İZİNSİZ YIKIM FACİAYA YOL AÇIYORDU

İzinsiz yıkıma Valilik ve Belediye’den çok yönlü inceleme


Van’da meydana gelen depremde ağır hasar gören binanın, yıkım çalışması sırasında enkazın bina bitişiğinde bulunan fırının üzerine çökmesi sonucu 5 işçi yaralandı.
Bahçıvan Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi'nde, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde ağır hasar gören 5 katlı boş binada, sabah saatlerinde iş makinesi ile yıkım çalışması başlatıldı. Çalışmalar devam ederken bina yan tarafında bulunan iki katlı ekmek fırınının üzerine çöktü. Fırında enkaz altında kalan Malik Ejder Aslan (15), Ali Ceylan (25), Ersin Şeker (24), Menduh Aslan ve Saffet Salkım (17), olay sonrası bölgeye sevk edilen sağlık ekipleri ve çevredeki vatandaşların yardımı ile çıkarılarak ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
Polis, binanın etrafını güvenlik kordonu ile çevirerek vatandaşları olay yerinden uzaklaştırırken, enkaz altında kalanlar olabileceği ihtimaline karşı olay yerine Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE), İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ile sağlık ekipleri sevk edildi. Enkaz altında canlı arayan ekipler bir sonuç alamazken, çalışmalara arama kurtarma köpeği ile devam edildi. Olay sonrası Vali Yardımcısı Atay Uslu da bölgeye gelerek çalışmaları yerinde inceledi.

                             Enkazda arama çalışmaları sona erdi
Yıkım yapılırken çöken binanın enkazında yapılan arama kurtarma çalışmaları sona ererken, Van Valisi Münir Karaloğlu’da enkaz yerinde incelemede bulunarak yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Olay, dün sabah saatlerinde Bahçıvan Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi'nde meydana gelmiş, 5 katlı binada yapılan yıkım sırasında bina enkazının iki katlı ekmek fırınının üzerine yıkılmasının ardından 5 kişi yaralanmıştı. Olay sonrası bölgeye gelen Van Valisi Münir Karaloğlu, enkaz alanında incelemede bulunarak, yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Vali Karaloğlu bölgeden ayrılırken, kurtarma ekiplerinin enkaz bölgesinde yaptığı detaylı araştırmanın ardından arama çalışmaları sona verildi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri, binadaki yıkım çalışmasının ilgili kurumlara bilgi verilmeden ve güvenliği önlemi alınmadan yapıldığını belirterek, olayın çok yönlü incelendiğini kaydetti.

İzinsiz yıkım için yasal işlem yapılacak”

Kazım Karabekir Caddesi Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde ağır yıkım kararı verilen 5 katlı binanın izinsiz yıkımı az kalsın faciaya yol açıyordu.

Deprem sonrası ağır hasarlı ve yıkımı istenen binanın sahibi Kadir Özdemir sabah saatlerinde yetkililerden izin ve hiç bir tedbir almadan yıkımı gerçekleştirmek istedi. Yıkım sırasında kontrolsüz yıkılan bina yanında bulunan fırının üstüne devrildi.

Yıkılan fırının enkazı altında kalan Malik Ejder Aslan (15), Ali Ceylan (25), Ersin Şeker (24), Menduh Aslan ve Saffet Salkım (17), yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Olayın olduğu bölgeye giden Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Ünver, incelemelerde bulunarak, olay hakkında bilgiler aldı. Fırın sahibi Kemal Akın ile görüşen Ünver, geçmiş olsun dileklerinde bulunarak,  tedbirsiz davranış büyük faciaya yol açabilirdi. Tek tesellimiz can kaybının olmamasıdır. İzinsiz yıkım ile ilgili incelemelerde bulunduklarını ve yasal işlem neyi gerektiriyorsa onu yerine getireceklerini belirtti.  Belediyeden hiçbir şekilde izin almadan yapılan bu tehlikeli yıkım olayı artık ders olmalıdır. Bu tür yıkımların önüne geçmek için denetimlerimizi daha da arttıracağız. Kemal Akın ve  beraberindekiler hastaneye kaldırılan yaralıları ziyaret ederek yaralılara geçmiş olsun dileklerinde  bulundu.

Ünver ile birlikte Belediye Yapı Kontrol Müdürü Esat Çaçan ile diğer teknik elemanları da yıkım yerinde incelemelerde bulunarak detaylı bilgiler aldılar vanhaber,haberlervan,bina,çökme,deprem,izinsiz

Bakmadan Geçme