BUDA KİTAP OKUMA SINAVI

Van'da, 'Kutlu Doğum Haftası' etkinlikleri kapsamında Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s) hayatını anlatan Kitap Okuma Yarışması’nın sınavı yapıldı. 24 bin kişinin katıldığı sınavda, bin 347 gönüllü öğretmen görev aldı. 
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s) dünyaya gelmesi münasebetiyle Türkiye’nin her köşesinde ‘Kutlu Doğum’ etkinlileri yapılıyor. Bu kapsamda, Peygamber Efendimizin hayatıyla ilgili Van Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Van Öğretmenler Derneği (VÖDER) ile Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (DİYADER) ortak çalışması ile bir sınav yapıldı. 82 okulda gerçekleşen sınavda 24 bin öğrenci ter dökerken, bin 347 gönüllü öğretmen de görev aldı.
Yapılan sınavla ilgili bilgi veren Van İl Müftüsü Nimettullah Arvas, insanların kalplerine Peygamber Efendimizi yerleştirmek için böyle bir etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi. Peygamber Efendimizin hayatıyla ilgili yapılan her çalışmada hayır ve güzellik olduğunu belirten Arvas, bu vesileyle gençleri kötülükten kurtarmak için hayırlı bir çalışma olduğunu dile getirdi.
Van Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına da, insanların Peygamber Efendimizi anmak ve onun hayatıyla ahlaklanmak için böyle bir kitap okuma etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yarışmadan ziyade öğrencilere Peygamberimizi sevdirme şuurunu vermek istediklerini aktaran Kına, “Sınava katılanların ödül almaları çok önemli değil, asıl ödül O’nun ahlakını edinmeleri ve O’nun davranışlarını örnek almalarıdır” dedi.
Van Öğretmenler Derneği (VÖDER) Başkanı Zekeriya Yıldız ise, amaçlarının Peygamber Efendimizin hayatını anlatan kitapları okutarak, O’nun örnek alınmasını sağlamak olduğunu söyledi. Bu yarışma sayesinde yaklaşık 24 bin kişinin O’nun hayatının anlatıldığı kitabı okuduğunu aktaran Yıldız, “Bazı öğrenciler her bir kitabı 5 kere okudu. Bu öğrencilerin bir kısmı bile okuduğu kitaplardan etkilenerek Peygamber Efendimizin hayatını örnek alırsa ne mutlu bize” diye konuştu.
Sınavın 3 kategoride gerçekleştiğini belirten Yıldız, “Sınavda her kategorinin birincilerine Umre, 2 ile 5 arasına girenlere notebook, 6 ile 25 arasına girenlere tablet bilgisayar ve 26 ile 125 arasına girenlere 8 ciltlik kitap serisi hediye edilecek. Toplamda yarışmaya katılan 460 kişiye ödül vermiş olacağız. Ödülleri, 25 Mayıs’ta Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VATSO) yazar Reşit Haylamaz’ın katılacağı ödül töreninde vereceğiz” diye konuştu.
Sınava gençler kategorisinden girdiğini belirten Melik Adıyaman, “Sınava Reşit Haylamaz’ın yazarı olduğu ‘Efendimiz Muhtasar’ adlı kitaptan sorumlu olarak girdim. Kitabı okumadan önce Efendimizin hayatını detaylı olarak bilmiyordum. Kitabı okuyarak hem O’nun hayatını daha iyi öğrendim hem de onun etrafındaki sahabeler ve önemli şahsiyetler hakkında bilgi sahibi oldum. Bu arada yetkililerden bu tür etkinliklerin daha fazla yapılmasını istiyorum. Çünkü bu şekilde hem dinimizi daha iyi öğreniyoruz hem de okuma alışkanlığını elde ediyoruz” şeklinde konuştu.
Sınava girenlerden Gamze Canğa ise, sorumlu olduğu kitabın özetini çıkartarak hazırlandığını belirterek, “Kitabı bir ay önce özet çıkartarak okudum. Hatta internetten bu konuyla ilgili soruları bulup çözdüm, ama onlardan çıkmadı. Zaten önemli olan hediye almam değil Peygamberimizin hayatını öğrenmekti. Onu da az da olsa yerine getirdiğimi söyleyebilirim” diye konuştu.

Bakmadan Geçme