Yüksek gelen elektrik faturaları esnafa bir dert daha yükledi Esnafın çığlığına kulak verin

Koronavirüs salgını ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kira, vergi, sigorta gibi ödemeleri yapmakta büyük sıkıntı yaşayan esnafın başı şimdide yüksek gelen elektrik faturalarıyla dertte. Gazetemize açıklamalarda bulunan Vanlı esnaflar elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 127'yi bulan zammın zaten ayakta durmakta zorlanan esnafın belini büktüğünü belirterek, esnafın ve sanatkarın çığlığına kulak verilmesini, elektrik zammının geri çekilmesini istediler.

Burhan Ergin

Vanlı esnaflar kira, vergi, sigorta gibi önemli ödemelerini unutarak, yüklü miktarda gelen elektrik faturalarını ödemenin derdine düştüğünü belirttiler.

“Esnaf ve sanatkarlar dükkanını açamaz hale geldi”

Gazetemize konuşan esnaflar, yılbaşından önce 500 lira elektrik faturası gelen işyerlerine yeni yılda bin 500 lira,  bin lira gelen işyerlerine 3 bin lira fatura geldiğinin altını çizerek, “Ne küçük esnaf nede diğer işletmeler bu elektrik faturalarını ne ödeye bilir nede altından kalkabilir. Küçük esnaf ve sanatkar özellikle günlerin kısa olduğu bu günlerde aydınlatma için lambalarını açmayacak mı? Üşümemek için elektrikli sobasını ve klimasını yakmayacak mı? Ne yazık ki, birçok esnafımız kepengini geç açıp, erken kapatmaya başladı. Elektrik tüketimi yüksek olan işletmeler ise kara kara düşünüyor. Esnaf fahiş elektrik faturalarıyla nasıl mücadele edecek? Acilen somut bir adım atılarak çözüm bulunmalıdır. Esnaf ve sanatkar bu ülkenin bekası ve mihenk taşıdır. Esnaf ve sanatkar olmazsa ülkede hiçbir şey yolunda gitmez. Bu ülkenin bekçileri esnaflardır. Ama artık esnaf ve sanatkar dükkanını açamaz, evinden dışarı çıkamaz, elektriğini yakamaz, aracına binemez, temel tüketim maddelerini alamaz, yaşayamaz hale gelmiştir” diye konuştular.

“Bir an önce geri adım atılmasını istiyoruz”

Elektrik faturalarının zulme dönüştüğünü belirten esnaflar, “Anayasanın 73. Maddesi, “Devlet küçük esnaf ve sanatkarını koruyup, kollayıcı tedbirleri alır der” biz anayasanın bize tanımış olduğu haklarımızı istiyoruz. Başka hiçbir şey istemiyoruz. Esnafın kendi ayakları üzerinde durabilmesini istiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz, bu artık bir zulümdür, ödeme veya fatura değildir. Herkese bir zulümdür. Bundan bir an önce geri adım atılmasını istiyor ve bekliyoruz” şeklinde konuştular.

Bakmadan Geçme