Gül: Emeklilerimizin sorunları çözülmeli

Gazetemizi ziyaret ederek sorunlarını gündeme taşıyan Emekli Sendikaları Konfederasyonu (MESK) Başkanı Mehmet Şakir Gül, 'Emekli vatandaşlarımız geçmişte verdiği hizmetlerle ülkemize olan borcunu ödemiştir. Şuan ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere emeklilerimiz ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlarımızın çözülmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz' dedi.

Burhan Ergin

MESK Başkanı Mehmet Şakir Gül beraberindeki İl Başkan Yardımcıları İdris Ökdem, Arif Gölgül ve Feyzullah Erez ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek sorunlarını dile getirdi. Van’da emekliler gününün kutlanmadığını söyleyen Gül, “Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Haziran 1927 tarihinde emekliliğe ayrılmasının üzerinden 95 yıl geçti. Bugüne kadar Van’da emekliler günüyle ilgili hiçbir etkinlik yapılmadığı gibi kutlanmadı. Bu ciddi bir eksikliktir. Biz bu eksikliği gidermek için bugün Valimiz Ozan Balcı ile bir araya gelerek emekliler gününü kutlayacağız. Bu Van’da bir ilk olacak. Tüm emeklilerimizin emekliler gününü kutluyorum” dedi.

“Emeklilere gereken destekler verilmeli”

Emeklilerin birçok sorunun olduğunu söyleyen Gül, “Semt konaklarında emekli lokalleri kurularak kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle geliştirilmeli. Emekli kart projesi gerçekleştirilerek tüm kamu, özel sektör kurumlarında sosyal aktiviteler sağlanmalı. Bu proje hayata geçirilirse bir ilke imza atılacak. Artan fiyatlar karşısında emekli vatandaşlarımız ekmek almakta zorlanıyor. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ilçe belediyelerle birlikte halk ekmek satış noktaları oluşturularak maaşı açlık sınırın altında kalan emeklilerimize ve dar gelirli vatandaşlarımıza ücretsiz ekmek verilmeli. Çalışabilecek emeklilerimizi bir çalışma programı dahilinde emeklilerimizin bilgi beceri ve tecrübelerinden faydalanmak için ülke ekonomisine ve üretime katkı sunmak adına başta tarım ve hayvancılık olmak üzere sanayi ve teknoloji alanında teşvik edilmeli. Emeklilerimizin köye dönüşü sağlanarak destek verilmeli” diye konuştu.

“Sorunlarımızın çözülmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz”

Emeklilerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini kaydeden Gül, “Geçmişte ilimizde bazı emekli dernekleri TOKİ’den ev verilecek vadiyle emeklileri derneklerine üye yaptırdılar. Geldiğimiz noktada bugüne kadar TOKİ’den emeklilerimize ev verilmedi. Bu nedenle yapılacak bir çalışma sonucuyla emeklilerimiz ev sahibi olabilir. Diğer illerde olduğu gibi ilimizde de emekliler misafirhanesinin yapılması gerekmektedir. İl ve içlerimizde yaklaşık 55 bin emeklimiz bulunmaktadır. Açlık sınırının altında maaş alan emeklilerimize her iki dini bayramlarda gıda yardımı yapılmasını talep ediyoruz. Maalesef ülkemizde ve ilimizde emekliler hak ettiği değeri görmüyor. Emeklilerimize bugüne kadar hiçbir kesim tarafından ilgi gösterilmedi. Emekli vatandaşlarımız geçmişte verdiği hizmetlerle ülkemize olan borcunu ödemiştir. Şuan ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere emeklilerimiz ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlarımızın çözümü için yetkilileri göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme