İŞ İNSANLARI VAN'DA TOPLANDI

Sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin arttırılmasına ve ortak akıl ile bölgesel kalkınmaya odaklanan TÜRKONFED yürütücülüğündeki Bölgesel İş Ağları Projesi'nin ilk bölgesel etkinliği DOĞUSİFED ev sahipliğinde Van'da gerçekleştirildi. Toplatıda konuşan TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Oktay Mersin, BİA Projesi ile ortak akıl ve ortak vizyonu, kalkınmanın öznesi yapmak için yola çıktıklarını belirtti.

Rıdvan Can

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) üyesi federasyonların kapasitelerini geliştirip, sivil toplum bilincini artırmayı ve ortak akıl ile bölgesel kalkınmayı hedefleyen Bölgesel İş Ağları Projesi (BİA Projesi), Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) ev sahipliğinde 4 Kasım 2021 tarihinde Van’da başladı.

DOĞUSİFED; Sivil Toplum Destek Programı III kapsamında TÜRKONFED yürütücülüğünde hayata geçirilen BİA Projesi’nin bölge çalışmalarıyla üye dernekler, TRB2 Bölgesi (Van, Bitlis, Hakkari, Muş) sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, kalkınma ajansı ve kamu kurum temsilcileri ile bir araya geldi.

Elite World Otel’de düzenlenen toplantının açılışı TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Mersin, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi DOĞÜSİFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Suat Çiftçi ile DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay tarafından gerçekleştirildi.

“ORTAK AKIL VE ORTAK VİZYONU, KALKINMANIN ÖZNESİ YAPMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK”

Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve rekabetçilik gücü artışı için yerel ve bölgesel potansiyellerin harekete geçirilmesi gerektiğini belirten TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Oktay Mersin, “Bunun yolu da o bölgenin ekonomik aktörleri, sivil toplum ve iş dünyası kuruluşları, kamu ve yerel yönetimler ile akademinin, katılımcı ve kapsayıcı işbirlikleri kurmasından geçiyor. BİA Projesi, ‘Güçlü Kurum, Güçlü Bölge’ ve ‘Güçlü Bölge, Güçlü Sivil Toplum’ mottosu ile yerelden bölgesele ve ulusala uzanan değer yaratma zincirinin bir parçası olacak. BİA Projesi ile, ağ içindeki paydaşlar işbirlikleri geliştirirken, katılımcı ve kapsayıcı bir yaklaşımla düzenlenecek fikir maratonu yarışmaları ile de ortaya çıkacak projelerde yaratılacak değer katlanacaktır. BİA projemiz için oluşturduğumuz dijital platformumuz, üyeler arasındaki sinerjiyi artırırken, bölgesel ve yerel düzeyde kalkınma odaklı projelerin geliştirilmesi için, ortak bir zemin oluşturacak. Yerelde tüm paydaşların sürecin bir parçası olması, ortaya çıkacak başarının da çarpan etkisini artıracak. Kentin aktörlerinin liderliğinde, toplumun da sürece katılımı ile gelişecek fikirler, verimli Anadolu coğrafyamızda kök salacak; ortak akıl ve ortak vizyon ile yeşerip büyüyecektir” diye konuştu.

“KENTİMİZE VE BÖLGEMİZE KATKI SAĞLAYACAK FAALİYETLER YÜRÜTÜYORUZ”

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve DOGUSİFED Yüksek danışma Kurulu Başkanı Suat Çiftçi de yaptığı konuşmada Van başta olmak üzere bölge ekonomisine değer yaratacak projeler yürüttüklerinden bahsetti. Çiftçi konuşmasının devamında, “Başkanımız projenin önemini ayrıntılarıyla anlattılar. Bizim bir hikayemiz vardı, Ege hikayesi ama biz bunu bölgemizin hikayesi olarak devam ettiriyoruz. Bunu yakın zamanda projelendirip tamamıyla ilimizi ve bölgemizi tanıtmak anlamında ülkemize bunu yayacağız. Biz DOĞU KONSİFED ile işbirliği yaparken birçok proje gerçekleştirdik. Projeleri tek tek anlatmama da gerek yok, etkilerini hep birlikte görüyoruz. Sosyal sorumluluk projemize başlarken 2014’te Van’a hiç gelmeyen Türkiye’nin çok önemli iş insanlarını buraya getirdik. Esas hedefimiz burada ticaret köprüsünü oluşturmaktı. İlimize ve bölgemize olan faydalarını ille gelip burada fabrika yapmalarını zorlamıyoruz. Bölgesel gerçeklik neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Bölgemizin esas olan turizm, hayvancılık ve madencilik anlamında çok ciddi bir potansiyeli var ama biz bunu bir türlü hayata geçiremiyoruz. Sütaş’ın burada 2019 yılında çok ciddi bir toplantısını yaptık. Tabi bunu Bingöl’de hayata geçirdi. Tabi bunun Bingöl ile Van’a etkisi nasıl olur, 600 km alanda bizim ilimize de etki edebilecek şekilde bir tesis kuruldu orada, yakın bir zamanda bunu faaliyete geçireceğimize inanıyorum” dedi.

Ortak akıl ve uzlaşı kültürü temelinde köyden kente, yerelden ulusala kalkınma hamlesi için federasyon olarak çalışmalar yaptıklarını aktaran DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, yerel ve bölgesel kalkınmayı tetikleyecek projelerin ülke kalkınmasına da katkı sağlayacağını vurguladı. BİA Projesi ile üç gün boyunca ortak akıl ile belirlenecek fikirlerin yeni projelere dönüşeceğini ve paydaşlar arasında işbirliği süreçlerinin de gelişeceğini aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından 3 gün sürecek BİA Projesi DOĞUSİFED eğitim ve atölye çalışmaları ile devam etti.

Bakmadan Geçme