Kadın Beyni ile Erkek Beyni Arasındaki Farklar

Büşra Duran yazdı...

Merhaba kıymetli okurlarım. Nasılsınız? Umarım her şey yolundadır.

Bugünkü konum, erkek ve kadın beyni arasındaki farklar...  Sizlere kadın ve erkek doğası arasındaki  biyolojik farklılıklardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle erkek ve kadının beyin biyolojik yapısı birbirinden farklıdır. Bu farka göre erkek beyni kadın beyninden daha iri bir yapıya sahiptir.

Tabii bu fark zeka yapısını etkilemiyor. Bu tamamen biyolojik bir fark, hacimsel olarak erkek beyni kadın beyninden daha büyüktür.

Beyinlerimizin içinde bulunan loblar da, çok farklı çalışıyor. Bu loblar kadın ve erkek arasındaki mevcut bazı yetenek farklarını ortaya koyuyor.

Erkekler herhangi bir konuyu genel hatları ile akıllarında tutarken, kadınlar konuyu tüm ince detayları ile akıllarında tutabiliyor. Bu da loblar ile ilgili bir durum. Bu sebeple kadınlar bir konuyu detaylı anlatırken, erkekler özet geçebiliyor.

Bu noktada kadınlar erkekleri az, erkekler ise kadınları çok konuşmakla itham edebiliyor. Oysa ki bu sadece bir farklılıktır.

Kadın beyni sağ lob etkisi ve de sezgisel gücü ile aynı anda sağ ve sol loblarını çalıştırabilir. Erkekte ise sol lob çalışır.

Bu noktada kadınlar daha güçlü bir ifade tarzına sahiptir diyebiliriz. Erkekler daha kısa ve net örneklerle konuşur.

İkili ilişkilerde kadın bunu yapınca ya da erkek arada oluşan bir tartışma esnasında kadın kendini değersiz, erkek ise suçlu veya eksik hissedebilir…Ah şu loblar :)

Kadınlar bir problem ile karşı karşıya kalınca bunu sezgisel yollar ve ifadeler ile çözerken, erkek daha mantıksal bir yol ve ifade biçimi tercih eder.

Erkek beyninde bilgiler daha lob içi çalıştığından kadınlar kadar empati kuramazlar. Kadın sezgisel yetenekleri ile daha fazla empati kurabiliyor. Bu yönleri daha gelişkin, kadınlar için empati kurmak her zaman daha kolaydır. Çünkü hissiyatları ile hareket ederler ve sezgileri güçlüdür. Erkeklerin ise  konu odağı bellidir. Beyinlerinin lob içi çalışmasından ötürü tek bir konuya odaklanabilirler. Kadınlarda bu böyle değildir. Aynı anda birkaç konuya vakıf olabilirler.

Bu noktada problem çözümlerinde kadınlar ve erkekler aslında mükemmel bir tamamlanma içine girebilirler. Kadınlarda duygu mantığı erkeklerde ise mantık duyguyu getirir.

Kadın için çok büyük problem oluşturan bir duygu erkek için oluşturmayabilir. Duygusal stres konusunda da kadınlar daha içlidir. Anksiyete ve depresyona daha fazla meyilli bir zihin ve aynı zamanda ruh yapısına sahiptirler.

Kadınlar stres yapınca kendilerini  daha çok ifade etmek isterken, erkekler ise daha sessiz ve içe dönük olurlar. Erkekler duygularını kontrol edemediği zamanlarda alkol alma, araba kullanma, kavga, şiddet yönelimi ile duygularını kontrol altına almaya çalışırlar.

Kadınlar ise genellikle depresyona girer ve bu duygudan kaçmaz.

İşte beyinlerimizin birbirinden farkı bunlar…Farklarımızla bir bütünüz aslında! 

Bu konu böyleydi … Tekrar görüşmek dileğiyle; hoşçakalın  kıymetli okurlarım…

Bakmadan Geçme