DÜNDEN BUGÜNE SMYRNA'NIN KALEMLERİ

Smyrna'nın Kalemleri Platformu 2011 yılında İzmir'de yaşayan, bir grup yazar ve şairin bir araya gelerek kurdukları sanat ve edebiyat platformudur. Yazdıklarıyla olduğu kadar, yaptıkları çeşitli etkinliklerle edebiyatı yaşamın içinde var etmeye çalışan bir topluluktur.

2011 yılında bir araya gelerek çalışmalarına başlayan topluluğun kurucuları Mine Turan, Nuran Benli, Ümran Öztürk, Şakir Turan ve Kemal Benli’dir. Çeşitli okullarda İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Belediye Kültür Müdürlüğü iş birliği ile şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenleyen söyleşiler, imza günleri, edebiyat şölenleri yapan grup, bu çalışmalarında İzmir il ve ilçeleriyle sınırlı kalmamıştır. Ülkemizin birçok ilindeki edebiyat etkinliklerine katılmıştır. Özellikle okullardan aldığı davetle, kariyer günlerine katılmış, okumaya ve yazmaya özendirici söyleşi, dinleti ve toplantılar yapmıştır.

Nuran Benli’nin Milli Eğitim Müdürlüğüne sunmuş olduğu ilk projesi olan "Cep telefonlarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri" konulu kompozisyon yarışmasıdır. Bu yarışmada dereceye giren çocuklara plaketin yanında ödül olarak Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce; birinciye tam, ikinciye yarım, üçüncüye çeyrek altın verilmiştir.

2011 yılında Buca İsmet Yorgancılar okulunda "Kadın ve Siyaset" konulu programda söz aldılar. Bu programda Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesi, medeni kanunla kadının kazanımları ve kadının aile içinde ve siyasetteki yeri anlatıldı.

2012 yılında “Kadın İsterse” adlı projelerinde eğitim ve kadını işleyen grup; eğitimin kadın üzerinde oluşturduğu etkiyi vurgulayan fotoğraf sergisi açtı. 

Aynı yıl Buca Mimar Kemalettin İlkokulu’nda öğrencilere eski sokak oyunlarını öğretip yıl sonunda sahnelediler.  

2014 yılından bu yana çeşitli il ve ilçelerde düzenlenen kitap fuarlarına, kitap günlerine ve okuryazar buluşmalarına katılan Smyrna’nın Kalemleri platformu,  2015’ten beri İzmir’de eğitim gören Güney Koreli öğrencilere ev sahipliği yaparak Türk insanının misafirperverliğini, gelenek göreneklerinin yanı sıra mutfak kültürünü de tanıttılar. Ayrıca grup hediyeleşmenin geleneksel yaşam kültürümüzde ne kadar değerli olduğu vurgusunu karşılıklı hediyeler vererek yaptılar. 

2015 yılından bu yana İzmir Menderes Gümüldür sahil beldesinde yaz sezonunda Menderes Belediyesi’nin de katkılarıyla “Her Gece Bir Yazar İmza Ve Söyleşi” etkinliği düzenlemektedir.  

2016 yılından beri Van, Balıkesir, İzmir, Aydın ve ilçelerinde her kademedeki resmi ve özel okullara giderek öğrencilerle söyleşi,  dinleti ve imza etkinliği yaptılar.

Söke’nin Ağaçlı Köyü’nde 2016 ve 2017 yıllarında “Edebiyat Şöleni” gerçekleştirdiler. Sosyal sorumluluk projelerinde yer aldılar. Bunlardan biri de Van'da dar gelirli ailelerin çocuklarına giyim, kitap ve kırtasiye yardımı yapmak amacıyla  “Çocuklar Üşümesin" projesine grup olarak katılım sağlayarak yardım kampanyasını başarıyla tamamladılar.Grup, farklı il ve ilçelerde düzenlenen çeşitli festivallere katıldılar.

2017 yılında Smyrna'nın Kalemleri önderliğinde "Susurluk Genç Kalemler" akraba ve komşu ilişkilerimizin korunması, değerlerimize sahip çıkmak adına hazırlanmış bir projeyi İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü'ne sunarak "Susurluk Genç Kalemler" kitabını çıkardılar.

Yine 2107 yılında Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Susurluk Ticaret Odası konferans salonunda yaşam koçu ve Smyrna’nın Kalemleri grup üyesi Zehra Çavdar, “Kadının toplumda Yeri ve Önemi” konulu sunumuyla yer alırken Susurluklu ressam Nilüfer Doğan resimleriyle, Ümran Öztürk, Nuran Benli ve Zehra Akçakaya şiirleri ve kitaplarıyla programa destek verdiler. 

Kasım 2018’de İzmir Fen Bilimleri Sahilevleri Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerine şiir dinletisi, kitap tanıtımı, imza ve söyleşi programı yaptılar.

 2019 yılında bir kez daha "Sokak Oyunları" projesini Alsancak Melih Özkanat ilköğretim okulunda öğrenci ve velilerine sundular.  

2019 yaz sezonunda ilk kez Seferihisar Sığacık’ta “Her Pazar Bir Yazar” projesini gerçekleştirdiler. Seferihisar Beledyesi ile koordineli çalışan Smyrna’nın Kalemleri Platformu sezon boyunca her pazar günü bir yazarı okuyucuyla buluşturdu.

Smyrna’nın Kalemleri tiyatro grubu, grup başkanı Nuran Benli’nin yazmış olduğu, Emel Barut’un oynadığı tek kişilik oyunlarını değişik platformlarda sergilediler. “Aynadaki Kadın”, “Alzheimer Yalnızlığı Hiç Sevmez” adlı oyunlar İzmir Sanat Sahnesinde İzmirlilerle, Marmaris’te faaliyet gösteren Kalimerhaba Derneği’nin “Sanat Engel Tanımaz Festivali”nde ise Marmaris Belediyesi Kültür ve Sanat Evi’nde seyirciyle buluştu. “Aynadaki Kadın” tek kişilik oyun 3 Ekim 2021 günü İstanbul Büyükçekmece Belediyesi salonunda sahnelendi.

Grupta yer alan şair ve yazarlarımız aynı zamanda çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmaktalar. Ayrıca halkın sevdiği popüler sanatçı, tiyatrocu, sinemacı, şair ve yazarlarla röportajlar da yapmaktadırlar. Yapılan bu röportajları ilgi ile takip edilmektedir.  Televizyonda kültür sanat programları hazırlayıp sunan grup üyelerimiz de bulunmaktadır.   

Pandemi döneminde grup üyeleri , “Bu Toprağın Çocukları” projesinde doğdukları, yaşadıkları ya da çok etkilendikleri yerleşim yerlerini her yönüyle inceleyerek kimi öykü, kimi şiir kimi ise gezi tarzında yazarak fotoğraflarla birlikte basılmaya hazır bir dosya oluşturdular. Yaklaşık 650 sayfadan oluşan bu dosyanın basımı için sponsor arayışı içindeler. 

Platform kendi üyelerinin yaptığı çalışmaların yanı sıra Van ve Susurluklu sanatçıların gerek yazılı gerek görsel basında tanıtımına da büyük yer vermektedir. 

Platform Van’da faaliyetini sürdürmekte olan şair ve yazarların kurmuş olduğu Simer Yayınevi ile ortak çalışmalarda bulunmaktadır.

Pandemi döneminde grup kurucularından Ümran Öztürk’ün bir projesi olan Susurluklu şair Sabri Altıner anısına “Susurluklu Şairlerden Seçkiler” kitabını Susurluklu şair ve yazarlarla birlikte çıkardılar.

Tüm bu çalışmaların karşılığını başta edebiyat olmak üzere, sanatın her dalında resim, tiyatro, yazılı ve görsel basından oluşan grup üyeleri Smyrna’nın Kalemleri olarak iki yıl üst üste İzmir Birlik Platformunun onur ödülüyle taçlandırıldı. Platform, proje üreten üyelerini onur plaketiyle ödüllendirmekte, yeni projeleri ve yeni katılımcı üyeleri ile daha güçlü bir şekilde yoluna devam etmektedir. 

Bakmadan Geçme