İnsan Hakları Haftasına ilişkin Panel Düzenlendi

İnsan Hakları Hakları Derneği Van Şubesi ‘İnsan Hakları Haftası’na ilişkin panel düzenledi.Düzenlenen Panelde konuşan Bidav, son 30 yılda şahit olduğu hak ihlallerini ve izlenimlerini dile getirirken, Erbey ise Türkiye’de yaşanan İnsan Hakları İhlallerine karşı verilecek mücadeleye ilişkin bilgilendirme yaptı.

Vansesi Haber Merkezi

İnsan Hakları Haftası dolaysıyla İnsan Hakları Derneği Van Şubesi panel düzenledi.VANTSO binasında düzenlenen panele Gürpınar Belediye Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Zıldız Çetin, CHP İl Başkanı Cemal Şen ile birlikte bir çok katılımcı katılırken panelist olarak İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav ve  İnsan Hakları Savunucusu Av. Muharrem Erbey katıldı. Panel öncesi İHD’e yöneticilerinin derneğin amacı ve misyonu üzerine ve yaşanan hak ihlallerini konu alan bir slayt gösterimi düzenledi. Panelde moderator olarak sunum yapan Av. Bedia Özgökçe 2014 yılında Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine değinerek maden ocaklarında yaşana hak ihlalleri sonucu yüzlerce işçi can kaybı yaşadığını dile getirdi. Özgökçe Rojava’da yaşanan insanlık dışı zulme karşı Kürt halkının meşru savunmasına da değindi. Özgökçe’nin daha sora panalis İnsan Hakları Savunucusu Av. Muharrem Erbey ve İpekyolu Belediye Eş Başkanını platforma davet etti.  Erbey, ise konuşmasında İnsan Hakları Kuruluşu ve İnsan Hakları mücadelesi veren bütün kuruluşlar dünyanın en saygın kuruluşları arasında yer aldığını belirtti.Türkiye’de ‘’ Türkiye’de yaşanan baskılar sonucu insanlarda gelişen bilinç altı korkular yüzünden halk bireysel hakkını savunamaz hale gelmiştir.O yüzden Türkiye’de hak ihlallerine karşı çok direngen ve cesur olunmalıdır.Türkiye gibi hak ihlallerinin çok yaşandığı ülkelerde İnsanların kendi haklarını elde etmeleri için mücadele verilmesi şarttır’’ dedi. Erbey özellikle Türkiye’de toplumsal olarak hak ihlallerin başında Kürt ve alevi sorunun geldiğini belirterek Kürt sorununda son yıllarda yaşan hak ihlallerini ve izlenimlerini anlattı. ‘’ Özellikle son 20 yılda Kürt sorunundan yaşanan hak ihlalleri nedeni ile 22 yöneticimiz sadece bu hak ihlallerinin mücadelesini verdi için katledildi.Son olarak gelişen çözüm süreci ile birlikte İnsan Hakları Derneği olarak bu süreçte aktif rol almak istedik.

Son olarak söz hakkı alan Aygül Bidav Berkin Elvan’ın davasında görülen ihlalleri,Ardahan’da yaşanan mezar baskınlarını ve Urmiye’de cezaevinde Kürt Kadınlarına yapılan işkenceleri kınıyarak sözlerine başladı.Bidav ‘’ Uzun süren bir hak mücadelesi verdik en son Kürt sorunun barışçıl yöntemler ile çözülmesi için barış grubu olarak geldik ama gelir gelmez uçakta tutuklandık.Savaşın bedeli orda direnmekti,barışın bedeli de burada bu oldu.Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin bir canlı tanığı olarak nerden başlasak,yaşanan toplu katliamlarımı bahsetsek,cezaevlerinde yaşanan işkenceleri faili meçhulleri Özgürlük Mücadelesi saflarında yer aldığımdan bu yana o kadar hak ihlalleri ile karşılaştık ki bu ülkede.Şimdi kendi coğrafyamıza baktığımızda her birimizin insan haklarına dair muhakkak bir mağduriyeti yaşamıştır.Eşimin cenazesi ile birlikte Mahsum Korkmaz’ın da bulunduğu Kasaplar Deresinde toplu mezarlarda bulunuyor hala devlet orayı açmıyor sebebi orası gibi bir çok yerde toplu katliamlar yapıldı ve bir çok arkadaşımız eşimiz dostumuz bu toplu mezarlarda bulunuyor.’’ Dedi.Kadın cinayetlerine de değinen Bidav Sadece kentimizde bir haftada 7 kadın katledildiğini, kadın katliamlarının hala sistematik olarak devam ettiğini belirtti.Konuşmasında Çözüm sürecine de yer veren Bidav ‘’Sayın Öcalan’ın barış sürecinde çizmiş olduğu yol haritası ve çözüm taslağı bu coğrafyaya ölümlerin olmadığı hiçbir ihlalin yaşanmadığı demokratik bir gelecek getireceğine inanıyoruz.2015’te sayın Öcalan ve Özgürlük Mücadelesinde saflarda bulunan insanlarımızı aramızda görürüz.’’ İfadelerine yer verdi.

Soru cevaplar ile devam eden panel konuşmaların ardından son buldu.

Bakmadan Geçme