Solucan İle Zayıflamak

Dr. Muhammet Veysel Zortul yazdı...

Dünya hayatımız sınırlı olduğu gibi dünyadaki kaynaklar da sınırlı. Bu kaynakları dikkatli kullanmalı, israf etmemeli ve de kardeşçe bölüşebilmeliyiz.

Ancak bu dikkat gösterilemediğinden ve kardeşçe bir bölüşüm de olmadığından her yıl binlerce insan açlıktan ölüyor. Garip değil mi?.. Bir tarafta bir lokma ekmek bulamayıp açlıktan ölen bebekler, diğer tarafta çok yediğinden rejim yapmaya çalışan insanlar var…

Bu durum günümüzde böyle olduğu gibi geçmişte de böyleydi maalesef. Örneğin Victoria İngiltere’si tüm dünyayı sömürürken ve birçok insanı açlığa mahkûm ederken, İngiltere’deki kimi kadınlar zayıflayabilmek için canlı solucan yutuyorlardı.

**

Muska

İnsanların iyiliği için muska yapılabildiği gibi kötülüğü için de muska yapılabiliyor. Bir etkisi var mı, yok mu bilmiyorum ama insanlara zarar vermek maksadı ile muska yapmak ve manevi duyguları kötü emellere alet etmek ne kadar da kötü bir davranıştır. Ne dersiniz dostlar; sizce de öyle değil mi?..

Böyle davrananlar eski Roma’da bile varmış. 12 Levha Kanunlarına göre, başkalarına zarar vermek maksadı ile muska yapanın cezası ölümdü. 

İnsanlara zarar vermek için muska yapılması, bir zamanlar güzel Anadolu’muzda da yaygındı maalesef. Şükürler olsun ki eğitim ve bilinçlenme sayesinde epeyce bir azaldı…

**

Bizi de Al

Birinci Dünya Savaşı başlamadan önce büyük devletler iki gruba ayrılmışlardı. İngiltere güçlü olduğundan onun tarafı biraz ağır basıyordu. Kaybettiği toprakları geri almak isteyen Osmanlı Devleti, önce İngiltere’ye müracaat eder fakat ondan olumlu bir yanıt alamaz. İngiltere tarafı olmayınca bizimkiler Almanya’nın kapısını çalarlar.

Kitapların anlattıklarına göre, Almanya bizi kendi tarafına çekmek için çok uğraşır. Bu bilgi doğruysa da birazcık da eksiktir. Zira bizi yanında en çok görmek isteyen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu idi ve Almanya’yı da o ikna etmişti…

Bakmadan Geçme