İran İlişkilerinde Yeni Bir Adım

Van Valisi  İbrahim Taşyapan, Van, Ankara, Ağrı, Iğdır ve Hakkâri'den yetkililerle birlikte Türkiye – İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği 5. Toplantısı’na katıldı.

 İran’ın Hoy kenti, 11 – 13 Mayıs tarihlerinde düzenlenen "Türkiye-İran 5. Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı"na ev sahipliği yaptı. Vali İbrahim TAŞYAPAN’ın başkanlık ettiği Türk heyeti toplantıya katılmak üzere gittiği Kapıköy Sınır Kapısı’nda askeri törenle, Hoy kentinde ise Vali Hüseyin Seyvani ASL ve Hudut Komiseri Hasan HASANLU tarafından karşılandı.

Karşılama töreninin ardından Hoy Valiliği'ne geçen heyet, burada Hoy Kenti ile Van ili arasında sınır kapısı, sınır ticareti ve diğer karşılıklı ilişkiler hakkında birbirlerine dilek ve temennilerini iletti. Görüşme sonrasında vilayetten ayrılan heyet, önce Şehit Vali Kucheria Anıtı'nda, ardından da Şems-i Tebrizi’nin kabrinde dua etti. Vali Taşyapan ve beraberindeki heyet Şems-i Tebrizi’nin kabrine çiçek bırakarak, İranlı yetkililerle hatıra fotoğrafı çekildi.

İran ziyaretinin ikinci gününde, “Türkiye-İran Sınır İlleri İşbirliği 5. Toplantısı” Hoy kenti Valiliği Toplantı Salonu'nda Kur’an tilavetiyle başladı. İki ülkenin milli marşının okunmasının ardından, Batı Azerbaycan Eyaleti Genel Valisi Kurban Ali Saadet ve Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın yanı sıra, her iki ülkenin diğer yetkilileri açılış konuşmaları yaptı.  Toplantıda; Van, Ağrı, Iğdır ve Hakkari illerindeki sınır kapılarının mevcut durumu, sınır güvenliği, iki ülke tüccar ve vatandaşlarının sınırdan daha kolay ve hızlı geçişlerini sağlayacak çözüm önerileri ve sınır kapılarına giden karayollarının iyileştirilmesi gündemi oluşturdu. Ayrıca Ulaştırma, Gümrük ve Sınır Ticareti Komitesi, Yatırım ve Sanayi İşbirliği Komitesi ile Turizm, Kültür, Eğitim, Sağlık ve Tedavi Komitesi olmak üzere üç ayrı  komite oluşturuldu. Komitelerde mutabakata varılan konular, “Türkiye-İran Sınır İlleri İşbirliği 5. Toplantısı Mutabakat Zaptı" haline getirildi ve heyetler tarafından törenle imzalandı. Toplantı, karşılıklı hediyeleşme ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Topnatıya Vali Taşyapan'ın başklanlığında  İran'a  giden Van  heyyetinde meslek odaları başikanları,  bazı kurum ve kuruluşların yönetcileri  yer  aldı.

Bakmadan Geçme