BÜYÜKŞEHİR HİZMETLERİNİ ANLATTI

2021 yılında yapılan hizmetleri açıklayan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç.Dr. Ali Özvan, '2021 yılı Aralık ayı verilerine göre giderlerimiz 1 milyar 12 milyon 640 bin TL, gelirlerimiz 1 milyar 148 milyon 851 bin TL, borcumuz 455 milyon 117 bin TL'dir' dedi.

Rıdvan Can - Burhan Ergin

Vali Mehmet Emin Bilmez’in başkanlığında daire başkanlarının katılımıyla Elite World Otel’de düzenlen toplantıda Genel Sekreter Yardımcısı Doç.Dr. Ali Özvan, Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında yaptığı çalışmaları anlattı.

“455 milyon 117 bin TL borcumuz bulunmaktadır”

Büyükşehir Belediyesi’nin borcunu açıklayan Doç.Dr. Özvan, “Van genelinde 693 mahallemiz var. İlimizin20 yaş altı nüfusu oranı %33’tür. Kurumsal olarak 2014 Van Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçtik. 1 genel sekreter ve 4 genel sekreter yardımcılığımız var. Bu genel sekreterler bünyesi altında 20 daire başkanlığımız var. 2022 yılı bütçemiz 1 milyar 165 milyon TL’dir. 2021 yılı Aralık ayı verilerine göre giderlerimiz 1 milyar 12 milyon 640 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Gelirlerimiz 1 milyar 148 milyon 851 bin TL, borcumuz 455 milyon 117 bin TL’dir. Alacaklarımız da 211 milyon TL civarındadır. Gelirlerimizin %90’nı merkezi bütçeden vergi gelirleri olarak gelmektedir. %10’nu da öz gelirlerimizden sağlanmaktadır. Borçlarımızın 115 milyonu İLBANK’a olan borçtur. Geri kalan 330 milyon TL’lik borç ise geçmiş yıllara ait yapılandırılmamış vergi ve sigorta borçlarımız bulunmaktadır. Yedinci aydan itibaren SGK ve vergi borçlarını düzenli hale getirerek, ödemeye aldık. Büyükşehir Belediyesi’nin, BELVAN’ın ve Mavi Kent’in düzenli olarak yedinci aydan itibaren SGK ve vergi borçlarınıödemeye başladı. Bu çok önemli bir şeydir. Birçok belediyenin başaramadığı mali tablomuz var. 2022 yılına ayrılan yatırım bütçemiz yaklaşık olarak 325 milyon TL’dir. 2021 yılında ise 160 milyon 878 bin TL’lik yatırım bütçemiz vardı. VASKİ Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı bütçesi 523 milyon 414 bin 359 TL’dir. 2021 yılı Aralık ayı verilerine göre 357 milyon 987 bin 756 TL gider var. 314 milyon 196 bin 940 TL ise gelir elde edilmiştir. 866 milyon 324 bin 248 bin TL ise borcu var. 203 milyon 903 bin 313 TL ise alacağı bulunmaktadır” diye konuştu.

“Arıtma Tesisimiz 178 milyon TL’ye mal oldu”

Merkezi İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ninyaklaşık 178 milyon TL’ye mal olduğunu belirten Doç.Dr. Özvan, “Bunun dışında ikinci önemli projemiz yine çevreler etki değeri çok yüksek olan ve birçok ilin daha önceden başlattığı, fakat Van Büyükşehir Belediyesi olarak bu işte biraz geri kaldığımız, geçtiğimiz ay içerisinde kabulü yapılan ve tamamlanan Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi Projemiz de tamamlandı. Van’da şuanda ilçeler dahil olmak üzere, çöpleri Van’ getirilerek bu çöplerden elektrik enerjisi üretilmeye başlandı. Bu çöplerin Van’a taşınması anlamında 3 adet aktarma istasyonu yapıldı. Gölkaşı, Muradiye, ÖzalpKatı Atık Aktarma İstasyonları Tesislerine gelen çöpler Van’a naklediliyor. Çatak’ta İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisimizi tamamladık. Erciş’te içme suyu temini kapsamında eksik yapılan işlerin tamamlanmasıyla, Erciş İçme Suyu Projesi’ni tamamladık. Van’da mevcut trafiği rahatlatmak adına yeni yol projeleri girişimine başladık. Van’da en son açılan yollar 1990’lı yıllarda İkinisan ve Zübeyde Hanım Caddeleridir. Bugüne geldiğimizde şehir merkezinde belediyenin sıfırdan açtığı ham bir yol projesi maalesef bulunmamaktaydı. Bu dönem içerisinde Van’da 30 yıl sonra ilk defa yeni yol projeleri başlattık. Bu projeler gerçekten vizyon projelerdir. Van’da şuanda belediyeler tarafından açılan ve en geniş olan cadde Şabaniye Caddesi’dir. 24 metrelik genişliğe sahip. Onun dışındaki bütün caddeler 20 metrenin altındaki caddelerdir. Bu projemiz kapsamında 30 metre genişliğinde caddeler yapıyoruz. Bisiklet yollarını, alt yapılarını bugünden belirliyoruz. Bu kapsamda 35 kilometre yeni yol çalışması yaptık” ifadelerini kullandı.

“Van Sahil Yolu Projemizin de startını verdik”

Van Sahil Yolu Projesinin startını verdiklerini açıklayan Doç.Dr. Özvan, “Proje kapsamında havaalanından İskele’ye kadar, alt temel çalışmaları tamamlandı. Havaalanından Edremit’e göl içerisinden bağlama çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık 9 kilometrelik bir yol. Bu projeyi de biran önce tamamlayarak, halkımızın hizmetine almayı planlıyoruz. Yine Hatuniye Yolu Projesi kapsamında 9,5 kilometrelik yol çalışmamız var. Bunun da altı yapı işlemleri bitti, bu yıl üst yapı işlemlerini bitirmeyi planlıyoruz. Yine Van’ın turizm bölgelerinden olan ve önemsediğimiz bir bölge olan Çitören ve Mollakasım arasındaki sahil yolu projemizdir. Buda yine 9,5 kilometrelik bir hatta devam ediyor. Mollakasım’ın güney tarafına kadar yolu tamamladık. Önümüzdeki yıllarda devamını da yapacağız. 30 metre genişliğinde, seyir teraslarının olacağı, Van Gölü’nün en güzel izlenebileceği bir mekandabu yol projesini de devam ettiriyoruz. Belediyede gördüğümüz önemli eksiklerden biri de makine konusundaki yetersizlikti. Bu anlamda herhangi bir borçlanma altına girmeden, bir kredi kullanmadan, bugüne kadarki hiçbir işimizde kredi kullanmadık. Birçoğunu DMO üzerinden gerçekleştirmek üzere, birkaçını hibe olmak üzere, toplamda 90 milyon liraya yakın, yaklaşık 123 adetotobüsünden iş makinesine kadar araç alımı yaptık. Göreve geldiğimizde belediyenin 54 tane otobüsü varken, biz sadece bir defada 50 tane belediye otobüsümüzü şehrimize kazandırdık. Bunun yanında Kapıköy- Van arasında gelen turistlerin daha refah, güvenilir şekilde taşınmalarını sağlayacak, 4 tane otobüs alımı gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

“Bütün çalışmalara destek verdik”

Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalara destek verdiklerini söyleyen Özvan, “2 yıl önce bölgedeki en büyük çığ felaketini yaşadık. 2 tane itfaiye erimizi burada şehit verdik. Bu noktalarda da arama kurtara çalışmalarına belediye olarak destek verdik. Başkale depreminde müdahalelerde bulunduk. Yine sel çalışmalarında baş aktörlerden biriydik. Bütün bu çalışmalara belediye olarak destek verdik. Ülkemizde yaşanan yangın ve sel felaketlerine de yine belediye olarakmüdahale ettik. Karla mücadele çalışmalarımız devam ediyor. Ağustos ayı içerisinde çok ciddi sel olayları meydana geldi. Bunların tamamında ayni, nakdi, malzeme destekleriyle yaraları sarmaya çalıştık. Başkale depreminde hasar gören, kullanılamaz hale gelen okulu yeniledik. Çohaz Kavşağı’nı yeni dizayna kavuşturduk. 20 yıldır yapılmayan yollara el attık. 2021 yılında toplamda 192 kilometrelik yol çalışması yaptık. Van Çevre Yolu’nda da ilk kazmalar vuruldu. Şunda yaklaşık 2,5 kilometresi asfaltlandı. Eksik olan bir kısmın 500 milyon TL’ye ihalesi yapıldı. İhalesi yapılan kısım için 150 gün bitirilme süresi verildi. Van Çevre Yolu önünde engel olabilecek bütün unsurları birlikte kaldırarak, Van Çevre Yolu’nu çok kısa sürede Vanlıların hizmetine sunmayı planlıyoruz. Kırsal kalkınmaya 1 yılda 40 milyon TL harcanarak, sulama kanalları, koruge boru, hayvan içme suları gibi birçok destek verildi. 2,5 yıl içerisinde kırsal kalkınmada 176 kilometre sulama kanalı inşa ettik. Bu Cumhuriyet tarihinde belediye eliyle, özel idare eliyle yapılan çalışmalarını toplamından çok daha fazla bir çalışmadır. 393 mahallenin 2 bin 340 kilometresinde arazi yolu çalışmaları yapıyoruz. Çiftçilerimize kanal temizleme, arazi yolu açma gibi konularda ciddi destekler vereceğiz. 2,5 yılda yaklaşık 75 bin metre koruge boru dağıtmışız. 250 bin metre de kangal boru dağıtmışız. 52 adet hayvan içme suyu, 17 adet de güneş enerji sistemi kurmuşuz. 2 bin 100 adet saç sıvat, 4 bin 80 adette beton sıvat dağıtımı yapıldı. Büyüşehir üstüne düşenden çok daha fazlasını yaparak, halkımıza bu hizmetleri vermeye çalışıyor. VASKİ tarafından 13 ihaleli işte, 13 milyon yaklaşık maliyetle İpekyolu, Edremit, Tuşba, Erciş, Başkale, Muradiye, Çatak, Gürpınar gibi 12 ilçede 120 kilometre içme suyu hattı yapıldı. 15 tane su deposu, 2,5 kilometre kanalizasyon hattı, 42 adet depo bakım, onarım, 11 mahallede 4 bin 410 metre enerji nakil hattı ve 11 tane trafo işi VASKİ tarafından gerçekleştirilmiştir. Yine VASKİ bünyesine bu dönem içerisinde ciddi araç temini sağlandı. 2020 ve 2021 yılları arasında 3 basınç aracı, 3 vidanjör, 1 kanal temizleyici, 1 vinç, 1 tır, 3 traktör ve 2 dorse olmak üzere öz kaynaklardan toplam 8 milyon TL’lik araç VASKİ bünyesine kazandırıldı” diye konuştu.

“Hasta nakil hizmetleri veriyoruz”

Büyükşehir Belediyesi olarak birçok konuda hizmet verdiklerini söyleyen Özvan, “Van’da abone kayıt sisteminde ciddi eksiklikler vardı. Toplam abone sayısı 272 bin 236 kişiye ulaştı. Elektrik aboneleri ile karşılaştırdığımız da halen çok ciddi abone eksiğimiz var. Bir çok alanda halkımıza sağlık desteği sunduk. 125 bin ton mama dağıtarak, hayvanlarımızı unutmadık. Bugüne kadar 25 bin hayvanımızı tedavi ettik. 506 tanesini sahiplendirdik. Bunun yanında evde sağlık hizmetleri veriyoruz. Fizyoterapi hizmetinden, seruma kadar, pansumana kadar birçok konuda hizmet veriyoruz. Geçen yıl bin 300 kişi evde bakım hizmetinden faydalanırken, 2,5 yılda 5 bin 456kişiye bu hizmeti verdik. Hasta nakil hizmetleri veriyoruz. 2,5 yıl içerisinde 6 bin 881 kişiye de hizmet sunduk. Yeni doğan bebek setleri dağıtıyoruz. Yine 2,5 yılda 8 bin 314 bebek bakım seti dağıtımı gerçekleştirdik. Vektörle mücadelede ciddi bir çalışma yaptık. Geçen yıl 128 bin hektar, toplamda da 529 bin hektar alanı vektörle mücadele kapsamında ilaçladık. Bu kapsamda şuanda kent genelinde sisleme çalışmalarına başladık. Yasak ırk hayvanları ücretsiz kısırlaştırıyoruz” şeklinde konuştu.

“Parklarımızı artık anlık takip edebiliyoruz”

Özvan açıklamasının devamında “2,5 yılda 14 bin 209 aileye gıda kolisi dağıtmışız. Aşevi aracılığıyla 1 milyon 113 bin 562 aileye sıcak yemek hizmeti verdik. Elektronik sosyal yardım kartı yardımımız var. 6 bin 856 dar gelirli aileye bu desteği sağladık. 47 adet tekerlekli sandalye, 9 bin 972 adet engelli vatandaşlara temizlik ve hijyen paketi, 986 engelli vatandaşa taşıma hizmeti verdik. İhtiyaç sahibi ailelere ramazan kolisi desteklerimiz devam ediyor. Refakatçi misafirhanemizde 2,5 yılda 17 bin 196 kişiyi misafir ettik. Şehir merkezinde birçok alanda yeşil alan çalışması yürüttük. Bu dönem içerisinde şehir merkezinde 30 bine yakın ağaç dikimi yapıldı. 81 bin adet çalı dikimi gerçekleştirildi. Seralarımızı aktif hale getirdik. 1,5 yıl içerisinde 1,5 milyon adet çiçeği seralarımızda ürettik. Birçok vatandaşa ağaç budama desteği verdik. Parkların daha güvenli hale gelmesi anlamında izlenebilir bir sistem kurduk. Parklarımızı artık anlık takip edebiliyoruz. İhalesi tamamlanan 40 adet özel halk otobüsünü, araç filomuza kattık. Ulaşımda ciddi adımlar attık. Birçok mahallelerin isim tabelalarını yeniledik. Aldığımız belediye otobüsleriyle 21 yeni güzergaha ilk kez otobüs seferleri başlattık. 1 yılda 9,7 milyon yolcu taşıdık. Taksi duraklarını yeniledik. Yaya geçitleri, durak kabinleri gibi çalışmalarımız da devam ediyor. İmar ve şehircilik anlamında ciddi çalışmalara imza attık. 13 ilçede imar çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda imar yönetmeliğinin çalışmalarını tamamladık. Kent Estetik Kurulumuz kuruldu ve çalışmalarına başladı.13 ilçede nazım imar planı çalışmaları devam ediyor. İmarla ilgili vatandaşları bilgilendirme toplantılarımız devam ediyor. Bu kapsamda 2 adet kentsel gelişim proje alanı belirledik. 4000 hektar alana ilişkin Tuşba Sahil Bandı planlı çalışması kapsamında imar çalışmalarımız devam ediyor. Beyüzümü’nde 18 yıllık imar sorununu çözüme kavuşturduk. Hafriyat denetimleri kapsamında geçtiğimiz yıl 2 milyon civarında gelir elde ettik. Bu denetimleri sıklaştıracağız. Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü’nü kurduk. İklim değişikliği artık bakanlığımızın da ismine girdi. Önemli bir husus. Bakanlığımızın isminin değişmesiyle, bizde hemen o adımı atarak, bu şube müdürlüğümüzü harekete geçirdik. Kıyılarda temizlik çalışmalarımız devam ediyor. Yıl içerisinde 210 ton çöp topladık. Yıllık bin 500 ton tıbbi atığı da bertaraf ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“2022 yılı kültür sanat takvimini belirledik”

Genel Sekreter Yardımcısı Doç.Dr. Ali Özvan, son olarak şunları söyledi; “Van Gölü için önemli olan dip çamur temizliği işine de başlamış bulunmaktayız. Tuşba 15 Temmuz Parkı sahiline gittiğiniz zaman bu çalışmaları görecekseniz. Bu çalışmalar kapsamında sahilden göle giden yollar yapıldı. Bu yollar aracılığıyla ekskavatörler desteğiyle dip çamuru toplayıp, uygun bir depolama alanına naklediyoruz. Yine Büyükşehir Belediyesi olarak bir çok restorasyon ve yenileme işleri yaptık. Şehit anıtı yaptık. Zabıtamız sahada denetimlerini sıkı bir şekilde sürdürüyor. Yangına müdahaleden tutun, trafik kazasına, su baskınına kadar birçok olaya müdahale ettik. Bu anlamda sadece kendi ilimizde hizmet vermiyoruz. Diğer illerde yaşanan afet olaylarına da destek verdik. Yine çok önemsediğimiz ve büyük bir eksiklik olarak gördüğümüz, su altı arama kurtarma timini kurduk. 2021 yılında 7 bin 750 olaya itfaiyemiz müdahale etti. Belediye olarak 2022 yılıkültür sanat takvimini belirledik. 2022 yılının her günü için bir etkinlik takvimi hazırladık. Van Gölü Gençlik Buluşmaları etkinliği düzenledik. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na ait 3 adet Gençlik Merkezi’nde 242 kurstan 5 bin 506 kişi faydalandı. 87 adet konser, tiyatro, festival düzenlendi. Bin 641 öğrenciye kitap desteği verildi. 150 diplomatı geçtiğimiz yıl Van’da ağırladık. Bu ilimizin turizmine ciddi katkı sağladı. 81 ilden 150 muhtarımızı yine ilimizde ağırladık. Kültürel etkinlikler kapsamında, doğal gezi, fotoğraf etkinlikleri düzenledik. Yıl içerisinde 13 ilçemizin muhtarlarıyla bir araya geldik. Muhtarların 2 bin 940 dilekçesini çözüme kavuşturduk. Kent Danışma Kurulu’nda ulaşım, turizm, tarım hayvancılık, belediyelerin yaptığı vizyon projeler gibi bir çok konuda toplantılar yaptık. Sayın Valimiz bu süreçte sık, sık gençlerle bir araya geldi. Malazgirt Zaferi kutlamasında yer aldık. 11 bin öğrencimizi sinemayla buluşturduk. Tiyatro günleri ile buluşturmaya devam ediyoruz. Birçok önemli şahsiyetlerimizi andık. Şiir dinletileri düzenledik. Ücretsiz üniversiteye hazırlık kurslarımız devam ediyor. Bu dönem içerisinde 303 öğrencimizi üniversiteli yaptık. Bu kurslarımız şuanda da devam ediyor. Engelli öğrencilerimizin sınava yetişesinde yine desteklerimiz oluyor. VANMEK kurslarını başlattık. 35 farklı branşta 200’e yakın kurs vermekteyiz. İşaret dili ve Kürtçe kurslarımız da devam ediyor. BESYO kursları kapsamında 30 öğrencimiz üniversiteli oldu. Amatör spor kulüplerine 1 milyon TL destek sağladık. Atletizmde, dağcılıkta ve diğer bir çok alanda Büyükşehir Belediyemiz spor kulüpleri, çalışmalarını sürdürüyor ve ciddi başarılar elde ediyorlar. Bisiklet turu etkinliğimiz yapıldı. Kadına yönelik şiddetle ilgili bir çokpanel düzenledik. Kadın seminerlerimiz devam ediyor. Yine anne-baba okulu seminerleri başladı. Kursiyerlerimizle çalışmalarımız devam ediyor. Engelliler Günü’nde yine engellilerimizle bir araya geldik. Çocuklara trafik eğitimleri veriyoruz. Van kilim kataloğunu çıkardık. Belediye olarak ürettiğimiz kilimlerin satışı da devam ediyor. Daha önce kitap envanterimizde 14 tane kitap vardı, biz 2 tane daha kitap ekleyerek, bu sayıyı 16’ya çıkardık.”

Bakmadan Geçme