Milyon Dolarlık Afiş izleyiciyle buluşuyor

Yönetmenliğini Fatih Yürür, Yapımcılığını Hakan Tunga Kalkan'ın üstlendiği 'Milyon Dolarlık Afiş' belgeseli, Retroville adlı Youtube kanalında ücretsiz olarak izleyicileriyle buluşuyor.

Burhan Ergin

Türkiye’de sinema afişi kültürüne dair hazırlanmış en kapsamlı çalışma olarak nitelendirilen “Milyon Dolarlık Afiş” belgeseli, bir yıllık festival maratonunun ardından izleyiciyle buluşuyor.

Yeşilçam’ın o ihtişamlı kültürünü ve ülkemizdeki grafik tasarım dilinin oluşum ve gelişimini odak noktasına alan derin bir bellek yolculuğu olarak değerlendirilen belgesel 1 Haziran tarihinde, saat 20:00’dan itibaren “Retroville” adını taşıyan Youtube kanalında gösterime sunuluyor. Toplamda iki buçuk yıla yayılan nitelikli bir çalışmanın ürünü olan Milyon Dolarlık Afiş, bu zamana kadar Türkiye’de afiş kültürüne dair yapılmış en kapsamlı uzun metrajlı belgesel çalışması.  

Van, İstanbul, Muğla’nın Fethiye ilçesi ve Antalya’nın Kaş ilçesi nde çekimleri yapılan "Milyon Dolarlık Afiş" belgeseli Yapımcısı Hakan Tunga Kalkan geçtiğimiz yıl Van’a gelerek duayen araştırmacı, gazeteci, yazar, şair gazetemiz yazarı Ümit Kayaçelebi ile görüşerek geçmişte Van’da hizmet veren sinemalar hakkında bilgi almıştı.

Belgesel, hem sinema emekçileri, hem afiş toplayıcılarını hem de bu afişler içerisinden topladıkları niş parçalarla, kültürel mirası yarına taşımayı kendisine görev edinmiş olan koleksiyonerlerin de odak noktasında yer aldığı geniş bir kadroya sahip. Ali Atakul, Vadullah Taş, Celal Kalaycı ve Mustafa Mumcu gibi afiş  koleksiyonerler ile buluşturan son derece değerli sinema emekçileriyle birlikte; Dünya’nın en dikkate değer James Bond koleksiyonerlerinden biri olan Ömer Atakan, arşivindeki önemli parçalarla belgesele destek veren Süleyman Sipahi, Dünya Sineması’ndan nadide posterlerle, Türkiye’deki koleksiyonculuk arenası adına örnek gösterilebilecek Seçkin Çekirdekçi gibi isimler de, belgeselin bellek muhafızlığını üstleniyorlar.

Türkiye’de afiş kültürü adına seçkin çalışmalara imza atan Nazlı Eda Noyan ve Ömer Durmaz, geceyarısı sineması tutkunu, değerli sinema yazarı Kaya Özkaracalar, internet ekipler amirimiz, gazeteci yazar Serdar Kuzuloğlu, radyocu, sunucu, koleksiyoner ve editör Güven Erkin Erkal, yönetmen Kudret Sabancı, öteki Yeşilçam’ın hınzır yeteneği rahmetli Kunt Tulgar, radyocu ve yayıncu Utku Uluer ve sinema duayeni araştırmacı, gazeteci, yazar, şair gazetemiz yazarı Ümit Kayaçelebi, koleksiyoner İlker Sağlam ve Pera Mezat’ın kurucusu Mehmet Gacıroğlu, Çizgi Roman Okurları Derneği başkanı Önder Çakı, Leman’da yarattığı Betamax Video ile okuyucuyu kült filmlerle tanıştıran Turgut Özalp, Karadut Ekspresi adlı çizgi derlemenin yaratıcıları yazar Yigilante Kocagöz ve çizer Deniz Ozan Coşkun gibi önemli isimler belgesele güç veren önemli isimler. Belgeselin anlatıcılığını ise, aynı zamanda koleksiyonunda son derece nadide parçalar bulunan Osmantan Erkır üstleniyor.

“Van’daki çekimler tamamlandıktan sonra vedalaştık”

Geçmişte Van’da hizmet veren sinemalar hakkında yapımcı Hakan Tunga Kalkan’a bilgi verdiğini söyleyen Kayaçelebi, “Hakan Tunga Kalkan bir gün beni telefonla aradı. Sinemayla ilgili olarak Milyon Dolarlık Afiş belgeseli çektiklerini ve Van’a gelerek Van sinemaları hakkında bilgi almak için Van’a geleceklerini ve bu konuda benden yardım talebinde bulundu. Ben de bundan memnuniyet duyacağımı bilgi ve belge hususunda kendilerine yardımcı olacağımı söyledim. Van’a geldiklerinde Ross Kafede sayın Mehmet Ali Türkmen’in ev sahipliğinde buluştuk. Daha sonra eski Van sinemalarının oldukları yerleri birlikte gezdik orada fotoğraflarla ve video çekimleriyle sinemaların yerlerini gösterdim hatta eski film panolarının bulundukları yerleri bile tespitiyle kayıt altına aldık. Hakan Tulga Kalkan ve arkadaşı çocuk hikayeleri yazarı sevgili Göktuğ Canbaba ile kaleyi gezdik ve oradan iskeleye geçerek gemi üzerinde gerilere giderek vakti zamanındaki Van sinemalarını onlara böyle deniz manzarasını fon alarak kendilerine teferruatı ile anlattım. Van’daki çekimler tamamlandıktan sonra vedalaştık ve güle güle diyerek uğurladık sinemacı dostlarımızı. Arada bir görüşerek filmin safahatını da yakından takipteydim. Derken bu film macerası 2.5 yıl sürdü ve bu gün Milyon dolarlık afiş film belgeseli bittiği haberini aldığımda inanın bir Vanlı sinema yazarı olarak çok sevindim. Böyle müstesna bir yapıma bir Vanlı sinema yazarın katılması haklı olarak insanı gururlandırır. Türkiye’de sinema afişi kültürüne dair hazırlanmış en kapsamlı çalışma olarak nitelendirilen “Milyon Dolarlık Afiş” belgeseli, bir yıllık festival maratonunun ardından 1 Haziran tarihi itibariyle seyirciyle buluşuyor. Belgeselde bana yer veren ve Van’a gelerek benimle söyleşi de bulunan, çekim yapan sevgili Hakan Tunga Kalkan’a ve Fatih Yürür’e canı gönülden minnet ve şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

 

Bakmadan Geçme