Kadına Yönelik Cinsel Şiddet!

CETAD (Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği) 2006 araştırma sonuçlarına göre; tüm bölgelerimizde her yaşta şiddetle karşılaşabilen kadınlar, en sık yakınları olan erkeklerden şiddet görüyorlar. Eşleri, eski eşleri, sevgilileri veya eski sevgilileri gibi.
 Şiddet görme konusunda muhafazakar veya liberal olmak, eğitimli ya da eğitimsiz olmak fark göstermiyor. Kocasının fiziksel şiddetine maruz kalan her beş kadından biri aynı zamanda eşinin tecavüzünü de yaşıyor. Cinselliği bir işkence olarak yaşayan bu kadınlar, cinsel şiddeti sıkı sıkıya saklamakta ve kendilerini yaşadıklarından dolayı suçlu hissetmekte, sorumlu tutabilmekte.
 Evlilik içi tecavüz ve ensest en ağır ve en yaygın yaşanan cinsel şiddetin iki türü.Şiddet ve şiddet tehdidini sınırlamak ve kendini korumak ancak güvenli seks koşullarının varlığı ile mümkün. Ancak, şiddeti yaşayan kadınlar, eşleriyle kondom kullanımını tartışamıyorlar, isteseler de bunu başaramıyorlar.
 CİNSEL TACİZ: Taraflardan birinin rızası dışında uygulanan her çeşit cinsel davranış.Çocuklar söz konusu olduğunda rızaya bakılmadan, 18 yaştan küçüklere uygulanan cinsel davranış taciz olarak değerlendiriliyor. Hareketlerin tek sorumlusu bu hareketleri uygulayanlar.
TECAVÜZ: Fiziksel zorlama ile zarar verme, yaralama, öldürme tehdidi ile veya ruhsal hastalık, zihinsel gerilik ve ilaç, madde etkisi ile yargılama yetisinin olmadığı durumda bir çocuğa, ergene veya yetişkine cinsel girişim.Bu tanım vajinal, anal, oral giriş ve giriş girişimlerini kapsıyor. Tecavüz temel insan hakları açısından, kişinin kendi bedenini kontrol etme hakkının ihlali, kişinin yaşam hakkı, elde edilebilen üst standartta sağlıklı yaşam hakkını ihlal eder.
ENSEST: Ana-baba otoritesine sahip bir erişkin ile bir çocuk veya ergen arasındaki her çeşit cinsel ilişki. Önemli olan aradaki kan bağı değil, erişkinin anne-baba hakimiyeti, gücü ve çocuğun bağımlılığıdır. Cinsel ilişkiden kast edilen de gizli tutulmaya çalışılan bütün cinsel içerikli temaslardır. Psikolojik olarak temasın gerçek doğasından çok,cinsel motivasyonu ve saklı tutulması önemli.
RANDEVU TECAVÜZÜ(DATE RAPE):Eski sevgilinin, boşanmakta olan eşin zorlayıcı ilişkisi veya birliktelikte olan taraflardan birinin zorlaması ile gerçekleşen ilişkiler. Üniversite kampüslerinde görülen tecavüzlerin  %80'i tanıdık biri veya randevulaşanlar tarafından yapılmakta. Bu tür yakınlıkların olduğu tecavüzler çok daha az bildiriliyor. Yarattığı ruhsal sorunlar önemlidir.
İŞYERLERİNDE CİNSEL TACİZ: İşyerinde cinsel taciz işverenin veya amir konumundakilerin yönelttiği taciz, yetkinin kötüye kullanılması ve güvenin ihlalini oluşturduğundan, işyeri dışında gerçekleşen cinsel tacizlere benzerlik gösteriyor.
Ancak aynı zamanda bir çalışma koşulu haline gelerek, mağdurun çalışma hak ve özgürlüğünü ihlal ettiği ve dolayısıyla ekonomik özgürlüğünü ve özerkliğini tehdit ettiği için işyeri dışında gerçekleşen cinsel tacizden ayrılıyor. Bu nedenle buna "EKONOMİK TECAVÜZ" diyen yazarlar da vardır
İRİLİ UFAKLI ÖRNEKLERLE CİNSEL TACİZ: Cinsel tacizin istenmeyen her çeşit cinsel temas veya tehdit, tecavüz, tecavüz girişimi gibi birçok şekli vardır:
* Bir kişinin diğeri istemediği halde parmağını, ağızını, dilini, penisini veya başka bir nesneyi onun vajinasına, penisine veya anüsüne koyması,
* Bir kişinin diğeri istemediği halde ona dokunması, sarılması, öpmesi, veya bedeninin herhangi bir bölgesine istemediği şekilde dokunması,
* Bir kişinin diğeri istemediği halde onu oral seks yapmaya veya yaptırmaya zorlaması,
* Bir kişinin diğeri istemediği halde onu kendisine mastürbasyon yapması veya kendi kendine mastürbasyon yapması veya sarılma dokunma için zorlaması,
* Bir kişinin diğeri istemediği halde onu cinsel materyallere bakması veya cinsel pozlar vermesi için zorlaması,
* Sağlık profesyonelinin gerekli olmadığı halde kişinin cinsel organlarını(göğüs, vajina, penis, anüs) muayene etmesi veya cinsel organlarına profesyonel olmayan uygunsuz şekilde dokunması karşılaşılabilecek bazı cinsel taciz şekilleri olarak örneklenebilir.
Farklı travma türleri içinde en az bildirileni cinsel saldırılar olmasına karşın tecavüzün bir ruhsal hastalık oluşturma riski yüksektir.
Cinsel travmatik deneyimler adli çevreden ve kişinin yakınlarından gizlendiği gibi çok kez doktora da açıklanmaz.
Cinsel travmaların 9/10'u erkeklerden kadınlara yönelik olur.Cinsel saldırılar veya istenmeden zorunlu olarak tekrarlayan cinsel ilişkiler cinsel sorunlara neden olur. Cinsel travma öyküsü olan kadınlar travma öykülerini gizler açıklayamaz hatta, travmasını açılamadan veya hatırlamadan, cinsel sorunu için destek isteyebilir. Cinsel terapi talebi olan kişilerde cinsel travma öyküsü araştırmalı ve ona göre devam edilmelidir.

Bakmadan Geçme