İZMİR DÜNYA VANLILAR GÜNÜ'NE HAZIR

Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı ve bu yıl ilki kutlanacak olan 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü kutlamalarında geri sayım başladı. İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği Van dışından etkinlik programını açıklayan ilk Sivil Toplum Kuruluşu oldu.

Hacı Yılmaz

 

1915'de Rus işgaline uğrayan, Ermeni çeteleri tarafından yakılıp yıkılan, 30 bini aşkın Vanlı Müslüman'ın hayatını kaybettiği 2 Nisan 1918'de düşman işgalinden kurtulan Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Van'da ve Vanlıların yoğun yaşadığı kentlerde görkemli etkinliklerle kutlanacak.

 

"Ecdadımızı anmak boynumuzun borcudur"

Van dışında 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve Van'ın kurtuluşunun 100. yılı kutlama programını ilk açıklayan İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği oldu. Programla ilgili açıklamalarda bulunan Karabağlar Vanlılar Derneği Başkanı Ercan Turan, "Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Gününde etkinlik hazırlıklarımızı tamamladık. İzmir'de yaşayan Vanlılar ve Van dostları 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve Van'ın kurtuluşunun 100. yılını heyecanla bekliyor. Tüm ülkede olduğu gibi bizde İzmir'de Van'ın adını duyurmak istiyoruz. 1915'te Ermeniler tarafından 7 köy halkının topluca katledildiği Zeve şehitlerini dualarla anmak ve anlatmak Vanlılar için görevdir, Van'ın tanıtımı için elimizden geleni yapacağız. Van 30 binin üzerinde şehit vermiş bir memlekettir. Van küçük Çanakkale'dir. Vanlılar işgal ve sonrası yıllarda çok zor günler yaşadı. Ecdadımızı anmak anlatmak boyun borcumuzdur. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve Van'ın kurtuluşunun 100. yılı bu nedenle önemlidir. İzmir'de bu ruhla ve heyecanla 2 Nisan'a hazırlanıyoruz" dedi.

 

"Egenin İncisi İzmir'de Doğunun İncisi Van'ın farkındalığını yaratacağız"

Dünya Vanlılar Günü'nün gelecek yıllarda daha büyük anlam kazanacağını, 100. Yıl ile birlikte bu yıl ilkinin kutlanmasının önemli olduğunu kaydeden Ercan Turan etkinliklerle ilgili şunları söyledi: "İzmir'de anlamlı etkinlik yapacağız. 1 Nisan 2018 Pazar günü Karabağlar Belediyesi Bozyaka Kültür Merkezinde saat: 20:00'de Van Kurtuluş Destanı ve Anma Gecesi kapsamında şehitlerimizi anacağız. Vanlıların yaşadıklarını anlatarak hafızaları tazeleyip tarihe yüzümüzü döneceğiz. 2 Nisan 2018 Pazartesi Dünya Vanlılar Günü nedeniyle İzmir'in kalbi sayılan Konak Meydanı'nda İzmirlilere Van'ımızın ünlü lezzetlerinden Ayran Aşı, Van pastası ikram edeceğiz. Bugün Dünya Vanlılar Günü sevgimizi, kardeşliğimizi lezzetlerle sizlerle paylaşıyoruz. Mesajı vererek birlik beraberliğimize katkı sunacağız. En önemlisi Egenin İncisi İzmir'de Doğunun İncisi Van'ın farklındalığını yaratacağız"

 

Bakmadan Geçme