İZMİR'DEKİ DEPREM DEĞERLENDİRİLDİ

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir'de meydana gelen 5 şiddetindeki depremi değerlendirdi. Ercan, İzmir'deki depremin tam bekledikleri yerde olduğunu belirterek, "Bunlar 7 gün daha sürecek. 10 Mayıs'a kadar İzmir bu depremcikleri algılar" dedi.
Dün İzmir Körfezi Foça açıklarında meydana gelen 5 şiddetindeki depremi değerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bu deprem tam beklediğimiz yerde oldu. Daha önceki açıklamalarımda Midilli-Foça-Karaburun üçgeni için 7.2'lik bir deprem bekliyorum demiştim. Bu da tam deprem üçgeni içinde oldu. Depremin büyüklüğü yaklaşık 5, derinliği ise 11 ile 12 kilometre arasında. Oradaki yer kabuğu kalınlığı 28 kilometredir. Bu derin bir deprem olarak oluştuğu için İzmir ve yakın çevresinde
az duyuldu, ana nedeni de budur. Arkasından iki tane daha artçı depremler oldu ve şu anda depremcik boyutunda artçı depremleri sürüyor. Bunlar 7 gün daha sürecek, 10 Mayıs'a kadar İzmir bu depremcikleri algılar" dedi.
İzmir'deki depremin bir uyarı olduğunu söyleyen Ercan, "Bana göre böyle bir olasılık gün geçtikçe azalıyor. Ama bu bir uyarı depremidir, diyor ki ben burada geriliyorum, büyük depremi yapmak için hazırlanıyorum diyor. Yeni çıkan afet yasasına göre kentsel dönüşüm tasarılarını İzmir'de hızlaştırılalım, yapılaşma jeofiziği çalışmaları yaparak yapılarımıza bir an önce baktıralım. Bunu böyle okumak gerekiyor. İzmir bu şanslı. Çünkü hem kuzeydeki hem de güneydeki daha doğru yapılarda bir gelişme başladı. Yine Yeşildere'deki yapıların sıyrılmasının bir an önce yararı var. İzmir'de yapı niteliği son yıllarda arttı ama yoksulların oturduğu yerlerde kötü. Onun da büyük deprem gelmeden iyileştirilmesinde yarar var. Midilli üçgeninde olabilecek deprem İzmir'de sanki 6 büyüklüğünde bir deprem olmuş gibi hissettirecektir. Deprem gelmeden önce küçük depremler gelecektir, bu gerginliğin arttığını gösteriyor. Depremin ne kadar yaklaştığını bilmiyoruz ama bu bölgenin çok gergin olduğunu biliyorum. Bir hafta içerisinde böyle bir deprem bekliyorum diyecek bir veri yok" diye konuştu.

VAN HABER VAN HABERLERİ

Bakmadan Geçme