Toplu ulaşımda yaşanan sorunlar bitsin artık Bu çileye kim dur diyecek

Van'da toplu ulaşımda yaşanan sorunlar insanları canlarından bezdirdi. Gazetemize konuşan vatandaşlar özellikle Van YYÜ Kampüsü ve Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi güzergahında yolcu taşıyan araçların tıklım, tıklım doldurulduğunu söyleyerek yetkililerin çözüm bulmasını istedi.

Burhan Ergin

Van’da toplu taşıma yapan minibüs ve halk otobüsleri arasındaki yolcu kapma rekabeti, taşıma araçlarındaki görüntü kirliliği ve temizlik sorunu, araçlarda yolcu taşıma kapasitesinin üstüne çıkılması, yolcu indirme ve bindirmedeki kural tanımamazlık vatandaşı rahatsız ediyor.

Yıllardır bir türlü çözülemeyen ulaşım sorunu vatandaşları canından bezdirme noktasına getirdi. Şehir içi yolcu taşımacılığı yapan araçların tıka basa doldurulduğunu söyleyen yolcular, otobüs beklemekten ve otobüslerin tıka basa dolu olmasından şikayet ederek, “Sabah ve akşam saatlerinde ne zaman gelsek otobüsler tıka basa dolu oluyor, bıktık artık. Ulaşımda yaşanan sorunlar, kentin yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. İnsan haklarının ihlal edildiği bir taşıma seyrinin izlendiği, denetleme ve kontrollerin yapılmadığı kent içi ulaşım tam bir ilkellik manzarası sergiliyor. Vatandaş sorunlar altında eziliyor, yetkililer ise duruma seyirci kalarak vatandaşı kaderine terk etmiş durumda. Bu soruna kalıcı çözüm getirilmesini bekliyoruz” dediler.

“Lütfen artık vatandaşın sesini duyun”

Van’da özellikle Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Van YYÜ Kampüsü güzergahında toplu ulaşım hizmeti veren araçlarda seyahat eden yolcuların büyük sorun yaşadığını ve neredeyse tıklım, tıklım dolu olmayan otobüs olmadığını belirten vatandaşlar, her gün otobüs çilesi çektiklerini belirterek, “İlimizde yıllardır devam eden toplu ulaşım sorunu maalesef bir türlü çözülemedi. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde neredeyse otobüslerin tümü tıka basa dolduruluyor. İnanın zor nefes alıyoruz. Özellikle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi güzergahında hizmet veren yolcu taşıma araçlarına yönelik denetimler sıklaştırılmalı. Çünkü insanlar üst üste bindiriliyor. Bebekli kadınlar, yaşlılar ve hastalar ayakta yolculuk yapmak zorunda kalıyor. Yetkililer bu sorunu artık görmezden gelmemeli. İlimizde derin sıkıntılar yaratan bu sorunun derhal çözüme kavuşması gerekmektedir. Bu yetmezmiş gibi bazen yarım saatten fazla otobüs beklemek zorunda kalıyoruz. Toplu ulaşımda yaşanan düzensizlik başıboşluk ve disiplinsizlik, ulaşım sistemi kontrol mekanizmasının yeterli çalışmadığı, denetimlerin yapılmadığını da ortaya koyuyor. Çaresiz vatandaş, feryat ediyor. Yetkililer ise sadece seyrediyor. Lütfen artık vatandaşın sesini duyun” diye konuştular.

Van YYÜ Kampüs yolcuları dertli

Önümüz kış soğukta araç beklemek zorunda kalacağız. Kış gelmeden bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Dünyada ve ülkemizde yaşanan koronavirüs salgınından dolayı yetkililer maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edilmesi gerektiğini ifade ederken ne yazık ki kimsenin bu kurallara uyduğu yok. Van YYÜ Kampüs güzergahında hizmet veren yolcu taşıma araçlarını sabah işe giderken, akşam işten dönerken kullanıyoruz. İnanın bizim çektiğimiz çileyi bir biz biliriz birde Allah bilir. İşe gelip giderken üst üste bindirilerek yolculuk etmek zorunda bırakılıyoruz. Van YYÜ Kampüsü ile şehir merkezi arasında yaklaşık 17 kilometre mesafe bulunuyor. İnanın erkekler bir nebze idare edebiliyor ama bayanlar şehir merkezine ulaşıncaya kadar bin bir sıkıntı yaşıyor. Herkes görevini yapsın. Biz vatandaş olarak nasıl vergi vermekle mükellefsek yetkililerde bizim vergilerimizle aldığı maaşın hakkını vermek zorunda. Van’da artık ulaşım konusunda somut adımların atılması gerekiyor” ifadelerini kullandılar.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi yolcuları: Artık dayanacak gücümüz kalmadı

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine sabah işe giden, veya hastaneye tedaviye giden yolcular, dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade ederek, “Van’ın en büyük sorunları arasında yer alan toplu ulaşım sorunu psikolojimizi bozdu. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaşmak için bin bir güçlük çekiyoruz. Yolcu taşıma hizmeti veren araçlar kapasitelerinin çok ama çok üstünde yolcu alıyorlar. Hastaneye ulaşıncaya kadar akla karayı seçiyoruz. Bu hem vatandaş sağlığı açısından sıkıntı yaratır hem de trafik kazalarına neden olur. Lütfen yetkililer artık bu sorunu çözüp gündemden çıkarsın çözüme kavuştursun” diye konuştular.

Emekli vatandaşlardan şoförlere tepki

Toplu ulaşım hizmeti veren araç şoförlerinin kendilerine saygısızlık yaptığını söyleyen emekli vatandaşlar, “Devlet, 65 yaş üstü emekli vatandaşların hangi şehirde olursa olsun, sorunsuz bir şekilde toplu taşıma araçlarından yararlanabilmesi için kanun çıkarmıştır. Anca Van’daki özel halk otobüsleri emeklilerden yasal olmayan bir şekilde ücret talep ediyor. Bazı otobüsler emekli vatandaşları duraklardan almıyorlar. Bu yetmezmiş gibi hem şoför, hem de muavinler emeklilere çok kaba davranıyor, saygısızlık yapıyor. Kentimizde ciddi denetim olmadığı için herkes kendi kuralını uyguluyor. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bu yanlışlıklar karşısında harekete geçmelerini istiyoruz. Bu bütün emeklileri ilgilendiren toplumsal bir sorundur.  Belediyelerin emeklilerin sorununu anlatacakları, emeklilerle ilgilenecek bir masa kurmaları gerekir. Emekli toplumun yaşayan halkı, gören gözü, susmayan vicdanıdır. Emeklisine, yaşlısına saygısı olmayan, sahip çıkmayan toplum, kurum sorunlu toplumdur. Vatandaş olarak toplu ulaşımda yaşadığımız sorunun acilen çözülmesini istiyoruz” dedi.

“Toplu ulaşım araçları hijyenik değil”

Ulaşım araçlarının hijyenik olmadığını söyleyen vatandaşlar, “Toplu taşıma araçlarının çoğu hijyen şartlarından yoksun. Kirli koltuklarda oturmaya mecbur kalan yolcular sigara içme yasağına uymayan sürücülerin kuralsızlıklarına maruz bırakılıyor. Araç içi bakımlarının tam yapılmadığı araçlarda, yolculuk etmek tam bir çileye dönüşüyor. Toplu taşıma araçlarının bazen seyir halinde arızalanması da, yetkili kurumların bu araçları sefere çıkmadan önce kontrol edip etmedikleri konusunda şüphe doğuruyor” diye konuştular.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme