VAN'A İLK KEZ BETON YOL YAPAN VALİ TEKİN ALP

Ümit Kayaçelebi yazdı...

Bir gün sosyal medyada gezinirken baktım hangi gazete ise bir manşet atmış aynen şöyle: <Van’da ilk beton yol yapıldı> !

O an gülümsedim kendi kendime. Sanki Van tarihini iyi biliyormuşçasına böyle ciddi ciddi yazmış. Van’da bir ilki duyurur gibi

Oysa ki eskilerde çok iyi bilir ve çok iyi de hatırlarlar ki Van da ilk betonarme yol 1970 yılında yapıldı.

Vali Tekin alp Van’da 1970-1973 yılları arasında 4 yıla yakın bir süre vazife yaptı. Onun zamanında Van’da Cumhuriyet Caddesi hariç yollarımız çakır çukurdu bakımsızdı çok fazla da asfalt yol yoktu. Cadde ve sokaklarımız çoğu topraktı.

İşte o yıllarda çok iyi hatırlıyorum bizim oturduğumuz Eski Ziraat Banka Sokağının başında ilk ev olan Hafız Hamdi Efendinin kapısının önünde belediyeye ait araçlar ameleler sökün edince birdenbire şaşırdık

Kısa da olsa bir şaşkınlık yaşadık.Nedir ne oluyor  derken baktık amelelerin başında ustaların önünde bizim Rahmetli Belediye Baş Zabıta Memuru Zillioğlu Hamdi bey.

Dayanamadık sorduk hayırdır nedir ne oluyor nedir bu arabalar bu işçiler deyince Hamdi Çavuş da Vali bey emretmiş sizin sokağı betonarme yol yapacağız.

Sevindik tabi artık annelerimiz ablalarımız toz topraktan kurtulacaklar artık bundan sonra temiz bir sokağımız olacak. Kim sevinmez ki?

Ustalar tahta kalıpları betonla doldura doldura su vanalarını dışarıda bırakacak şekilde beton ağlarla ördüler tabi bu bayağı da zaman aldı.

O zaman şimdiki teknoloji yok bilek gücüyle kazma kürek vs. ile bizim sokağın başından ta ki sokağın sıhke caddesine bakan rahmetli Eski Özel idare müdürü Lütfü Doğan’ın evine kadar bizim sokak tertemiz bir beton yola kavuştu.

Sokak sakinleri’nin sevincine diyecek yok o gün.

Bir tek bizim sokak değil Eski Özalp  durağının olduğu yere daha yukarı yerler olmak üzere şehrin Cumhuriyet Caddesine yakın bütün ara sokakları hep beton yolla döşendi.

Tabi o zamanki Belediye Başkanımız rahmetli Mustafa Altay beyinde büyük katkısı oldu.

Zaten Vali ,belediye başkanı çok uyum içindeydiler ve çok iyi anlaşıyorlardı. Ne yazık ki bu çalışkan valimiz Van’da fazla kalmadı ve 1973 yılının sonuna doğru tayinen Van’dan ayrıldı.

Ayrıca bizim Kaya Kaya çelebi amcanın da Valiyle ilişkileri çok iyiydi onun zamanında çok temsiller verildi geceler düzenlendi kendisinin zamanında zaten Van’daki ilk ermeni mezalimini dünyaya gösteren Zeve şehitliği ve anıtı da Vali Tekin Alpin zamanında yapıldı. O anıt yapıldığında rahmetli Kaya amcamızda Van’ı Tanıma ve Tanıtma Cemiyetinin başkanıydı. Cemiyet ve vilayet el ele verince o abide de gerçekleşmiş oldu.

Çalışkan güzel bir insandı Vali Tekin alp ama vazife icabı gidince Van halkı üzüldü.

Burada yeri gelmişken onun dillerden düşmeyen hala söylenen bir anısını yazarak yazımı noktalamak istiyorum.

Bizde başkalarının yalancısı olmak kaydı bu olayı şöyle anlatayım;

Vali Tekin Alp Van’a geldiği zaman o zaman ki Vilayet Özel Kalem Şefi Rahmetli Zeki Furan’a;

-Zeki bey ben bu şehrin eşrafından bazılarını görmek ve tanışmak istiyorum!

Zeki bey de olur sayın valim ben gidip bazı esnaf ve tüccar Vanlı hemşerimize vali bey sizinle tanışmak istiyor deyip vilayete davet edeyim

.Zeki Bey o gün öğleden sonra bulabildiği bir kısım Vanlıyı çağırıyor ve davetliler ser halka vali beyin makamında diziliyorlar.

Vali Bey misafirlerine Ben yeni Van Valisi Tekin Alp ben de sizleri tanımak isterim! deyince

Ve orada oturan Vanlı esnaf ve tüccarlar bir bir kendilerini ayağa kalkarak tanıtmaya başlıyorlar.

Ben Tüccar Terzi Celal Kaplan oğlu

Ben Diş Teknisyeni Çakal oğlu Hemit Efendi

Ben Zahire tüccarı Eşşekçioğlu Salih

Ben Kunduracı Camuşçuoğlu Hasan efendi

Ben Deveci oğlu Bakkal Yunus Efendi

Hasılı kelam bunlar böyle kendilerini takdim edip de habire aslan kaplan diye devam edince Vali bey birden afallıyor misafirlere de ayıp olmasın diye Zeki beyin kulağına duyulmayacak şekilde;

-Zeki bey ben sana dedim git Vanın eşrafını getir sen bu heyvan oğlu heyvanları getir mi dedim diyor ve gülümseyince

Zeki Beyde Vali beye dönerek sayın valim bunlar hepsi Van’ın eşrafı bunların lakapları da böyle deyince vali bey tamam zeki bey anladım der.

Bunu büyüklerimiz anlata anlata o yıllardan bu yıllara taşıyıp getirdiler bizim de hilafımız yok anlatıldığı şekilde aktardık.

Ölenlere rahmet olsun Vali Tekin Alpi de bu vesileyle anmış ve Van’da ilk beton yolun 2021 de değil 1970 yılında Vali Tekin Alp tarafından yapıldığının bilinmesini istedim.

Hey gidi günler hey.

Bakmadan Geçme