Ukrayna'da gerilim tırmanıyor!

Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gerilim giderek tırmanıyor. Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbass bölgesinde yer alan Luhansk kentindeki doğalgaz boru hatlarında gece saatlerinde patlamalar meydana geldi. 1 Ukrayna askerinin ise Rusya yanlısı ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiği duyuruldu.

Ukrayna-Rusya krizinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Dün gece saatlerinde kent merkezine yakın noktadaki Druzhba doğalgaz boru hattında meydana gelen patlamaya bölgedeki kurtarma ekipleri müdahale ederken, çıkan yangın yaklaşık 1 saat içinde söndürüldü. Patlamanın hemen ardından aynı boru hattının farklı noktasında yeni bir patlama meydana geldi. İkinci patlamaya da anında müdahale edildiği duyurulurken, yangının kontrol altında olduğu ve soğutma çalışmaları yürütüldüğü belirtildi.

1 UKRAYNA ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna askerleri arasında çatışmalar yoğunlaştı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, ayrılıkçıların 19 kez ateşkes ihlali yaptığı bildirildi. Donbass'ın farklı noktalarında açılan ateş sonucu 1 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ayrılıkçıların topçu sistemleri havan topları kullanıldığı ifade edildi.

KİEV YÖNETMİNDEN DONBASS'TA SALDIRI İDDİASINA TEPKİ!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından Rusya'nın Ukrayna'yı Donbass'ta silahlı saldırıya hazırlandığı iddiasıyla suçlamasına yönelik dün yapılan açıklamada, "Ukrayna vatandaşları, temas hattının her iki tarafında da ikamet ediyor. Onların barışı, güvenliği ve esenliği Ukrayna için mutlak bir önceliktir. Ukrayna hükümetinin geçici olarak işgal edilen Donetsk ve Luhansk bölgelerinde bir saldırı operasyonu başlatmayı planladığına dair iddialar gerçekten çok uzak. Ukrayna ayrıca Donbass'ta herhangi bir sabotaj eylemi gerçekleştirmiyor ve gerçekleştirmeyi planlamıyor" ifadeleri kullanılmıştı.

Açıklama şu şekilde sürdürülmüştü:

"Rusya'nın zaten gergin olan güvenlik durumunu kışkırtma girişimlerini kesinlikle reddediyoruz. Siyasi-diplomatik çözüme sıkı sıkıya bağlıyız ve ortaklarımızla birlikte gerilimi azaltmak ve durumu diplomatik diyalogla uyumlu tutmak için çabalarımızı en üst düzeye çıkarıyoruz. Buna karşılık, Rusya Federasyonu'nun kitlesel dezenformasyon yayma kampanyasını başlattığını, Ukrayna mevzilerini ve sivil altyapıyı Minsk Anlaşmalarınca yasaklı olan silahları kullanarak bombalama sayısını artırdığını ve güvenlik durumunu tırmandırdığını görüyoruz. Başta yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlar olmak üzere uluslararası toplumu, Rusya Federasyonu ve Donbass'taki işgalci idarelerinin gerçekleştirdiği siyasi-diplomatik çözüm sürecini baltalayan provokasyonları derhal kınamaya çağırıyoruz. Uygun tepkinin olmaması veya tarafsız bir duruşun sergilenmesi, Rusya'nın durumu daha fazla tırmandırmasına hizmet edecektir."

PUTİN VE MACRON TELEFONDA GÖRÜŞECEK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bölgedeki gelişmeleri ele almak için yarın telefon görüşmesi yapacağını duyurdu. Rus gazetecilere konuşan Peskov, "Evet, Başkan'ın programında böyle bir görüşme var" dedi.

Bakmadan Geçme