VAHATUDER BAŞKANI TUNÇDEMİR: EN BÜYÜK SORUN UMUMİ TUVALET

Nüfusu 1 milyon 300 bini aşan şehrimizde merkez ve Van Gölü sahillerinde umumi tuvalet sorunu yaşanıyor. Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine çağrıda bulunan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, şehir merkezinde, sahillerde ve ilçelerde umumi hijyenik tuvalet yapılmasını isteyerek, 'Merkezde, bazı restoran ve kahvaltı salonlarında doğru düzgün tuvalet yok. Belli noktalara hijyenik, modern, temiz umumi tuvaletler yapılması gerekir' dedi.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, Kapıköy Sınır Kapısı’nın İran tarafının açılması, Kuzey Irak’a yapılacak ziyaret, uçak sefer sayılarının yetersizliği ve bilet fiyatlarının yüksek olmasını, Van Gölü Havzasının markalaşması, umumi tuvalet ve otopark gibi sorunları gazetemize değerlendirdi. Tunçdemir, “Milletvekilleri, Van Valiliği, Van Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumlar bu sorunun çözümü için Türk Hava Yolları ve Sunexpress ile görüşmeleri gerekiyor. Bizim bölgemiz turizm bölgesidir, uçak sefer sayılarının artması, bilet fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini anlatmalıdırlar. Uçak sefer sayıları ne kadar fazla olursa bilet fiyatları o kadar düşer” diye konuştu.

“Kapıköy Sınır Kapısı Türklere kapalı”

Kapıköy Sınır Kapısı’nın İran tarafının açılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tunçdemir, ”Kapıköy, Esendere ve Gürbulak Sınır Kapılarının açılmasını sevinçle karşılıyoruz. İran pazarı ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz için çok önemlidir. Bu kapıların açılması herkese fayda sağlar. Özellikle Van, Trabzon, Erzurum, İstanbul, Antalya, İzmir’de yaşayanları daha çok sevindirmiştir. Çünkü gelen turistler buraları daha çok tercih ediyorlar. Turizmciler olarak kapıların açılması elbette mutluluk verici. Kapıların açılmasında emek harcayan herkese teşekkür ederiz. Ancak bakın şuan çok önemli bir sorunumuz var. İran tarafı kendi vatandaşları için kapıları açtı. Ben tur operatörüyüm ve İran’a tur yapmak istiyorum ama beni ve müşterilerimizi almıyorlar. İran’a gidip ekonomilerine can suyu olacağız. Ancak onlar bizi almıyor. Bu son derece yanlış. İran derhal bu tutumundan vazgeçmeli. Umarım Kapıköy Sınır Kapısı ve diğer kapılar bir daha kapanmaz. Kapıköy resmi bir şekilde açılmadı, gayri resmi açıldı. Her an tekrar kapanmayla karşı karşıyadır. Siyasilerimizin, yetkililerimizin kapıların bir daha kapanmaması için gerekli görüşmeleri gerçekleştirmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Van’dan Kuzey Irak’a çıkarma

Van Gölü Havzası Turizm Derneği olarak Kuzey Irak’a çıkarma yapacaklarını belirten Tunçdemir, “15 kişilik heyetle Kuzey Irak’a çıkarma yapıyoruz. 26-29 Eylül tarihlerinde Van Gölü Havzası Turizm Derneği olarak 15 kişilik bir heyetle Dohuk’ta fuara katılacağız. Orada 4 gün kalarak Van’ı en güzel şekilde temsil edeceğiz. Kuzey Irak’taki pazarı İran pazarı gibi buraya getireceğiz. Biz Kuzey Irak pazarını çok ciddi şekilde önemsiyoruz” diye konuştu.

“Uçak sefer sayıları artmalı, bilet fiyatları düşürülmeli”

Uçak sefer sayılarının yetersizliği ve yüksek bilet fiyatlarına değinen Tunçdemir, “Uçak bilet fiyatları maalesef çok yüksek, biz bu sorunun çözüme kavuşturulması için çeşitli yerlerle görüştük. Van’a şuan günde 12-13 uçak geliyor. Daha önce günde 25’e yakın uçak geliyordu. Bizim gibi tur hizmeti verenler için gelen uçak sayısı yetersiz kalıyor. Biz il dışından 30 kişilik bir kafile getireceğimiz zaman uçak bileti bulamıyoruz. Bundan dolayı ilimizin tarihi zenginliklerini ve Van Gölü Havzasını görmek isteyenler uçak sayılarının yetersizliği ve bilet fiyatlarının yüksek olmasından dolayı gelemiyorlar. Hal böyle olunca insanlar Karadeniz’e yöneliyor. Bu sorunun çözülmesi için asıl iş ilimizde görev yapanlara düşüyor. Milletvekilleri, Van Valiliği, Van Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumların bu sorunun çözümü için Türk Hava Yolları ve Sunexpress ile görüşmeleri gerekiyor.  Bizim bölgemiz turizm bölgesidir, uçak sefer sayılarının artması, bilet fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini anlatmalıdırlar. Uçak sefer sayıları ne kadar fazla olursa bilet fiyatları o kadar düşer. İnsanlar zaten münferit olarak gelip gidiyor ama il dışından turist getiremiyoruz. Mesafe çok uzak otobüsle kimse gelmek istemiyor. Turistler uçakla geldiği zaman en az 4-5 gün Van’da kalıp esnafa ekonomik anlamda can suyu oluyor” ifadelerini kullandı.

“Hedefimiz Avrupalıları Van’a getirmek”

Van Gölü Havzasının markalaşması için Van Gölü Aktivistleri Derneği'yle başlattıkları kampanyaya değinen Tunçdemir, “Van Gölü Havzasının markalaşması için Van Gölü Aktivistleri Derneği’yle ortak bir çalışma gerçekleştirdik. Açık konuşmam gerekirse ilimizde bulunan kurumlar çok da ciddi bir destek vermedi. Bakın bu ilde yaşayan herkesin Van Gölü’nün turizme kazandırılması için elini taşın altına koyması gerekir. Van Gölü Havzamız çok kıymetlidir. Gereken ilgi mutlaka verilmelidir. Van Gölü Havzasının markalaşması için herkesin sahiplenmesi lazım. Van Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Van YYÜ gibi kurumlar bilimsel bir çalışma yaparak, önerilerini sunmalıdır. Bize ne düşüyorsa seve seve yaparız. Valimiz Mehmet Emin Bilmez ve diğer kurumlarla görüşerek Van Gölü Havzasının markalaşmasıyla ilgili fikir alışverişinde bulunacağız. Çalışmalarımızı sadece Van ile sınırlı tutmayacağız. Hakkari, Muş, Bitlis illerini de ziyaret ederek yetkililerle görüşeceğiz. Van hakikaten alt yapısıyla, gelişmişliğiyle, doğal güzelliğiyle, tarihiyle, kültürüyle çok güzel bir yerdir. Bunun yanında İran, Ermenistan, Kuzey Irak pazarları var. Bu bölgede huzur seviyesi yükseldikçe yerli ve yabancı insanlar akın akın gelecek. Bundan sonraki hedefimiz Avrupa’daki pazarı Van’a taşımaktır. Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika’daki insanlar bu taraflara gelmek istiyor. 2022 yılında hedefimiz Avrupalıları Van’a getirmektir” şeklinde konuştu.  

“Şehir merkezinde doğru düzgün tuvalet yok”

Van'ın en büyük ilçesi İpekyolu'nun yanı sıra Tuşba, Edremit, Gevaş ilçelerinin Van Gölü sahillerinde yeteri kadar umumi tuvalet bulunmaması çeşitli sorunlara neden oluyor. Turizmin temel gereksinimlerinden umumi tuvalet eksikliğinin giderilmesi gerektiğini söyleyen Tunçdemir, “Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, çevre illerden ve ilçelerden gelen insanlarla birlikte yoğun insan sirkülâsyonu yaşanan şehir merkezi ile yaz aylarında insanların akın ettiği sahillerde umumi tuvalet eksikliği sağlık ve çevre sorunudur. Çarşıyı gezen, sahile giden kadın, çocuk yaşlı hasta olan var. Bu insanlar temel ihtiyacını karşılamak amacıyla umumi tuvalet bulamıyor. Tüm toplumlarda, çağdaş şehirlerde umumi tuvalet yapmak eski bir gelenek ve kamu görevdir. Van da bu konuda ciddi eksiklik var. Turizmde alt yapı konusunda ne kadar güçlü olursak o kadar turist gelir. Şuan en büyük sıkıntımız umumi tuvalettir. Şehir merkezinde, yollarda, restoranlarımızda, kahvaltı salonlarında istenen seviyede doğru düzgün pek tuvalet yok. Şehir merkezimiz ve ilçelerde belli noktalarda hijyenik, modern, temiz umumi tuvaletler yapılması gerekir. Belediyelere sizin aracılığınızla seslenmek istiyorum. İşletmelere ruhsat verirken iki üç tane temiz, hijyenik tuvalet yapılması için gereken talimat verilsin. Çünkü adamlar ruhsat aldıktan sonra bir tane küçük tuvalet yapıp süsleyip püslüyor. 20 kişilik bir grup gittiği zamanda tuvalete gitmek için sıraya giriyorlar. Bu konuda çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Hem yetkililer hem de işletme sahipleri tuvalet konusuna dikkat etsinler. Temizlik çok önemlidir” dedi.

“Araçlarımızı park edecek yer bulamıyoruz”

Edremit’te otopark sorununun büyük sıkıntılara yol açtığını ifade eden Tunçdemir, “İnsanlarımızın yüzde 99’u gezmek için Edremit’i tercih ediyor. Haliyle cumartesi ve pazar günleri Edremit’te aracını park edecek yer bulamıyorsunuz. Edremit Belediyesi bu konuda gereken çalışmaları yapmalıdır. Turistler aracını park etmek için yer bulamıyor. Turizm polisi ve zabıtasının da olması gerekir. Bakın başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Samsun’dan çıkan tur operatörü yolun dar olmasından dolayı Giresun’a uğramadan gidiyordu. Bu konuda şikayetler artınca valilik bizimle irtibata geçerek sorunun ne olduğunu söyledi. Bizde yolun dar olduğunu ve yaşadığımız sıkıntıları anlattık. İnanır mısınız? Bizim sorunumuzu hemen çözdüler. Kültür ve Turizm Müdürlüğünde bir birim açarak turizm polisi ve zabıtasını devreye soktular. Gelen tur operatörleri, acentelerine yer göstererek araçlarını park etmek için yardımcı oldular ve kaleye kadar çıkarıp gezdirdiler. Kimseye ceza kesmediler. Otopark sorununun çözülmesi için Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ile görüştük. Çözülmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“Van’da turizme kazandırılmamış çok yer var”

Tunçdemir son olarak şunları söyledi; “Bakın turizm de danışma ofisleri çok önemlidir. Van’da bir tane vardı onu da kaldırdılar. Van’a aslında bir tane değil iki tane yapılması gerekir. Bu şehirde danışma ofisi mutlaka olmalıdır. Yerli ve yabancı turistlerin sıkıntılarıyla kim ilgilenecek? Turistler kimden bilgi alacak? Turizmin alt yapısı sorunlarından biri de budur. Çözülmelidir. Van’a en az iki üç tane daha müze yapılması lazım. Bir tane Van’a yetmiyor. Hiç açılmamış binlerce eser var. Van turizme çok elverişlidir. 12 ay 4 mevsim turizm alternatif çeşitleri olabilecek bir konumdadır. Van Gölü Havzası o kadar çok geniş ki Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı, Muradiye Şelalesi, Nemrut Krater Gölü, Ahlat Selçuklu Mezarları, Artos Dağı, Akdamar Adası ve Kilisesi, Van Kalesi, Van Müzesi, Hoşap Çavuştepe Kalesi ismini sayamadığımız daha birçok yer var. Turizme açılmayan çok sayıda yer var. Çarpanak Adası, Adır Adası, Vanadokya, Başkale Travertenleri, St. Bartholomeus Kilisesi, turizme kazandırılmamış, bakın buralar turizme kazandırılırsa gelen turistler en az bir hafta Van’da kalır. Van Gölü Havzası’nın markalaşmasını bu yüzden istiyoruz. İnşallah da herkes sahiplenir. Şahsım olarak ilimi, bölgemi ve ülkemi çok seviyorum.”

Bakmadan Geçme