PARA HUZURU VE GÜVENİ SEVER

Van'da sivil toplum örgütü temsilcileri ve işadamları, Türkiye’de başlatılan çözüm sürecinin başta Van olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’ne ekonomik anlamda yaptığı etkileri değerlendirdi.
Çözüm sürecinin konuşulmaya başlamasıyla birlikte bir canlılığın söz konusu olduğunu anlatan sivil toplum örgütü temsilcileri ve işadamları, bunun nihayete ermesiyle birlikte büyük bir ivmenin yakalanacağını kaydetti.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Mirza Nadiroğlu, uzun yıllar süren çatışmalı süreçten dolayı bölgeye yatırımın gelmediğini belirterek, “Bu güven ortamının oluşmamasından dolayı insanlar buraya yatırım yapmıyordu. Para huzuru ve güveni sever. Çözüm sürecinin çalışmaları yaklaşık 1 yıldır devam ediyor. Bu 1 yıllık süreç içerisinde ilimiz ve bölgemiz yatırım için talep görmektedir. Otellerle ilgili çok büyük talep var ve biz yer tahsisi yapamamaktayız. Bu çözüm sürecinin nihayete ermesiyle birlikte ilimiz ve bölgemizin büyük bir ivme kazanacağına inanıyoruz. Onun için bu çözüm süreci sekteye uğratılmamalı, herkes elini taşın altına koymalı. Tamamıyla bu süreç istediğimiz gibi biterse Van 5-10 yıl içerisinde batı illeriyle yarışacak bir duruma gelecek. Bakın Doğu’da terörle mücadele için harcanan para 400 milyar dolar. Bu her vatandaşın cebinden çıkan paradır. Eğer bugün bu sorun olmasaydı ve bu para top tüfeğe harcanmasaydı bugün gayri safi milli hasıladan kişi başına düşen gelir artacaktı. Rabb'im hepimizin yardımcısı olsun ama bu sürecin önünü tıkamaya çalışanlara da asla taviz vermemeliyiz” dedi.

“BEYİN VE SERMAYE GÖÇÜNÜN ÖNLENMESİYLE YATIRIMLAR ARTACAKTIR”
Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak da başlatılan süreci büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Sürecin nihayete ermesi için herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini anlatan Irak, “Bu işin en sevindirici tarafı akan kanın ve gözyaşının durması olacaktır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin en geri kalmış olan bölgemizde, işsizliğin en yüksek olduğu bölgemizde yatırımların başlaması, beyin ve sermaye göçünün önlenmesine önemli katkıları olacaktır. Bu beyin ve sermaye göçünün önlenmesi halinde de ilimizde ve bölgemizde yatırımlar artacağı gibi il dışından da güçlü olan potansiyelimize ciddi yatırımların olacağına inanıyorum. Önümüzdeki sürece mutlu bakıyorum. Hepimiz el ele vererek aydınlık geleceğe birlikte yürümeliyiz. Sürecin yatırıma yapmış olduğu etkilere bakarsak şu an yatırımlar var desek de yalan olur yok desek de yalan olur. Bunun etkilerini ilerleyen zamanlarda daha net göreceğiz” ifadelerini kullandı.

"BAZI SİYASİLER MENFAATLERİ İÇİN SÖYLEMLERİNDEN VAZGEÇSİN"
Son olarak Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu ise, çözüm sürecine destek vermeyen bazı siyasilere tepki gösterdi. Sürecin 7’den 70’e herkes için bir umut olduğunu ifade eden Kandaşoğlu, bu hedefin gerçekleşmesi ile birlikte bölgede güllerin açacağını kaydetti. Herkesin bu bölgede büyük bir sıkıntı içerisinde yaşadığını anlatan Kandaşoğlu, “Bu yüzden ilimize yatırımlar yapılmıyordu ama ben inanıyorum ki artık dağlarımızda güller açacak ve buralar insanlarımızla dolup taşacak. Geçmiş yıllarda dağlarımız koyun ticareti yapan insanlarla dolup taşardı. Çünkü Van yurt dışına hayvan ithalatı yapıyordu. O günlere tekrar döneceğimize olan inancım tam. Turist akını olacağı gibi ekonomide de bir patlama yaşanacaktır. Ülkemize ciddi anlamda bir güzellik gelecek. Bu çözüm sürecinin konuşulmasının başlarında bile insanlar yatırımlarını burada yapmak için sabırsızlanıyor. Bu siyasilerin de artık davranışlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Kan üzerinden siyaset yapılmayacağını bilmeleri gerekiyor. Bu anlayışlarından vazgeçsinler ve bu sürece zarar vermesinler. ‘İnsanlar ölsün, ben yine genel başkan olayım, vekil olayım, Ankara’da devletin sırtından geçineyim’ anlayışını bıraksınlar. Yeter artık. Ülkeye ve barış sürecine zarar vermekten vazgeçsinler. Çözüm sürecinin konuşulmasına rağmen, ortada henüz bir şey olmamasına rağmen ekonomide bir canlılık başladı. Son 1 ay içerisinde ciddi gelişmeler yaşanmaktadır. Şimdiden insanlar yatırım yapmak için bizleri arayarak taleplerde bulunuyor. İnşallah ilimiz, bölgemiz, ülkemiz ve insanımız için hayırlı süreç olacaktır” dedi.

 

Bakmadan Geçme