DR. ERSİN ARSLAN VAN'DA ANILDI

Gaziantep’te görev sırasında uğradığı bıçaklı saldırı sonrası hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan Van’da da anılırken, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete tepki gösterildi.
Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanlığının organizasyonunda Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen doktorlar ve sağlık çalışanları, Gaziantep’te geçen yıl hasta yakını tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan'ı andı.
Burada sağlık çalışanları adına açıklama yapan Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Dr. Çetin Kotan, Dr. Ersin Arslan’ın katledilmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini belirterek, sağlık çalışanlarının ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ettiğini vurguladı. Son bir yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem’in sisteme isyanını kendi canıyla ödediğini anlatan Kotan, “Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakım hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği doktor. Bunlar bildiklerimizin birkaçı ya bilmediklerimiz ve açıklanmayanlar. Sağlık çalışanları şiddeti sadece hasta yakınlarından görmüyor. Hasta ve hasta yakınlarının şiddeti, bakanlığın, hükümetin ve idarecilerin dil ve üslubu, uygulanan sağlık politikalarının etkisi, mobbing, atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, iş yerlerinde kadrolaşmaya bağlı olarak çalışanlar üzerinde hegemonya kırma amaçlı basık, ifade ve örgütlenme özgürlüğü karşısında sürgün, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar ya da siyasal şiddet, istihdam modelleri, iş yoğunluğu gibi sorunlar başlıcalarıdır. Sağlık çalışanlarını hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Halkımıza daha iyi bir sağlık sistemi sunabilmek için, halkımızı verdiğimiz ve mücadelede yanımızda olmaya, hükümeti, şiddeti doğuran, emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortandan kaldırmaya, iş kolundaki sağlık meslek örgütleri olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılan basın açıklamasının sonunda tepkilerini alkışlarla gösteren sağlık çalışanları, daha sonra sessizce dağıldılar.

 

Bakmadan Geçme