AKİL İNSANLARIN VAN TEMASLARI

Çözüm süreciyle ilgili temaslarda bulunmak üzere Van’a gelen Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, güvenlik nedeniyle Çukurca’dan Van’a göç etmek zorunda kalan Dayan ailesini ziyaret etti.
Hz. Ömer Camii’nde kılınan cuma namazının ardından halkla bir süre sohbet eden heyet, daha sonra 1995 yılında güvenlik nedeniyle Hakkari’nin Çukurca ilçesinden göç edip Van’ın Yalım Erez Mahallesi'ne yerleşen Dayan ailesini ziyaret etti. Mahalle sakinleri tarafından karşılanan heyet, daha sonra Ali Dayan adlı vatandaşın evinde mahalle sakinleri ile sohbet etti.
Halis Dayan, devlet tarafından korucu yapıldıktan sonra büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “İki arada bir derede kaldık. Devlet bize güvenmedi, PKK da bize düşman oldu. Şimdi biz büyük bir acı yaşıyoruz çünkü 17 yıldır köyümüzden uzağız. Orada vefat eden ve mezarları orada olan anne ve babamıza Fatiha okuyamıyoruz. Bu da bizim içimizi çok acıtıyor” dedi.
Barış sürecinden umutlu olduklarını belirten mahalle sakinleri, tek isteklerinin barış olduğunu vurguladı.

AKİL İNSANLARIN VAN TEMASLARI SIRASINDA GERGİNLİK
 
Van’da çözüm süreciyle ilgili temaslarını sürdüren Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu'nun vatandaşlarla yaptıkları sohbetler sırasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
Akil İnsanlar Heyeti, Hz. Ömer Camii’nde kıldıkları cuma namazı sonrası Dabbaboğlu Parkı’ndan başlayarak vatandaşlarla yer yer sohbet etti. Çözüm süreci ile ilgili beklentilerine cevap arayan heyet, daha sonra Ahmedi Hani Parkı’na geçerek burada bir grup vatandaşla bir araya geldi.
Kalabalığa hitaben bir konuşma yapan heyet başkanı Can Peker, "Belki çok acıyı siz çektiniz. Belki Türkiye’de insan hakları sizin çektiğiniz acılar sonucunda gelişecek. Malatya’daydık, Elazığ'daydık, Hakkari’deydik, Yüksekova'daydık, şimdi de Van’dayız. Müthiş bir barış iradesi gördük, bunun geri dönüşü yoktur. Biz sizlerden duyduklarımızı Ankara’ya götüreceğiz ama sizin sesinizin hep çıkması lazım. Sizin sesiniz çıktıkça biz orada daha güçlü konuşuruz. Sizin çektiklerinizi Türkiye’nin her tarafının bilmesi lazım” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından söz alan ve ismini vermek istemeyen bir vatandaşın, “Bizim hiç ciğerimiz sızlamıyor mu 18 yaşındaki çocuğumuz ölünce? Kim öldürüyor, hangi el çeviriyor bu işi? Biz öyle şeyler duyduk ki, dağdakiler ile Ergenekon kol kola çalışıyor” iddiasında bulunması üzerine çevredeki bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Söz alan kişinin Bahçeli’nin dilinden konuştuğunu, özür dilemesini isteyen vatandaşları heyet üyeleri sakinleştirdi.
 
AKİL İNSANLAR CUMA NAMAZINI CAMİ AVLUSUNDA KILDI
 
 Çözüm süreciyle ilgili temaslarda bulunmak üzere Van’a gelen Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, cuma namazını vatandaşla birlikte cami avlusunda kıldı.
Hakkari’deki temaslarından sonra Van’a gelen Akil İnsanlar Heyeti, sabah saatlerinde Van’ın Hacıbekir Mahallesi’nde ikamet eden Ferzende Abi ve ailesini ziyaret ettikten sonra cuma namazını kılmak üzere Hz. Ömer Camii’ne gitti. Camiye girmeyen heyet üyeleri, avluda namaz kılan vatandaşlarla birlikte saf tuttu.
Dün ve bugün bazı illerde çalışmalarını yürüten diğer heyet üyeleri ile vatandaşlar arasında yaşanan tatsız olaylara karşı Van Emniyet Müdürlüğü alarma geçti. Heyeti yakından takip eden Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, namaz sırasında bile tedbiri elden bırakmadı.
Heyet üyeleri namaz sonrası vatandaşlarla ayaküstü sohbet etti.
 

Bakmadan Geçme