Deprem anında kendiliğinden açılan kapı

Van depremi sırasında çelik kapıların kilitlenerek vatandaşların evde kalması üzerine harekete geçen İlker Kuruçay, tehlike anında kendiliğinden açılan kapı yaptı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Bursa Bilim Şenliği'nde depreme, dumana ve ısıya hassas kapı damgasını vurdu. Proje sahibi İlker Kuruçay, Van depreminde kapıların sıkışarak vatandaşların evlerinde mahsur kalması üzerine deprem anında açılan kapı projesini faaliyete geçirdiklerini ifade etti. İki tür sensörü bulunan kilit sistemi elektrik aksamıyla çalışıyor. Deprem anındaki sallantıyı algılayan sensörler mekanizmaya harekete geçirip kapı kilidi insan müdahalesine gerek kalmadan açarken, sistem deprem sensöründen aldığı uyarıyla kilide şifreli komut gönderiyor ve depremin ilk 5 saniyesinde kapıların tüm kilitleri otomatik olarak açılıyor. Elektrikle çalışan sistem, elektrikler kesik olduğunda akü sistemine geçiyor. Evde ya da iş yerinde olunmadığı zamanlarda ise sistem kullanıcısının isteğine göre devre dışı bırakılabiliyor.
Aynı zamanda çıkan yangınlarda ısı ve dumanı algılayan bir sensörün de sistemde mevcut olduğunu belirten Kuruçay, sensör dumanı ya da ısıyı algıladığında kapının tüm kilitlerini açtığını söyledi. Buldukları akıllı kapı ile Faydalı Model Belgesi aldıklarını ve yakın zamanda seri üretime de gireceklerini belirten Kuruçay, Türk Patent Enstitüsü'nden patentini de aldıklarını ifade etti. Kuruçay, "Deprem olduğu zaman kapıya yöneldiğinizde en az 1 dakika kaybediyorsunuz deprem olduğu zaman kapıya geldiğinizde kapının kilitleri otomatik açılmış oluyor. Büyük bir zaman kazanmış oluyorsunuz. Üretime girecek olan sistem de bütün mekanizmalar içeride olduğundan hırsızlığa karşı güvenli olan bu sistem hayat kurtaracak. Kapı üzerinde istenildiğinde parmak izi ile açılan sistemde uygulayabiliriz. İlerleyen zamanlar da ise telefon sistemi ile açılacak kapı projesini de hayata geçireceğiz" dedi.

Bakmadan Geçme