Yeniden okullu olmak...

Bahri Yıldızbaş yazdı...

Sevgili öğretmenler:

Uzun bir aradan sonra, sizler hasret kaldığınız okulunuz, öğrencileriniz ve arkadaşlarınızla buluşacaksınız. Öğrencilerimiz ise, heyecanları ve onlarca farklı düşüncelerle birlikte, öğrendiklerini unutma korkusu ve uyum kaygıları ile sizlerle buluşacaklar. 

Öğrencilerinize çok şey öğretmek yerine, düşünmelerini sağlayın.

Onlar düşünmeye  başlarsa, zaten kendi çabalarıyla öğrenirler.

Ve bir çaba sonucu öğrenilen bilgi, en kalıcı bilgi olur.

Denizler, deniz olduklarını bilmezler. Dalgalarıyla coşmayı sevdiklerinden, sürekli onlarla dans etmeyi isterler. Rüzgarı, fırtınayı, kasırgayı, güneşi, yağmuru, coşmayı ve durmayı kabullenmelerinin sebebi; unutmadıklarındandır. 

Yataklarına geri dönerler. 

İşte buna; beyin temelli öğrenme diyebiliriz. Bu ve gerçek pedagojik düşünceler, okullarda ders olarak verilmez, hocaların kitabında yazmaz. 

Öğrenmenin altın davranışları ve uygulamadaki pedagojik yaklaşımların olumlu sonuçlarını sınıflarda gönülleriyle yaşayan, okuyan, fark eden, öğrenci merkezli ders işleyen, öğrencilerine saygı duyup, çok seven, disiplin cezası vermeyen disiplinli, düzenli ve ilkeli öğretmenlerin kişilikleridir. 

Özellikle ebeveynlere ve çocuklara ödev vermenin, eğitimin temel davranışlarına aykırı olduğunu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine uzun uzun yazmalı ve yazdırmalı ödev verilmesinin, öğrenmeyi engellediğini, davranış ve eklem bozukluklarına sebep olduğunu bilmeliyiz. Ödev yerine, okuma, araştırma, inceleme, gözlem ve çözümlü görevlerin verilmesi başarıyı artıracağı gibi, öz güven oluşmasını destekler. 

“Öğrenme, stiller ve yöntemler ile bilgilerin pekiştirilmesidir. Eğitim, sınırsız yöntem ve tekniklerin disiplinli ve düzenli yaklaşımlarının, sonsuz başarılarının anahtarı ve nitelikli bireylerin yetiştirilmesidir.”

Unutulmaz!..

Sevgili velilerimiz; lütfen, çocuklarınıza ödev yaptırmayın. Verilen görevleri yapması İçin, imkanlar ve ortamlar sağlayın. Çocukları, “odanızda çalışın” diye yalnızlığa iterek cezalandırmayın. TV sesini kısarak veya kapatarak aynı ortamlarda oturun ve çocuklarınızın okumasını teşvik için, sizde kitap okuyun. Konular yetişmez diye tedirgin olmayın ve böylesine basit iddialarda bulunanlara inanmayın. Konular tamamlanır. Kişilik, karakter, sevgi, ahlak, saygı, vicdan, merhamet ve nitelikli insan olamamak asla düzeltilmez. Olumsuzluklar ve kargaşa beyne yerleşir ise;

Asla silinmez. 

2021-2022 Eğitim-Öğretim yılımızın tüm öğrencilerimize, ebeveynlere, öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına, eğitim ormanlarında bulunanlara ve ülkemize; sağlıklı ve hayırlı olmasını diliyorum. 

Bakmadan Geçme