İspanya'dan flaş Mavi Marmara kararı

İspanya Ulusal Mahkemesi savcısı Jose de la Mata, Mavi Marmara davasını İspanyol hükümetine UCM savcılığına taşıma tavsiyesinde bulundu.

İspanya Ulusal Mahkemesi savcısı Jose de la Mata, 2010 yılındaİsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıyla ilgili yürüttüğü soruşturmayı kapattı ancak İspanyol hükümetine olayı Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığına taşıması tavsiyesinde bulundu.

İspanyol savcı Mata, ülkede 2014 yılının mart ayında çıkarılan ve uluslararası davalarla ilgili İspanyol mahkemelerine verilen yetkileri kısıtlayan yasal reformdan dolayı Mavi Marmara saldırısıyla ilgili soruşturmayı kapatmak zorunda kaldığını açıkladı.

Mata, her şeye rağmen "suçlamalara maruz kalan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve altı İsrailli bakanın İspanyol topraklarına ayak basmaları halinde soruştrumanın yeniden açılabileceğini" belirtti.

İspanyol savcı, hükümetin UCM'ye olası bir suç duyurusunda bulunma ihtimali nedeniyle Mavi Marmara saldırısıyla ilgili elindeki belgeleri İspanya Adalet Bakanlığı'na göndereceğini duyurdu.

İsrail askerlerinin 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısı sonucu Mavi Marmara'da dokuz kişi hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra Mavi Marmara'da bulunan ve gözaltına alınan iki İspanyol aktivist ile bir gazeteci, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve altı bakan hakkında yasa dışı gözaltı, işkence ve sınır dışı etme suçlamalarıyla mahkemeye başvurmuştu.

Bakmadan Geçme