İTİBAR ETMEYİN

İTİBAR ETMEYİN

Van İl Afet ve Acil Durumu Müdürü (AFAD) Müdürü Giyik, Bir blokta bir daire orta hasarlı, bir daire az hasarlı olamaz. Bina bir bütündür.”

Vansesi Özel

Resmi olmayan açıklamalara, fısıltı gazetelerine ve bilgi kirliliğine vatandaşların itibar etmemelerini isteyen Van İl Afet ve Acil Durumu Müdürü (AFAD) Müdürü Giyik Konteynır ve çadırlarda harcanan elektriğin fatura bedelinin tamamının devlet tarafından ödendiğini belirterek, açıklanan kesin hasar raporları sonrası şunları söyledi. " Kesin hasar tespitleri açıklandıktan sonra mesken ve iş yeri sahibi vatandaşlarımız açıklanan raporlara göre hareket etmeleri gerekir. Kesinleşen sonuçlara göre yaklaşık 14 bin ağır, 2 bin orta, 5 bin binanın az hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Büyük maliyet ve emeklerle üç üniversitenesin ortak olarak yaptığı incelemeler sonrası hazırlanan raporlara yeniden itiraz edilmesi mümkün değildir. Ancak raporlara mahkeme yolu açıktır.”

AĞIR HASARLI BİNALAR

Ağır hasarlı binaların acilden başlamak üzere bir program dahilinde yıkımlarının gerçekleştirileceğini söyleyen Cafer Giyik, “Yıkımlar bir yıl içeresinde gerçekleştirilecektir.  Ancak valilik gerekli görmesi halinde bu süreyi uzatabilecektir. Ağır hasar raporu verilen, yıkılacak olan binaların hak sahipleri binaların yerine tekrar bina yapmak isterlerse, yeni imar planının açıklanmasından sonra belediyeye müracaat edebiliriler. Alacakları bina ruhsatı sonrası binalarını normal prosedüre göre yapabilirler. Yıkılan arsasına bina yapmak isteyen hak sahiplerine AFAD kapsamında kredi verilmesi söz konusu değildir. Ancak evi yıkılan hak sahiplerine, talep etmeleri ve şartları uyması halinde; 75 bin Türk lirasına, 3 oda bir salondan oluşan, 2 yıl ödemesiz, faizsiz, 20 yıl vadeli 100 metrekarelik TOKİ konutu verilecektir. İş yeri yıkılan hak sahiplerine ise, iş yerini yeniden yapmak üzere, 10 yıl vadeli yıllık yüzde 4 faizle 40-50 bin Türk lirası kredi verilecektir.” Dedi.

ORTA HASARLI BİNALAR

Orta hasarlı rapor verilen ve güçlendirilmesi gereken hak sahiplerine kredi desteği sağlanacağını belirten AFAD Müdür Cafer Giyik, “ Güçlendirilecek binalar için hak sahiplerine 20 yıl vadeli, 15 bin Türk lirası güçlendirme kredisi verilecektir. Hak sahipleri, kredi için öncelikle güçlendirme projesi hazırlayacaklar. Hazırladıkları projeyi belediyeden onaylatacaklar. Kredi onaydan sonra verilecek. Verilecek olan 15 bin Türk lirası kredi, proje  uygulama denetimi sonrası hazırlanacak rapor ile birlikte ve 5 taksitte ödenecektir. Yani kredi defaten yapılmayacak,  ödeme uygulama ve denetim ile gerçekleşecek.”

AZ HASARLI BİNALAR

Giyik, açıklanan kesin raporlarda durumu az hasarlı olarak görünen binalar için hak sahiplerine geri ödemesiz 1250 Türk lirası ödeme yapılacağını söyledi.

   LİSTELER GERİ ÇEKİLMEZ

Açıklanan listelerin geri çekilmesinin söz konusu olamayacağını, bu bilginin yanlış anlaşılmadan ve tamamen söylentiden ibaret olduğunu belirten Giyik, “ Listelerde daireler arasında farklı görünen sonuçlar kesinleşen raporlara ışığında zaman zaman düzeltilmektedir. Bir blokta; bir daire orta hasarlı, bir daire az hasarlı gibi farklı durum olamaz. Bina bir bütündür. Listelerde yapılan düzeltmeler buna yöneliktir. ”

VAN HABERLER,HABERLER VAN

Bakmadan Geçme