Milletvekili Sarısaç: Uçak seferleri ve bilet fiyatları ciddi bir sorun haline geldi

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van'a uçak sefer sayılarının yetersizliği ve yüksek bilet fiyatları hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yanıtlaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi verdi.

Milletvekili Sarısaç soru önergesinde “Van Ferit Melen Havaalanı’nda yolcu transferlerinde yaşanan sorunlar, tüm gayretlere rağmen çözülememektedir. Uzak bir kent olan Van’da yurttaşların her koşulda havayolunu tercih edeceğini düşünen icra makamı, kamuoyundan yükselen tepkiye ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) çağrılarına sessiz kalmaktadırlar. Uçak seferleri ve bilet fiyatları, birkaç yıldır Van’da ciddi bir sorun haline gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

Vansesi Haber Merkezi

Van’a yapılan yetersiz uçak seferleri ve yüksek bilet fiyatlarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması için soru önergesi vererek Meclis gündemine taşıyan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “Siyasi iktidarın politikaları sonucunda; gıda, elektrik, doğalgaz, ulaşım vb. temel başlıklarda üst üste yapılan zamların etkisiyle hayat pahalılığı çekilmez bir noktaya gelirken yoksulluk derinleşmiştir. Bu durum bazı şehirlerde, mevcut sorunlara eklenerek yurttaşların daha çok etkilendiği çoklu bir ekonomik krize dönüşmüştür. Seçim bölgem Van da; sosyo-ekonomik gelişim endekslerinde ve kişi başına düşen milli gelirde son sıralarda yer alırken yaşanan ekonomik krizle ultra bir yoksulluğa sürüklenmiştir. Özellikle uçak seferleri ve bilet fiyatları, birkaç yıldır Van’da ciddi bir sorun haline gelmiştir. Binlerce yurttaş da sosyal medyada “#VanUçamıyor” sözüyle bu duruma tepki göstererek taleplerini muhataplara ulaştırmaya çalışmışlardır” dedi.

“Bilet fiyatları 800 TL’den başlamaktadır”

Bilet fiyatlarına değinen Sarısaç, “Van’ın bir milyonu aşan nüfusuna rağmen yıllar içinde uçak sayılarının azaltıldığı görülmektedir. Bu nedenle geçmiş yıllarda günlük 20’yi bulan sefer sayıları bugün 10’un altına düşmüştür. Dolayısıyla kimi yurttaşlar seyahat için uçak bulamazken kimi yurttaşlar da astronomik bilet fiyatlarıyla baş edemez hale gelmiştir. Öyle ki cenazesini memleketine götüremeyen yurttaşlar dahi söz konusu olabilmektedir. Yine düğün, eğitim, sağlık, taziye vb. nedenlerle yapılacak seyahatler de ya uçak azlığından ya da bilet fiyatlarından dolayı ertelenebilmektedir. Aynı şekilde Van’da turizm geliri sağlayacak turlar da ulaşım maliyeti ve zorluğu nedeniyle yapılamaz hale gelmiştir. Çünkü yakın tarihli bir uçakta yer bulmak mümkün olmazken bilet fiyatları 800 TL’den başlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Çözüm bulunamazsa sorun daha da derinleşir”

Söz konusu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyleyen Milletvekili Sarısaç, “Van Ferit Melen Havaalanı’nda yolcu transferlerinde yaşanan sorunlar, tüm gayretlere rağmen çözülememektedir. Uzak bir kent olan Van’da yurttaşların her koşulda havayolunu tercih edeceğini düşünen icra makamı, kamuoyundan yükselen tepkiye ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) çağrılarına sessiz kalmaktadırlar. Önceki yıllarda verdiğimiz önergelere verilen cevaplarda, “serbest piyasa koşulları”na işaret edilirken halkın üstün yararı gözetilmemiştir. Aynı şekilde 2020’de mevcut sorun; Boeing 737 MAX siparişlerinin gelmemesine bağlanmış, sorunun 2020 yazında çözüleceği belirtilmişti. Geçen iki yıla rağmen bir çözüm geliştirilmezken sorun daha da derinleşmiştir. Çünkü uçak sayısı daha da azaltılırken bilet fiyatları katlanmıştır. Yurttaşlar açısından 25-30 saatlik otobüs yolculukları kaçınılmaz bir mecburiyet haline gelirken otobüs biletleri dahi 500 TL’den başlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Sarısaç, Bakan Karaismailoğlu’na şu maddelerle soru önergesi verdi;

Bu bağlamda;

1 - Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak seferlerinin azlığı ve astronomik bilet fiyatlarına karşı yurttaşların gösterdiği tepkiden haberdar mısınız? Van halkının talepleri neden karşılanmamaktadır?

2 – Van’da uçak seferleri ve bilet fiyatlarıyla ilgili Bakanlığınızın herhangi bir incelemesi olmuş mudur? Uçak seferlerinin azlığı ve astronomik bilet fiyatlarına ilişkin şikayetler dikkate alınacak mıdır?

3 – Van Ferit Melen Havaalanı’nda günlük uçak sefer sayılarının azaltılmasının sebebi nedir? Günlük sefer sayıları dönemsel olarak neden sürekli değişim göstermektedir?

4 – Bakanlığınızca 3 Mart 2020’de önergemize verilen cevapta sorun, “Boeing 737 MAX uçaklarında yaşanan sorunlar ve siparişlerin gelmemesi”ne bağlanmıştı. Bahsedilen siparişlere ne oldu? Uçaklar nerede?

5 – Astronomik uçak bilet fiyatlarından dolayı mağduriyet yaşayan yurttaşlara yönelik herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? Özellikle cenazelerin nakledilmesi ve hastaların sevki konusunda bir destek programı başlatacak mısınız?

6 –Türkiye genelinde uçak sefer sayıları ve bilet fiyatları hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Tüm havaalanlarında günlük sefer sayıları kaçtır? Her havaalanında yıllık taşınan yolcu sayısı nedir?

Bakmadan Geçme