GENÇLİK HAFTASI,19 MAYIS VE 'Z' KUŞAĞI GENÇLERİ

Dr. Mine Kılavuz Ongün yazdı...

Bulunduğumuz  hafta   gençlik,  spor,doğa,bahar şenliklerini  gündeme getirdi.Bu hafta   genç kalabilen herkesin haftası olmalı.Genç olmak, bana göre  fiziken ve ruhen genç kalabilmek  zira.

Gençlik için takvim yaşını dikkate alırsak bugünün ,gençleri “Z”  Kuşağı diye adlandırılan 2000 ve sonrasında doğanlar.. Dijital dünyayı kullanan ilk sosyal nesil. Hani şu hiçbir şeyi umursamaz gibi görünen, konuştukları zaman  çoğumuzu  şaşırtan, özgürlüğüne düşkün,bireyselliği ön planda tutan,çoğu zaman anne babaların doğrularıyla çelişen Milenyum çocukları yani.” Bizim zamanımızda “diye başlayan cümleleri çürütenler...

Serde biraz da  asilik olduğu için kendilerinden öncekilerin yolundan gitmeyi tercih etmeyen  arkadaşlarımızın  kırmızı çizgileri ise özgürlük.

Hem Z kuşağı annesi ,hem bir hekim olarak gözlemlediklerimden birkaçına değindikten sonra lafı ekip olma kavramına getirmek istiyorum.

Toplumsallaşmadan ziyade bireyci yaklaşıma göz kırpan bu kuşak için ekip kavramı çok fazla bir şey ifade etmiyor. İşte tam da bu noktada  toplumsal faydanın değersizleştiği, bireyselciliğin ön plana çıktığı  günümüzde,   bu durum  biraz  ürkütücü geliyor bana.

Çünkü  sağlam bir ekibe çoğu zaman  ihtiyacımız var…

Mustafa Kemal Paşa genç bir subayken ,bir Mayıs gününde Bandırma Vapuru ile yol almaya başladığında,  arkasında büyük bir ordu  da,ona inanan binlerce kişi de yoktu.Ancak bütün bunları sonradan oluşturabilecek  zeka,kararlılık ,kendine ve ekibine  olan  inancından aldığı gücü vardı. Zulme karşı ilk çığlık, Millet Meclisinin ayak sesleri,Cumhuriyetin müjdecisi olan  ilk adımla başladı  büyük destan. ...  Bandırma Vapurunun yükü  bu yüzden ağırdı .İçinde Kuvayi Milliye  ruhu, vatan sevgisi,özgürlük ateşi  vardı.Hal böyleyken 19 Mayıs denince Bandırma  Vapurunu  ekip  ruhundan   ayrı düşünmek,  abesle iştigal olur.

Bireyci yaklaşımların ön plana çıktığı günümüzde ,her  ne kadar iletişim zengini olsak da,ekip olmakta  zorlanıyoruz. Ben merkezcilik, “bana ne” cilik, ekip yerine grup kuruculuk ise   bunun sebepleri. Üstelik  sadece   Z kuşağı gençlerinin  değil, toplumun genel davranışı aynı yönde. Biliyoruz ki artık  mükemmel  insan arayışı , yerini  iyi ve doğru sistemlere  bırakmıştır.Bu da iyi ekiplerle mümkün.Ortak amaçları olan,elini taşın altına koyabilen , başarı duygusunu birlikte yaşamanın hazzını bilen ekiplerle ve güçlü liderlerle…Yani birlikten  doğru kuvveti  doğuranlarla...

NEDEN SPOR BAYRAMI?

Kaynaklar der ki, 1935 yılında Beşiktaş’ın girişimleri ile Fenerbahçe stadında toplanan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçeli  birçok  sporcunun katılımıyla tam bir spor günü olmuş ve spor bayramı olarak kutlana gelmiş.

Mustafa Kemal Atatürk  gençlere olan güveni ve verdiği değerin   göstergesi olarak  bu güzel bayramı gençliğe  armağan etmiş. Genç olanlara,genç kalmayı bilenlere,aklı ,vicdanı ,irfanı hür  yeni nesillere…

 

Bakmadan Geçme