Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan: Vanspor'a destek vermeye hazırız

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 'Vanspor'a üye ve delege olmak isteyen herkesinönündeki engel kaldırılmalıdır. Belli bir ücret karşılığında üyelik ve delegeyapılmalıdır. Parti olarak değil şahıs olarak gücümüz yettiğincedestek vermeye hazırız' dedi.

Burhan Ergin

Van’ın sorunlarını her hafta gündeme taşıyarak çözüm önerilerini sunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan bu hafta Vanspor’un yönetiminde yaşanan sorunlara değinerek, karşılıklı açıklamaların takıma zarar verdiğini söyledi. İlhan, Vansporun mevcut yönetiminin son yıllarda yaşananları göz önünde tutarak ivedi olarak bir çağrı yapmak suretiyle yeni üyeler ve kongre delegeleri belirlemeli ve akabinde kongre sürecini başlatmalıdır” şeklinde konuştu.

Vanspor’un alt yapıya önem vererek yoluna devam etmesi gerektiğini söyleyen İlhan, “Ciddi bir alt yapı oluşturup, gençliğimizin spora yönelmesini sağlayacak olan elimizdeki en önemli kıymetli varlık, Vanspor’dur.Vanspor’un öncelikli olarak Altınordu, Altay örneği gibi mutlaka bir spor okulu oluşturması gerekiyor. Genç futbolcular yetiştirmesi gerekiyor. Paradan önce, bu kentin futbolcusu olacak ve sahaya çıktığı zaman canla başla savaşacak, oynayacak, amatör ruh korunarak profesyonel oyuncular yetiştirmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Vanspor’un etrafında kenetlenmeye davet ediyoruz”

Vanspor’da yaşanan yönetim sorununun takımı olumsuz etkilediğini kaydeden İlhan, “Vanspor ilk haftalarda galibiyetleriyle gündemdeyken, ne yazık ki bugünlerde yönetim kriziyle gündemdedir. Oysaki Vanspor sadece ve sadece başarılarıyla şehre kattığı heyecanıyla gündemde olması gerekir. Vanspor 90’lı yıllarda ligde şampiyonları belirleyecek kadar etkili ve başarılıyken, son yıllarda özellikle sık sık yapılan kongreler ve sürekli başkanın istifa ettim, ediyorum şeklinde ki tehditleriyle ilimiz gündemini meşgul etmiştir.Geçtiğimiz hafta Vanspor kulüp başkanın istifası ve sonrasında yöneticilerinin birbirleriyle ilgili ortaya attığı iddialar kulübe zarar vermekten başka bir şey değildir. Bu tarz iddialar başta yöneticilerin itibarını zedelemekle beraber Vanspor’umuzu da olumsuz olarak etkilemektedir.Vanspor şehrimizde ki herkesi buluşturacak en önemli ortak değerlerimizin başında gelmektedir.Vanspor kimsenin küçük siyasi hesaplar adına reklam aracı olarak kullanacağı bir kulüp olmamalıdır.Saadet Partisi İl Başkanlığı olarak Vansporun mevcut yönetiminin son yıllarda yaşananları göz önünde tutarak ivedi olarak bir çağrı yapmak suretiyle yeni üyeler ve kongre delegeleri belirlemeli ve akabinde kongre sürecini başlatmalıdır.İlimizdeki tüm sporseverleri Vansporun etrafında kenetlenmeye davet ediyoruz” dedi.

“Vanspor kimsenin şov yapacağı arena değildir”

Vanspor’un geçmişte şehrin en büyük heyecanı olduğunu söyleyen İlhan, “Servet Yenitürk, Vanspor’da 3,5 yıl başkanlık yaptı. Fakat bu dönemde sürekli ‘istifa ediyorum, Vanspor’un borçları var, kongreye gidiyorum’ diyerek sürekli bu söylemlerde bulundu. Servet Beyin bugüne kadar Vanspor’a ne harcadığını bilemeyiz. Fakat Vanspor’un federasyondan yıllık geliri net olarak 6 milyon TL’dir. Aynı zamanda bu kulübün deplasman gidiş gelişlerini, masraflarını yine federasyon karşılıyor. Bunu da herkes bilmektedir. Vanspor’a bu kadar bağış yapılırken ve hala borçtan bahsediliyorsa, burada ciddi bir problem vardır. Demek ki bu paraların hesabı konusunda sıkıntılar var. Ya rakamlar gerçek değil, ya da paralar farklı yerlere bir şekilde aktarılmaktadır. Bu ciddi bir problemdir. Başkanlığa aday olanların, üyeliğinin kabul edilmediği sürece şahitlik ettik. Bu kente yakışmamıştır. Vanspor kimsenin tekelinde değildir. Vanspor’daki delege sayısı azdır. Herkesin bu kulübe delege olması için bir çalışma yapılmalıdır. Bu yapılırken, bir rakam belirlenmelidir. Bir sefere mahsus bağış alındıktan sonra, aylık olarak belli miktarda delegelerden para alınmalıdır. Örneğin ‘bin lira bağış yapan ve yıllık da 100 lira aidat veren kişiler Vanspor’un kongre delegesi olabilir’ böyle bir çağrı yapıldığında en azından Vanspor’un, Van genelinde 2-3 bin kongre delegesi olur. Bu delegelerin belirleyeceği sağlıklı bir yönetim oluşturulabilir. Şuan ki mevcut delegeler, mevcut başkanların sürekli orada kalmasını sağlayacak kişilerden ibarettir. Bu ciddi bir sıkıntıdır. Mutlak süratle yönetim değişmelidir. Vanspor 1990’larda şampiyonları belirliyordu, şehre büyük bir heyecan katıyordu. Buraya Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor gibi birçok kulüp geliyordu ve Vanspor hakikaten şehrin en büyük heyecanıydı. Bugün bu heyecanımızı kaybettik, o Vanspor’umuzu kaybettik. Tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurmak zorundayız. Bugün Türkiye’nin en büyük şehirlerinden bir tanesindeyiz. Vanspor, böyle bir şehirde, ne yazık ki 6-7 hafta iyi oynayıp liderliğe yükseldiği anda, bir bakıyorsunuz 3-0, 5-0 yeniliyor ve akıl almaz iddialar söz konusu. Biz bu iddiaları Vanspor yöneticilerinin paylaşımlarından, basın toplantılarını takip ettik. Bunlar kente yakışmıyor. Vanspor, yöneticilerinin bir birlerinin kirli çamaşırlarını ortaya dökeceği bir alan değil. Siyasi anlamda da, spor anlamında da, farklı anlamlarda da ahlaki değil. Yöneticilerin eksiklikleri dahi olsa, bunları tamamen ortaya dökmeye, ortaya sermeye gerek yoktur. Elbette insanlar hata yapabilir, fakat bunun rakamsal bedelleri söylemezse ve çok daha fazla detaya girilmezse daha sağlıklı olacaktır. Vanspor kimsenin şov arenası değildir” diye konuştu.

“Vanspor’un mutlaka spor okulu oluşturması gerekiyor”

Vanspor’un alt yapıya önem vermesi gerektiğini belirten İlhan, “Vanspor’un, öncelikli olarak Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bunun yanında zaten federasyon destek sağlıyor. Ciddi bir kongre süreci için öncelikle doğru bir kongre delegesi adımı atılmalıdır. Geçmişteki sınır ticareti Vanspor’a çok ciddi katkı sağladı. Fakat Vanspor daha sonra yok pahasına satılarak yok edildi. Bugün Vanspor’da futbolcular alacaklarını alamadıklarından bahsediyor. Zaman zaman antrenmanlara çıkmıyor. Bu ciddi bir sıkıntıdır. Vanspor’un öncelikli olarak Altınordu, Altay örneği gibi mutlaka bir spor okulu oluşturması gerekiyor. Genç futbolcular yetiştirmesi gerekiyor. Paradan önce, bu kentin futbolcusu olacak ve sahaya çıktığı zaman canla başla savaşacak, oynayacak, amatör ruhunu koruyacak profesyonel oyuncular yetiştirmesi gerekiyor. Van’da bu potansiyel mevcuttur. Bu anlamda alt yapı çalışması yapılmalıdır. Saadet Partisi olarak daha önce hazırladığımız, Van’ın sorunları ve çözüm önerileri isimli kitapçığımızda, Vanspor’u da gündem yapmıştık. Orada tüm yönleriyle bunları dile getirdik. Bugün Vanspor’un futbol şubesi dışında mutlak süratle, basketboldan voleybola, atletizmden yüzmeye, spor dalları olmalıdır. Bugün gençliğimizi ne yazık ki internetin, televizyonun, bilgisayarın, telefonların esiri etmiş durumdayız. Ciddi bir alt yapı oluşturup, gençliğimizin de spora yönelmesini sağlayacak olan elimizdeki en önemli kıymetli varlık, Vanspor’dur. Vansporlu yöneticilerin mutlak suretle, bugünden tezi yok, bir kongre süreci hazırlığı başlatmalı, kongre üyeleri arttırılmalı, Vanspor sevdalılarına bir çağrı yapılmalıdır. Sağlıklı bir delege yapısı ve sağlıklı bir sivil yönetim oluşturulmalıdır. Mevcuttaki yönetim her ne kadar sivil de olsa, bugün yeterli olmadığını gördük. Geniş katılımlı bir yönetim oluşturulursa, başarı elde edilecektir. Bunun yanında forma rengimiz kırmızı- siyah, aynı renkte olan takımlarla, çeşitli işbirlikleri yapılabilir. Bir ara Beşiktaş’ın çağrı grubu, Van depreminde bir jest yapmıştı. Bu hepimizin hafızalarında yer tutmaktadır. Bugün bu kulüplerle irtibata geçilerek, Vanspor’un güçlenmesi adına çalışmalar yapılabilir” dedi.

“Gücümüz yettiğince destek vermeye hazırız”

Vanspor’a destek veren herkesin takıma üye olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen İlhan, “Vanspor bu yıl içerisinde 6 kere kongreye gitti netice elde edemedi. Bu yüzden yedinci kongrede yapılabilir. Vanspor şuan AsBaşkan tarafından geçici bir yönetimle, yönetiliyor. Yarından tezi yok kongreyapın demiyoruz. Öncelikli bir çağrı yapılmalıdır. ‘Belirlenen ücreti getirenherkes kulübe delege olabilir’ denilmelidir. Bu yapılırsa kulübün ciddi birmesafe alacağı kanaatindeyim. Vanspor, siyasi bir malzeme değildir. Van’dayaşayan 1 milyon 200 bin nüfusun, her biri tarafından önemlidir, kıymetlidir. Vanspor,il dışında sporla ilgilenen, takip eden kesimler tarafından da takipedilmektedir. Vanspor herkes tarafından beğenilen bir geçmişe sahip, büyük birkulüptür. Vanspor’u siyasi hesaplar üzerinden konuşursak, en büyük hatayadüşeriz. Vanspor kimsenin siyasi hesap alanı değildir. Vanspor Vanlılarındır,Van’da yaşayan herkesindir. Vanspor’a üye ve delege olmak isteyen herkesinönündeki engel kaldırılmalıdır. Belli bir ücret karşılığında üyelik ve delegeyapılmalıdır. Bu yapıldığı takdirde, ilimizdeki tüm siyasi partilerolsun, farklı kişiler olsun, gücü, imkânı olan birçok kişinin bu işin birkenarından tutacağına inanıyorum. Parti olarak değil, şahıs olarak gücümüz yettiğincedestek vermeye hazırız. Böyle bir çağrı yapıldığında bizde gidip delegelik ücretiniyatırıp, delege olmak adına müracaatımızı yaparız” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme