştu.
Kalabalık, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

Bakmadan Geçme