ÇİÇEKLİ ÇİÇEK AÇTI

RIDVAN CAN
Birçok belediye yönetimi parasızlıktan yakınırken, Van`ın Edremit ilçesine bağlı Çiçekli beldesi Türkiye`de borcu olmayan nadir belediyelerden biri. Manzarası, yeşil alanları ve modern bir yapıya sahip olan çiçekli belediyesinin kısıtlı imkanlara rağmen bu kadar başarılı bir belediyeciliği nasıl başardıklarını sormak için Çiçekli Belediye Başkanı Yılmaz Kılıç ile görüştük.
Kılıç gazetemize yaptığı açıklama da; "Çiçekli Belediyesine 2004 yılında seçildim. Çiçeklinin belde olma tarihi çok uzun bir tarihe yayılmıyor. 15 yıllık bir belde. 1999 yılında belde olan Çiçekli'de o zamanlar bir abimiz başkandı. Ben belediyeyi devir aldığım zaman burada küçük bir masa, 4 sandalye, bir eski bilgisayar ve o zamanın parasıyla yaklaşık 100 milyar bir borç vardı. İlk başladığımda öncelikle bir ekip kurduk. Eksiklerimizi tamamlayarak, öncelikle belediyemizi kurumsal hale getirdik. İlk önce binamızı yaptık. Bilgisayarla donattık. Bütün işlemlerin bilgisayar ortamında ve hızlı yapılmasını sağladık. Geldiğimizde burada yollar yoktu. Traktör bile bazı yerlerden gidemiyordu. Şimdi Mercedes arabanızla bütün beldemizde çok rahat gezebilirsiniz. Yolları genişlettik, kilit taşı döşedik, asfaltladık ve yol bakımından bir eksiğimiz kalmadı. Alt yapı ve içme suyu yüzde 70 idi şimdi 100 de 100 e çıkardık. 500 tonluk ayrıca bir su deposu yaptım. Bu su deposu 36 bin insana yetecek kapasitede ve Çiçekli halkı 3. Katta kadar güneş enerjisinden faydalanabiliyor" dedi.
KÖY YAŞAMANIN İÇİNDE MODERNLİK GİZLİ
Çiçekli beldesinin hayvancılıkla uğraşması nedeniyle halen bir köy statüsünde olmasına rağmen, teknolojinin her çeşidinden de halkın faydalandığını söyleyen Başkan Kılıç, Çiçekli halkı için çalışmalarına aralıksız devam ettiğini vurguladı.
Kılıç, "Beldemizde halen 10 bin küçük, büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. Beldenin yüzde 60 halen tarım ve hayvancılıkla yaşamını istihdam etmektedir. Buna rağmen çocukların oyun alanları olmadığını fark ettim. Batıya gittiğim zamanlar oralarda ki parkları görünce imrendim. Neden benim beldemde ki çocukların böyle bir parkı olmasın dedim ve Doğu Anadolu kalkınma projesine proje hazırlayıp verdik. Van genelinde verilen 170 proje arasında bizim projemiz 2. Sırada yer aldı. Yaklaşık 300 bin Euro proje kabul edildi. Van'ın, Bitlis'in, Muş'un en büyük parkını biz Çiçekli beldemize yaptık. Parkımızda şelaleler, yürüyüş parkurları var. Halkımızın hizmetine sunduk. Buranın çocukları ilk defa çocuk parkı gördükleri için ilk zamanlar çocuklar oyuncakları kırıyordu şimdi alıştılar hiçbir sorun yok. Sonra her mahalleye bir çocuk parkı yaptık. Çiçekliye bir kent havası verdik" diye konuştu.
"EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ"
Çiçekli beldesini köy görüntüsünden çıkarmayı başardıklarını dile getiren Kılıç, modern görünüme kavuşan beldenin eğitimde de büyük ataklar yaparak okuma oranını yükselttiklerini ifade etti.
Kılıç," Eğitime ağırlık verdik. Biz göreve geldiğimizde 1 tane ilköğretim vardı. Şimdi 4 ilköğretim, 1 tane de Lisemiz var. Önceden eğitim alabilmek için Erdemit'e, Van'a gidiyorlardı. Okuma oranı düşüktü. Kız çocukları hiç okumuyordu. Okuma oranı yükseldi. Kız çocuklarının hepsi okula gidiyor. Bu sorun ortadan kalınca, beldemizde sağlık ocağı yoktu. Sağlık çok önemli olduğu için, 3 katlı bir sağlık ocağı, bir eczane ve alış-veriş merkezi açtık. Beldemiz memur kesimin rahatlıkla yaşayabileceği bir merkez haline geldi. Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Köy olan beldemiz artık bir kent olmuş durumda" şeklinde konuştu.
"SPOR TESİSLERİMİZ BİTME AŞAMASINDA"
Spora olan sevgisi ve düşkünlüğü nedeniyle beldedeki spor komplekslerinin eksikliğini fark den Başkan Kılıç, spor tesislerinin de şuan yapıldığını ve kısa bir zaman içerisinde aktifleşeceği müjdesini verdi.
Kılıç, "Öncelikli olarak iki adet semt sahası yapımı devam ediyor. Bu sahaların içerisinde Hentbol, basketbol, voleybol ve futbol yer alacak. Sahalarımız tamamlandığı zaman okullar arsı bir basketbol ve hentbol turnuvası düzenleyeceğiz. Çiçeklide her yıl sosyal aktivitelerde yapıyoruz. Her yıl beach voleybolu ve futbol turnuvası yapıyoruz. Ayrıca gençlerimiz işsiz boş gezmesinler diye halı saha turnuvaları düzenliyoruz. Bende teşvik olması ve o sevinçlerini paylaşmak için onlarla birlikte futbol turnuvalarına katılıyorum.  Müzik şölenleri yapıyoruz. Ramazan Bayramında Hacivat- Karagöz gösterimleri yapıyoruz. Sihirbazları getirip çocuklarımız eğlendiriyoruz. Batıda ki belediyelerin yaptığı bütün etkinlikleri beldemiz halkının hizmetine sunuyoruz" dedi.

Bakmadan Geçme