Hangi değeriniz izin veriyor?

Reyhanlı katliamı ülkemizi derinden sarstı.  Yüreklere ve  ocaklara  ateş düştü. Esad yönetimi hergün Suriye'de sivil masum  kadın, çocuk yaşlı demeden  yüzlerce  Müslüman insanını  vahşice katlediyor.  Esad'ın ordusu zalimce evleri, iş yerlerini bombalıyor, yakıyor  yıkıyor. Allahtan korkmuyorlar, vicdanları sızlamıyor, insan onurunu, yaşama hakkını  hiçe sayıyorlar.
Reyhanlı'da taşaron örgüt  tarafından ortaya konulan insanlık  dışı tablo;  Irak, Libya,  Filistin, Suriye, Lübnan'ı andırıyordu.  Cumartesi  günü  Reyhanlı'da yaşanan katliam  sonrası Suriye Enformasyon Bakanı Umran el Zubi, devlet televizyonunda yayınlanan basın toplantısında, "Suriye böyle bir şey yapmamıştır ve asla da yapmaz çünkü değerlerimiz buna izin vermez" dedi.
Zubi'ye insanlık adına sormak lazım.
Hangi değeriniz Suriye'de Beşar Esad'a bağlı birlikler tarafından Humus'ta, Banyas'ta, Rakka'da Nusayri'de camilerin,  binaların bombalanmasına,  masum insanların topluca katledilmesine, kadın ve çocuk çığlıklarına, yürek burkan vahşet dolu acılarına izin veriyor?
Sen hangi değerden söz ediyorsun?

Irak VATSO'da yetki istiyor
 
1980'li  yıllarda 3 milyona yakın küçükbaş hayvanın bulunduğu, hayvan  ihracaatının yapıldığı Van'da Ticaret Borsası'nın kuruluşu ancak 1989 yılında gerçekleşti. Van Ziraat Odaları aynen da öyle. Feridun Irak'ın VATBO'nun kuruluşunu bir avuç insanla gerçekleştirme becerisi  ailesinden gelen hayvancılık bilgi ve birikiminden kaynaklanıyor. Babası merhum Hilmi Irak ve amcaları; Oktay, Mustafa, Ekin, Metin Irak  ilimizde hayvancılık, dericilik ve kasaplığın önde gelen isimleridir. 
13 yıl önce kiralık bir iş merkezinde, sıfır sermaye ile kurulan VATBO, şimdi dev bir kuruma dönüşmüş. Türkiye'de geçmişi yarım asır öncesine dayanan köklü Ticaret Borsalarını  işlem hacmi ve büyüme hızıyla geride bırakarak 120 borsa arasında ilk 20'ye giren VATBO, bunun karşılığını TOBB'da 8 delege ile temsil hakkı elde ederek almış. Girişimcilik, Norduz Koyunculuğu, Gümüşçülük, Organize Hayvancılık projeleri ile dikkat çeken VATBO'nun bugün 10 milyon lira değerinde arsa ve modern hizmet binası, 20 milyon lira değerinde modern ahırlar, 550 büyükbaş hayvan, 11 bin adet meyve ağacı bulunan,  damla sulama sistemi ile kaba yem ekimi yapılan 9 bin 500 dönüm arazisi bulunuyor.
Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluşunda da emeği bulunan Irak, VATSO ve VATBO başkanlık deneyim, birikim ve bilgisi ile VATSO'yu geleceğe taşımak, esnafın, tüccarın sorunlarını çözmek amacıyla kendisi ve gruplarda aday olan arkadaşlarına yetki verilmesini istiyor. 12 grupta arkadaşlarıyla yola çıktığını belirten Irak, herkesi kucaklayan çağdaş, vizyonu olan  bir yönetim vaat ediyor. 
Irak  yönetim anlayışını; Kuran-ı Kerim'in "Allah, size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor" ayetinden, Hz. Muhammed 'in  " Arabın Aceme, Acemin Araba üstünlüğü yoktur"  hadisinden, Mevlana'ın "Gel, gel, gel! Ne olursan ol, gel! Kim olursan ol, gel! Tövbeni yüz kere bozmuş olsan da gel!" çağrısndan, Yunus Emre'nin "Maharet güzeli görebilmektir, sevmenin sırrına erebilmektir" deyişinden, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millete efendilik yoktur. Hizmet vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi olur" öğretisinden, Ahmedi  Hani'nin  "Eğer lider veya saygın bir insan olmak istiyorsanız doğrulardan asla şaşmayın, adaletsizliğe karşı onurlu duruşta Tanrı duruşu vardır" özlü sözünden, Bediüzzaman Said Nursi'inin  "Bizim düşmanımız cehalet, zaruret, ihtilâftır" öğütünden, Konfüçyüs'ün "Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil"  ifadesinden ilham alarak sentezlediğini vurguluyor.
Irak,  yeni VATBO hizmet binasının ana giriş duvarına kazıdığı " Biz kurduk siz yaşatacaksınız" sözüyle de kendisinden sonra VATBO'yu  emanet  edeceği arkadaşlarına  anlamlı bir ifadeyle erken veda etmiş sanki.
 
SMMMO neler  oluyor?
Van Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler  Odası  seçimlerinde sandıktan  sürpriz  sonuç çıktı. Yoğun seçim çalışmalarına  karşın hiçbir grup  çoğunluğu  elde edemedi. Çıkan parçalı  sonuç  gerçek anlamada  kimsenin de içine tam olarak sinmedi.  Çıkan tabloya  göre oda yönetimi  nasıl şekillenir, kim başkan olur? Onuda  yakında göreceğiz. 
 

Bakmadan Geçme