CEZALAR İKİ KAT ARTTI

28 Mart 2013 tarihli 6455 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler kapsamında kaçakçılık suçları ile ilgili ceza ve yaptırımlar ağırlaştırılırken, 4733 Sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'ndaki suçlar 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamına alındı.
Yeni kanun değişikliği ile sigara kaçakçılığına verilen cezalar da iki kat arttı.
Buna göre; tütün mamulleri (Kaçak sigara) etil alkol, metanol ve alkollü içkileri üreten veya yurda sokanlar, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile bu ürünleri ticari amaçla bulunduran, nakleden satışa arzeden veya satanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
KAÇAK AKARYAKITI ALAN VE TAŞIYAN KİŞİLERE 2 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI
4733 Sayılı Kanun dışında 5607 Sayılı Kanun'da tanımladığı için sigara yakalaması yapan muhbir müsadirlere ikramiye ödemesi yapılacak. Uyuşturucu madde ve uyuşturucu madde elde etmek amacıyla ekilen bitki (kenevir, haşhaş) yakalamalarında ikramiye ödemesi yapılacak. 5015 Sayılı Kanun'un 3. Maddesi'nin üçüncü fıkrasından sonra yapılan ekleme ile 5607 Sayılı Kanuna aykırı fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı olanlara lisan verilmeyecek. Kaçak akaryakıtı alan, satan ve taşıyan kişilere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası verilecek.
5607 Sayılı Kanun'un 3'ncü Maddesi'ne göre; akredite laboratuar analiz sonucuna göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen seviyede ulusal marker içermeyen, yasal yollarla Türkiye'de serbest dolaşıma girdiği belgelendirilemeyen veya menşei belli olmayan akaryakıtı; üreten, satışa arz eden, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile  cezalandırılacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan izin alınmadan; akaryakıt haricinde kalan solvent, madenî yağ, baz yağ, asfalt ve benzeri petrol ürünlerinden akaryakıt üreten veya bunları doğrudan akaryakıt yerine ikmal ederek üreten, satışa arz eden, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacak.
Kaçak akaryakıt veya sahte ulusal marker elde etmeye, satmaya ya da herhangi bir piyasa faaliyetine konu etmeye yarayacak şekilde lisansa esas teşkil eden belgelerde belirlenenlere aykırı olarak sabit ya da seyyar tank, düzenek veya ekipman bulunduranlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri üreten, yurda sokan, ticarî amaçla bulunduran, nakleden, satışa arz eden veya satanlar üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Bakmadan Geçme