Kent Estetiği Kurulu ve Mimarlar Odası'nı eleştiren İlhan Van'a faydaları olmayacak

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Van Kent Estetiği Kurulu'na ve sivil toplum kuruluşu olarak kurulda yer alan Mimarlar Odası'na sert eleştirilerde bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 'Edremit, Tuşba ve İpekyolu imar müdürlerinin yer aldığı, içerisinde sivil toplum kuruluşu olarak Mimarlar Odası'nın bulunduğu Kent Estetik Kurulu hiçbir fayda sağlamayacaktır. Mimarlar Odası bu zamana kadar Van için ne yaptı, bundan sonra ne yapacak. 10 yıl önce yaşanan depremden ilimizin hangi sorununu, problemini gündeme getirdi' dedi.

Burhan Ergin

Van’ın sorunlarını ve çözüm önerilerini her hafta basın toplantısı düzenleyerek dile getiren Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, “Van’da görüntü kirliliğinin sebebi olanlar, çağdaş ve modern bir kent olmaya engel işler yapanlar tarafından görüntü kirliliğinin önlenmesi, çağdaş ve modern bir kent oluşturmak iddiasıyla Kent Estetik Kurulu oluşturuldu” ifadelerini kullandı.

“Nur topu gibi bir kent estetik kurulumuz oldu”

Kent Estetik Kurulu’nun Van’a hiçbir fayda sağlamayacağını ifade eden İlhan, “7200 yıllık geçmişiyle Asurlardan Urartulara birçok medeniyete merkez olmuş, tarihiyle coğrafyasıyla ülkemizde turizmin başkenti olma potansiyeline sahip kadim şehrimizin Kent Estetik Kurulu hayırlı olsun. Nihayet 2021 yılının kasım ayının 5. gününde Doğu Anadolu’nun en büyük şehri olan ilimizde kentimizin estetiğini bozanlar, alt yapıdan üst yapıya her alanda tahribat oluşturanlar. Edremit’ten Tuşba’ya kıyılarımızı tahrip edenler, tahribata göz yumanlar, parklarımızın içine ucube yapılar yapanlar, iskele sahilini yıkanlar ve tüm bunlara sessiz kalanlar tarafından oluşturulan nur topu gibi bir Kent Estetik Kurulumuz oldu. Van’da görüntü kirliliğinin sebebi olanlar, çağdaş ve modern bir kent olmaya engel işler yapanlar tarafından görüntü kirliliğinin önlenmesi, çağdaş ve modern bir kent oluşturmak iddiasıyla Kent Estetik Kurulu oluşturuldu. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde oluşturulan Kent Estetik Kurulunda resmi kurumların belirlediği kişiler mevcut olup sadece bir sivil kuruluşun bulunması da manidardır. Van bugün geçmişteki görüntüsünden uzak, tarihi yapıları yok edilmiş, 50 yılda tek bir düz cadde açılmamış, imar planı yapılmamış bir şehir konumundadır. Mevcut haliyle Kent Estetik Kurulu ilimize fayda sağlamayacak durumdadır.Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak açıkça ifade etmek isteriz sorunu oluşturanlar sorunu çözemezler!” dedi.

“Derdimiz memleketimize faydalı olmak”

Van’ın sorunlarını gündeme getirerek yapılan yanlışlara engel olduklarını kaydeden İlhan, “Biz Saadet Partisi olarak, şehrimizin bütün sıkıntılarını, problemlerini geçmişten bugüne dile getirdik. Birkaç hafta sessiz kaldığımızda, şehrin birçok noktasında vatandaşlarımız tarafından, özellikle konuyla ilgili kişiler tarafından, şehrimizi dert edinen insanlar tarafından ya aranıyoruz, yada yüz yüze görüştüğümüzde, ‘bu şehirdeki sorunlara karşı sizler açıklama yapıyorsunuz, fakat bu hafta niye sizin açıklamanızı görmedik’ şeklinde tarafımıza dönüşler oluyor. Uzun zamandan beri bu konularda sesimizi yüksek bir şekilde çıkarmaya, ilimizin faydasına açıklamalar yapmaya gayret etmekteyiz. Geçtiğimiz yıllarda birçok şeye parti olarak engel olduk. Bugün bu açıklamaları yapmazsak yarın daha kötü şeylerin yapılacağının farkındayız. Biz bir işi elimizle düzeltmek için yola çıkmış insanlarız. Şayet elimizle düzeltemiyorsak, dilimizle düzeltmenin gayretindeyiz. Bu anlamda hareket ediyoruz. Şehrimizdeki, ülkemizdeki, bölgemizdeki sorun ve problemleriçözümleriyle birlikte, ortaya koyuyoruz. Daha öncede Van İl Başkanlığı’mızın hazırladığı, Van’ın sorunları ve çözüm önerileri isimli kitapçığında şehrin imar sorunundan, kentimizin estetik sorunlarına, binalarımızdaki çatı görüntüsünden, dış estetiğine, caddelerimizin durumuna kadar birçok konuyu dile getirdik. Bunu da kamuoyuyla paylaştık. Sonuç itibariyle, derdimiz memleketimize faydalı olmak” şeklinde konuştu.

“Mimarlar Odası bu zamana kadar Van için ne yaptı”

Kent Estetik Kurulu’nda sadece Mimarlar Odası’nın yer almasını eleştiren İlhan, “Edremit, Tuşba ve İpekyolu imar müdürlerinin yer aldığı, içerisinde sivil toplum kuruluşu olarak Mimarlar Odası’nın bulunduğu Kent Estetik Kurulu hiçbir fayda sağlamayacaktır. Mimarlar Odası bu zamana kadar Van için ne yaptı, bundan sonra ne yapacak. 10 yıl önce yaşanan depremden ilimizin hangi sorununu, problemini gündeme getirdi. Basın toplantısı düzenleyerek ilimizin hangi sorunlarını gündeme taşıdı? Ben şahit olmadım. İlimizde sessiz bir kuruluştur. Bunun yanında çevrecilik iddiasında bulunanlar, aktivist iddiasında bulunanlar, bunlarda ne yazık ki ilimizdeki bu olaylara hep sessiz kalmaktadır. Bunlarda manidardır. Bizler sivil toplum kuruluşlarının bu anlamda ses yükseltmesi gerektiğine inanıyoruz. Gerektiği takdirde davalar açması gerektiğini biliyoruz. Bugün çevrecilikten bahsedenlerin veya aktivistlikten bahsedenlerin, kıyı şeridindeki bir ihlale dava açtığına şahit oldunuz mu? Veya şehrin estetiğini bozan, Ahmed-i Hani Parkı’nın içinde belediye tarafından yapılan, Hz. Ömer Cami’nin parkının hemen altında yapılan zabıta noktası mı olacak, ne olacağı belli olmayan, 3-5 günde yapılan o yapılarla ilgili bir açıklama yapıldığını gördünüz mü? Van’ın tarihi evlerinin yıkılıp, tahrip olduğunu görmekteyiz. Şuan yarım yamalak da olsa, ayakta kalanların korunmasına yönelik bir çalışma yaptıklarına da şahit olmadık. Biz buradan onlara da çağrı yapıyoruz. Görevlerinizin bilincinde olun, bu anlamda da harekete geçin diyoruz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme