Tandır ölümlerine son

Van'da 45 yıllık soba ustası Nihat Atacan,  tandırlarda meydana gelen yanık ve ölümlere son verecek soba imal etti.

Geliştirdiği tandır sobaların köylüler tarafından büyük ilgi gördüğünü belirten Van kent merkezi eski Özalp durağı semtinde sobacılık mesleğini yürüten Nihat Atacan, imal ettiği tandır soba ile bölgede sık sık meydana gelen tandır kazalarının son bulmasını, istiyorum dedi.


Mevcut tandırların kullanımının yorucu ve aynı zamanda yaralanmalara, sakatlanmalara hatta ölümlere neden olduğunu anlatan Atacan, " Tandır tehlikesine karşı geliştirdiğimiz sobayı tanıtım amacıyla 50-60 TL arasında satıyoruz" dedi. Atacan, özellikle köylerde ekmek pişiren kadınların yandığını, tandır etrafında oynayan çocukların kaza sonucu tandıra düştüklerini, bu tür yanık olaylarının kimi zamanda acıyla sonuçlandığını söyledi.

 Anne ve kardeşlerimizi tandır yangınlarında kaybetmek istemiyoruz diyen Atacan, " İki çeşit tandır soba geliştirdik.   Geliştirdiğimiz sobaların fiyatı ucuz,  kullanımı pratik ve tehlikesidir.  Tandır Üsüt Soba:  Yakılan tandırın üzerine bırakılan sacdan yaptığımız borusu olan bu sobada yemek yapılıp çay demlenip,  su kaynatılabilir, hiçbir tehlikesi yoktur.  Tandır Soba:  Tandır olmadan kullanılmaktadır. Tandır soba altında yakılan tezek ve diğer yakacak ile üstündeki sacı ısıtmaktadır. Dumanı boruyla dışarı atılıyor. Böylece zehirlemenin de önüne geçmiş oluyoruz.  Her mekanda rahatlıkla kullanılabilinen tandır soba kadınlarımızı rahata ve güvene kavuşturmaktadır.  Vatandaşlarımız tandır kazaları yaşamaması için imal edilen sobalara yönelmesi gerekiyor.  Bölgemizde her yıl yüzlerce kişi tandırlara kazası yaşayabiliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde tandırlar çok kullanılmaktadır. Bu yüzden tandır ölümleri de devam ediyor. Geliştirdiğimiz sobalara vatandaşlarımız ilgi gösteriyor. Biz artık tardın ölümlerine son vermek istiyoruz" dedi.

Nihat Atacan, "Tandırın bizim kültürümüzde önemli bir yeri ve geçmişi var. Ancak batıda illerinde yerden yukarda olmasına karşın bölgemizde yere gömülmektedir. Bu da yanma gibi kazalara neden olmaktadır. Kalabalık nüfusların doyurucu gıda maddesi olan ekmek tandırlarda yapılıyor.  Biz  ürettiğimiz tandır  soba ile tandır yangınlarının önüne geçmek istiyoruz. Bu sobalarla birlikte artık ekmek pişiren anne ve kardeşlerimizin tandıra düşmesi engellenecektir.”

Tandır soba imalatını gerçekleştiren ustalara teşekkür eden Leyla Yamaç,   geliştirilen tandır sabayı olumlu bulduklarını söyleyerek şunları söyledi:  "Van ve çevresinde ki köylerde yaşayan insanlar tandır kazaları nedeniyle birçok acı yaşamaktadır. Bu sobadan sonra köylerde tandır kazalarının,  solunum yolları hastalıklarının asgariye düşeceğine, kadınların rahat edeceğine inanıyorum. Tandır kazası sonucu oluşan yanıklar, ölümler gerçekten bizleri çok üzüyor. Artık bu tür acıları yaşamak istemiyoruz. "

Bakmadan Geçme