İŞTE HAYAT VE KAYA KAYAÇELEBİ

Ümit Kayaçelebi yazdı...

Efendim Süleyman Sabri Paşanın yazmış olduğu  1960 baskılı Van tarihi Konya-Karaman kayıtlarına göre Kayaçelebizade ailesi 1469 senesinde  Konya’dan Van’a nakli mekan yaparak gelen bir ailedir. Aynı zamanda aynı sene Van’a ilk gelen ailelerdendir.

Ailemizden Devlet adamları, Kaymakamlar, İş adamları, Öğretmenler,, Şairler, Yazarlar çıkmış olup hepside yaşadıkları devre damgalarını vuran insanlar olarak kayda geçmişlerdir.

İşte bunlardan biri de en önemli bir şahsiyet olarak bu gün hala hizmetleriyle ve eserleriyle anılan Kaya Kayaçelebi amcazademizdir. Ama biz onu senelerce öz amcamız gibi telakki ederek saygı duymuşuzdur.

Kaya Kayaçelebi Vehbi beyin ve Cemile hanımın oğludur. 103 yıl yaşamış ve seferberlikte çok acılar yaşamış Olan Cemile nenemizde Adilcevaz eşrafından Suvari Binbaşısı Hacı Nuri Müftüoğlunun kızıdır.

Kaya Kayaçelebi 17 Şubat 1925 Tarihinde Van’da dünyaya geldi.  İlk ve Orta Okulu vanda okurken babası Vehbi bey rahmete gitti. Kendisi okumak istiyordu ama neylersiniz ki Van’da Lise yoktu.

Bu esnada Diyarbakır’da Üsteğmen olarak vazife ifa eden ağabeyi İlhami onu Lise Tahsilin yapması için Diyarbakır’a çağırdı. O orada tahsilini sürdürürken ağabeyi yakalandığı bir hastalıktan kurtulamayarak hayata veda etti.

Babası vefat etmiş annesi dul bir kadın olarak ve yetim çocuklarıyla baş başa kalınca bu durum muvacehesinde onlarla birlikte olmak ve onlara bakmak için tekrar tahsilini yarıda bırakarak Van’a avdet etti.

!943 Yılında memur olarak vazifeye başladıktan sonra 15 yıllık memuriyet hayatına veda ederek 1958 yılında ticarete atıldı.

O yıllarda İstanbul’da Van_Muş Nakliyat ambarı müsteciri olan ağa beyi Arslan Kayaçelebinin nakliyat ambarının Van Şubesini açarak ağabeyi Ethem Kayaçelebi ile birlikte bu ambar işletmeciliğini 1977 yılına kadar sürdürdükten sonra bu işten imtina etti.

Tekrar elektronik ev aletleri üzerine açtığı yeni işyerini 1985 senesinde terki ticaret ederek Bağ-kur dan emekliye ayrıldı.

Ancak hem memuriyet yıllarında hem de ondan sonraki ticaret hayatında Bir çok kurum ve kuruluşların içerisinde görev aldı. Fahri olarak çok faaliyetlerde  bulundu. Van’ın sosyal ve kültürel hayatında çok ses getirecek icraatlara  imza attı.

Cumhuriyetimizin 50.kuruluş yılında Van Zevedeki anıt ve düzenlemeyi Van’da ilk yapan kişi oydu. Van’ı Tanıma ve Tanıtma Cemiyetinin Başkanı olarak öyle bir tarihi eseri vücuda getirmek şerefine nail oldu. adlı ansiklopedi de  ona çok fazlaca yer verilmiştir.

Rahmetli kalem ve kelam ehliydi güzel konuşur ve güzel şiir okurdu. Van’ın Kurtuluş Bayramlarında Merasimde kürsüye çıkarak günün mana ve ehemmiyetini en güzel şekilde ,ifa ederdi. Bu konuşmalar TRT kayıtlarında halen mevcuttur.

Eserleri;

Vanlı bir ailenin dramını anlatan piyes

Dinsizin hakkından imansız gelir piyes

Van’ın Kurtuluşu piyes

Yücel Süersanın Çağdaş Şairler ve Şiirler antolojisi

M.Göktürk Uytun’un Malazgirt Şiirleri Antolojisi

TOBB 1982 Konuşmalar Belgesel kitabı Malatya

Diyarbakır Doğu Anadolu Başkanlar Toplantısı Belgesel kitabı 1985

Van sesi, Van Postası, Hürriyet, Cumhuriyet, Asya, Güneş, Günaydın, İnci Türkiye, Milliyet ve bir çok mahalli ve ulusal gazetelerde dergilerde yayınlanan yazı şiir ve makaleleri var

Cengiz Alperin Çeşitli yönleri ile Van adlı kitabı

Cumhuriyetin 50. yılında beş yoldaki sat kulesi onun zamanı-nda yapılmıştır

Van kız Öğretmen okulun bahçesine Atatürk büstü onun zamanında bırakılmıştır.

Sosyal Kültürel hizmetleri

1960-1965 Çeşitli okullarda okul aile birliği başkanlığı

1963-1966 Van Ticaret Odası Meclis Başkan Vekilliği

1965-1969 Canlı Hayvan ihracatçılar birliği genel sekreterliği

1966-1969 Ticaret Odası Meclis Başkanlığı

1970-1974Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği

 1970-1976 Van Kız Öğrt.Okulu üye ve başkanlığı

1972-1980  Defterdarlık Vergi İtiraz Komisyon üyeliği

 1974-1987 Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı 13 yıl

1980-1987 Türk Kara ve Hava Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Başkanlığı

1973 Yılında CHP den Belediye Başkan adayı oldu ve o zamanki Belediye Başkan Adayı Tayyar Dabbağoğlu ile girdiği seçimi rahmetli Tayyar bey kazanarak Belediye Başkanı oldu. Zaten siyasi bir kimliği hiç olmadı o da benim gibi siyaseti ön plana çıkaran biri asla olmadı

Bu hizmetler esnasında çeşitli resmi ve özel kurumlardan plaketler takdim edilmiş çeşitli ödüller almıştır. En önemlisi yaptığı kültürel ve sosyal faaliyetlerinden dolayı Kültür Bakanlığından Altın madalya almıştır.

Belki bilmediğimiz veya hatırlamadığımız daha bir çok hizmetleri mutlaka vardır.

Lakin koca bir hayatın içerisine sığdırılmış böyle bir hayatı yaşamayı Rabbim herkese de nasip etmez.

Kendim onu ailemizin bir büyüğü olarak her zaman saygı duyarak yaşadım ve ondan feyiz aldım. Eğer o olmasaydı ben bu gün bu yerlerde olamazdım. Ondan çok şey öğrendim.

Yüce ruhlu ve Van sevdalısı Türkiye sevdalısı bir insandı. Bu gün kendisi yok ama geride bıraktığı eserleriyle hayırla yâd edilmekte.

Ruhun şad mekanın cennet olsun Kaya amcam benim.

Vansesi Özel Haber
Yorumlar 1
Nezir BAŞ 05 Şubat 2022 12:14

van ticaret ve sanayı odasında Kaya kayaçelebi ve suphi türkoğlu ile yıllarca beraber görev yaptık nur içinde yatsınlar doğru onurlu ve kaliteli insanlar VAN iline verdikleri hizmet ve kişilikleri ile gönüllerde yaşayacaklar

Bakmadan Geçme