VAN YYÜ'DEKİ ULAŞIM SORUNU TBMM GÜNDEMİNDE

Gazetemizin 'Van YYÜ'lü Öğrencilerin Ulaşım Çilesi Bitmiyor' manşet haberiyle gündeme taşıdığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin yaşadığı toplu ulaşım sorunu HDP Milletvekili Murat Sarısaç tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması üzere soru önergesi olarak verildi.

Vansesi Haber Merkezi

Yayın hayatına başladığı günden bu yana Van’ın gelişimi, sorunların çözümü için çaba sarf edenVansesi Gazetesi’nin gündeme getirdiği haber Meclisetaşındı. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin bir türlü çözülemeyen ulaşım sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Milletvekili Sarısaç, 30 bini aşkın öğrencinin eğitim gördüğü Van YYÜ’de ulaşım sorununun ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencilerinin yurt, barınma, yemek fiyatları vb. sorunları sıklıkla gündeme gelmektedir. Öğrencilerin mağduriyet yaşadığı sorunlardan bir tanesi de ulaşımdır. Bu nedenle her yıl eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla YYÜ öğrencileri de şikâyetlerini ve taleplerini kamuoyuna ulaştırmaktadırlar. Çünkü 30 bin öğrencinin eğitim gördüğü Zeve Kampüsü’ne ulaşımda yaşanan zorluklar kronikleşmiş durumdadır. Buna bir de YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne giden hasta ve hasta yakınları, işe gidenler de eklenince üniversite kampüsüne ulaşım tam bir çileye dönüşmektedir. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde otobüs duraklarında oluşan onlarca metrelik kuyruklar sosyal medyaya da yansımaktadır. Bunun yanında merkez – kampüs hattındaki yetersizlikten dolayı otobüsler tıka basa dolarken öğrenciler ayakta yolculuk yapmak zorunda kalmaktadırlar. Kayyum tarafından yönetilen Büyükşehir Belediyesi’nin de öğrencilerin taleplerine cevap vermediği ortadadır. Oysaki üniversite güzergâhında ulaşım olanakları genişletilebilir, alternatif ulaşım olanakları geliştirilebilir. Özellikle otobüs saatleri ve sayıları, öğrencilerin sabah saatlerindeki derslerine yetişmesine imkân verecek şekilde ayarlanabilir. Çünkü ulaşımda yaşanan sorunlar, trafikte ciddi güvenlik risklerine de neden olduğu gibi öğrencilerin eğitime erişimi ve motivasyonunu da etkilemektedir” dedi.

Milletvekili Sarısaç soru önergesinde şu maddelere yer verdi;

Bu bağlamda;

1 – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencilerinin yaşadıkları ulaşım sorunundan haberdar mısınız? Öğrencilerin şikâyet ve talepleri araştırılmış mıdır?

2 – Van YYÜ öğrencilerinin kronikleşen ulaşım sorununun çözülmesi amacıyla neden gerekli adımlar atılmamaktadır?

3 –Van merkezden üniversiteye kadar hat, araç ve sefer sayılarının arttırılması konusunda bir çalışma var mıdır? Üniversite öğrencilerinin ulaşım ücretlerinin düşürülmesi amacıyla herhangi bir adım atılacak mıdır?

4 - Van merkez ve YYÜ arasında hızlı ve kaliteli şekilde ulaşım imkânlarının geliştirilmesini sağlayacak herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa sorunun çözümü için neler planlanmaktadır?

5 – Van merkezden üniversite kampüsüne günlük taşınan öğrenci sayısı kaçtır? Van’da üniversite öğrencileriyle ilgili istatistikler nelerdir?

 

Bakmadan Geçme