Gordion Düğümü

Dr. Muhammet Veysel Zortul yazdı...

Anadolu uygarlıklarından Frigler, bir lider arayışında imişler. Düşünüp taşınmışlar ve şehrin kapısından giren ilk kişiyi kral yapmaya karar vermişler. Kapıdan yoksul köylü Gordios girince onu kral yapmışlar, arabasını da Sabazios Tapınağı’na götürüp kızılcık dalları ile düğüm düğüm bağlamışlar.

O günden sonra bir söylenti yayılmış. Bu söylentiye göre, Gordion düğümünü sabırla çözen kişi, Asya’nın hâkimi olacakmış. Birçok kişi dener fakat düğümü çözmeye kimse muvaffak olamaz.

Yolu Frig ülkesine düşen Büyük İskender de düğümü çözmek ister fakat iş uzayınca dayanamayıp kılıcı ile bütün düğümleri keser. Sonrasında Asya’nın hâkimi olur olmasına ama kısa bir süre sonra 32 yaşında ölür. Kâhinler bu erken ölümü, İskender’in sabırsızlığına yorarlar…

**

Zehirli Şekerler

Bir dönem topraklarımızda cirit atan yabancılar, ülkemizi karıştırmak ve zor durumlara düşürmek için akla hayale gelmedik şeyler yapıyorlardı. Mesela Basra şehrinde dolaşan bir İngiliz, geceleri sokağa çıkıyor ve yerlere şekerler atarak kolera hastalığını yaymaya çalışıyordu.

Altıncı Ordu Komutanı Feyzi Paşa’nın 19 Ekim 1899 yılında çektiği telgrafa göre, zehirli şekerler yüzünden şehirde kolera salgını baş göstermiş, kadın ve çocuklardan ölenler olmuştu. 

  Ne diyelim; Yüce Allah kötülerden ve kötü düşünceli, vicdansız insanlardan hepimizi korusun inşallah…

**

Çakıl Yutan Yılanlar

Cemreler baharın habercisidirler. İlk cemre havaya, ikincisi suya, üçüncüsü de toprağa düşer. Tabi cemrelerle ilgili ilginç inanışlar da vardır.

Bir inanışa göre, kış geldiğinde yılanlar üç çakıl taşını ağızlarına alarak toprağın altına girerlermiş. Cemreler düştükçe taşları ağızlarından çıkarırlar ve sonuncu taştan sonra kendileri de dışarı çıkarlarmış…

Bakmadan Geçme