İpekyolu Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürü Celal Güneş: İpekyolu'nda spor kültürünü hakim kılacağız

Hayata geçirilen spor projeleriyle adından sıkça söz ettiren İpekyolu Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürü Celal Güneş pandemi öncesi ve sonrası yapılan çalışmaları gazetemize anlattı. Müdür Güneş, 'Sporu şehrin bütün mahallerine yayacağız. 7'den 70'e herkes bizim spor hizmetlerimizden faydalanabilecek. İpekyolu'nda spor kültürünü hakim kılacağız' dedi.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

Bürokrat kimliğinin yanında siyaset ve seçmen davranışları üzerine kaleme aldığı kitapla tanınan, entelektüel birikimini Van’a hizmet olarak aktaran, iki yıldır İpekyolu Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü görevini yürüten Celal Güneş; yaptığı çalışmalarla takdir topluyor. Daha önce de Başarı Belgesi alan Güneş, sosyal, kültürel, eğitim ve spor faaliyetleri alanlarında ortaya koyduğu başarılı projelerden dolayı kısa süre önce İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan tarafından plaketle ödüllendirilerek İpekyolu Belediyesi’nin bu güne kadar başarı plaketi alan ilk ve tek idarecisi oldu.

“Projelerimiz çok verimli ve başarılı geçti”

Bir Genç Bir Dünya Spor Kursları projesiyle gençlere ücretsiz ve profesyonel spor eğitimi verdiklerini belirten Güneş, “İpekyolu Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü olarak göreve başladığımız günden bugüne yerinde ve güzel çalışmalara imza attığımızı düşünüyorum. Göreve başlarken şehrimizde sportif faaliyetlerin arzu edilen düzeyde olmadığını ve sportif anlamda alt yapının tesislerin eksik olduğunu tespit ettik. Bu noktada projeler üreterek hızlı bir şekilde çalışmalarımıza başladık. İlk olarak Bir Genç Bir Dünya projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında 11 branşta 3 bin 500 gencimize ücretsiz profesyonel spor eğitimleri verdik. Bostaniçi, Hacıbekir, Yalım Erez, Seyit Fehim Arvasi, Yalı, Buzhane mahallelerimiz başta olmak üzere ilçemizde ikamet eden gençlerimiz bu projemizden faydalandı. Projemiz çok verimli ve başarılı geçti. 3 bin 500 gencimize dokunduğumuzu düşünüyorum. Projemiz sayesinde kız futbol, basketbol, voleybol, atletizm takımı oluştu. Erkek futbol takımı, ferdi olarak da boks ve güreşçilerimiz oldu. Bunların da filiz lisansını çıkartarak belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz spor kulübü bünyesine aldık, ayrıca proje kapsamında halk eğitim marifetiyle yüze yakın antrenör istihdam ettik” dedi.

“İlimizde ve bölgemizde ilk örnekleri olacak Online etkinlikler düzenleyerek halkımızla buluştuk.”

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını sürecinde bile çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Güneş, “Çalışmalarımız ivme kazanarak devam ederken, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla karşı karşıya kaldık. Koronavirüs hizmet açısından en çok spor sektörünü sekteye uğrattığını düşünüyorum. ‘Nasıl olsa pandemi var’ kolaycılığına kaçmadık. Pandemiyi bahane etmeden çalışmalarımıza online şekilde devam ettik. Bulunduğumuz makamların içini doldurmak adına pandemi sürecinde daha çok çalıştık. İlimizde ve bölgemizde ilk örnekleri olacak Online etkinlikler düzenleyerek halkımızla buluştuk. Pandemi nedeniyle dershanelere gidemeyen gençlerimize online YKS kursları düzenledik. Alanında uzman öğretmenlerle uzaktan sınav teknikleri, soru çözme teknikleri, YKS kursları verdik. Bünyemizde spora alıştırdığımız, spor kültürüne dahil ettiğimiz gençlerimizin spordan uzak kalmamaları adına uzaktan eğitim programları başlattık. Gerek belediyemizin sosyal medya hesapları üzerinden gerekse velilerimizin WhatsApp hattına antrenman videoları çekip gönderdik. Bu sayede sporcularımız hem spordan uzak kalmadılar hem de kısıtlamalar nedeniyle evlerinde kalan gençlerimiz keyifli vakit geçirdiler. Özellikle kadınların yoğun ilgisine mazhar olan online spor salonu açtık ve her akşam evde spor eğitim içerikleri paylaştık. Online spor salonumuzdan 7’den 70’e herkes faydalandı. Halkımızın evlerinde rahatça egzersiz yapabilecekleri, sağlıklı zaman geçirebilecekleri içerikler ürettik. Kamuoyundan çok güzel tepkiler aldık. Pandemi süresince evlerinde vakit geçiren vatandaşlarımız için gerek spor bilgisine güvenen gerekse keyifli vakit geçirmek isteyen vatandaşlarımız için online spor bilgi yarışmaları düzenledik. Bu yarışmalarımız aylarca devam etti. Her hafta kazanan ilk beş kişiye Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz Sinan Aslan tarafından çeşitli hediyeler verildi. Sorularımız bazen Van ile ilgili bazen de evrensel spor dalları ile ilgili sorulardan oluşmaktaydı. Projemiz oldukça keyifli geçti” diye konuştu.

“İpekyolu’nda spor kültürünü hakim kılacağız”

350 bin nüfuslu Van’ın en büyük ilçesinde iki yıl içinde birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Güneş, ilçede spor kültürünü hakim kılacaklarını belirterek, “İpekyolu Belediyesi olarak ilimizde bir ilk olarak online satranç turnuvası düzenledik. Van genelinde her yaş kategorisinde düzenlenen online satranç turnuvamıza 500 satranç sever katıldı. Verimli geçen turnuvada çeşitli ödüller verdik. Pandemi seyrinin hafiflemesiyle birlikte yine bölgenin ilk örneği olan ‘İpekyolu Belediyesi Spor Akademisi’ni açtık. Karşıyaka Spor Kompleksimizde çocuklara profesyonel eğitimler verdik. Fiziksel, ruhsal ve kişisel olarak geliştiler. Bunun yanında eğitim gören bütün çocuklarımızın krampon, koşu ayakkabısı, forma, eşofman takımı, çanta ve tüm antrenman ekipmanları belediyemiz tarafından karşılandı. Kontenjanımızı imkanlar dahilinde iki bin kişiyle sınırlandırdık. Çünkü yoğun bir talep var. Umuyoruz ki tesislerimiz çoğalır ve şehrimizde spor adına daha çok faaliyet ortaya koyarız. Her ne kadar Büyükşehir yasasıyla köyler mahalle olarak geçiyorsa da sosyolojik olarak köy hüviyetinde olan mahallelerimiz yani kırsal mahallelerimizde yaşayan çocuklarımızın da bu haktan mahrum kalmaması adına köylerde de spor kursları açtık, malzeme desteğinde bulunduk. Kırsal mahallerde de yaklaşık 600 gencimize spor eğitimi veriyoruz. Kaymakamımız Sinan Aslan köylerde spor tesislerinin olmasını arzuluyordu. Köylerde spor tesisi hem bilindik hem de alışılmış bir durum değil. Biz de bunun üzerine çalışmalarımızı başlattık. Yaklaşık 8 ay içinde keşif ve ilgili bakanlıklardan arazilerin tahsis işlemlerini gerçekleştirdik. Şu ana kadar 20 spor tesisimizde çalışmalar sürüyor. İlkini Karagündüz Mahallesinde hizmete açtık. Bu spor tesislerimizde artık kolaylıkla vatandaşlarımıza spor eğitimi verilebilecek. Orada yetenekli çocuklarımızın taraması yapılacak. Yetenekli çocuklarımızın önünü açarak sahip çıkacağız. Karagündüz Mahallesinde açılışını yaptığımız spor tesisi çok renkli geçti. Sporu şehrin bütün mahallerine yayacağız. 7’den 70’e herkes bizim spor hizmetlerimizden faydalanabilecek. İpekyolu’nda spor kültürünü hakim kılacağız” ifadelerini kullandı.

“Sosyal farkındalık projelerimiz de oldu”

Pandemi sürecinde sosyal farkındalık projeleri hayata geçirdiklerini belirten Güneş, “Bakın sporun yanında sosyal farkındalık projelerimiz de var. Çevre kirliliğine dikkat çekmek için Atıklar Yarınlara Umut Olsun projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında yaklaşık iki bin esnafımızla, STK’larla, gönüllü gençlerle birlikte bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdik. Bir haftada 4 buçuk ton atık bitkisel yağ topladık. Buradan gelen gelirle de özel gereksinimli bireylerimize akülü sandalye temin ettik. Buradaki amaç hem çevre duyarlılığı kazandırma hem de atıklarla özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarının karşılanabileceğini vurgulamaktı. Proje oldukça ses getirdi. Biz bu projeyi yaptıktan sonra çoğu ilde de aynısının yapıldığını gördük. Bu noktada öncü olmanın sevincini yaşadık. Pandemi sürecinde berberlerimiz ve kuaförlerimizde kapalıydı. Şehir merkezine uzak olan mahallelerimizde her bayram öncesi tıraşsız köy çocuğu kalmasın diye proje başlattık. Bütün köylerimize berberler götürerek bütün çocuklarımızı tıraş ettirdik. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında bir ilke imza atarak Van Kalesi’nin eteklerinde atletizm koşu yarışması düzenledik.  Cumhuriyet koşumuza erkeklerden 140, hanımefendilerden 85 sporcu katıldı. Koşu sonrası Cumhuriyet şöleni düzenleyerek konser verdik. İpekyolu Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz Sinan Aslan gençlere oldukça önem veriyor. Bizde bunun üzerine Gençlerle Buluşma Projesi kapsamında her hafta şehrimizdeki gençleri Kaymakamımızla buluşturduk. Gençler beklentilerini, sorunlarını, hayallerini Kaymakamımıza birinci ağızdan dile getirme fırsatı buldu. Bu buluşmaları yaparken kesinlikle gençler arasında hiçbir sosyo-politik ayrıma gitmedik. İsteyen herkesi alıp Kaymakamımız ile buluşturduk. Bu buluşmalarımızı da yeri geldi kafeteryada, okul bahçelerinde, Van Kalesi’nin avlusunda, parklarda, yeri geldi daha farklı mütevazı mekanlarda gerçekleştirdik” diye konuştu.

“Van’da bir ilki gerçekleştirdik”

Göreve geldikten sonra hayata geçirilen projelere değinen Güneş, “Belediyemizin kaynaklarıyla 20 mahallemize spor tesisi yaptık. Spor Toto Teşkilat Başkanlığının destekleriyle Kaymakamımızın girişimleri sonucu ilçe merkezimizde 10 adet futbol sahası, 1 adet iki bin seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, 1 adet 8 kulvarlı atletizm pisti hayata geçiriyoruz. Yakında bunların ihalesini yapıp çalışmalar için start vereceğiz. Şerefiye Mahallemizde bulunan İpek Eğlence Merkezimizde kapalı buz pistini yaparak Van’da bir ilki gerçekleştirdik. Sahil bandında futbol, basketbol sahası, tenis kortu ve spor salonu yapımı sürüyor” dedi.

“Kadın Spor Merkezimiz yoğun ilgi görüyor”

İpekyolu Belediyesi tarafından oluşturulan ve 9 branşta (Zumba, pilates, kardiyo fitness, step-aerobik, boks, kick boks, yetişkin jimnastik, Latin dansları salsa, bachata, tango) hizmet veren kadın spor merkezlerinin yoğun ilgi gördüğünü açıklayan Müdür Güneş, “Benim en çok önem verdiğim projelerden biri olan, toplumun ihtiyacına cevap veren kadın spor merkezlerimiz Türkiye’de bir ilktir. Batıda çoğu belediyenin kadın spor merkezi var ama ücretsiz değil. Bizim kadın spor merkezlerimiz tamamen ücretsizdir. Hedefimiz en az 4 kadın spor merkezini hizmete açmaktır. Şuana kadar 2 tanesini hizmete açtık. Bunlardan birini Bahçıvan Mahallesine yaptık. İkincisini ise Alipaşa Mahallesinde hizmete açtık. Emsallerinin çok üzerinde bir vizyonla kadın spor merkezlerimiz yapıldı. Alipaşa Spor Merkezimiz bin 750 kadına hizmet veriyor. Normalde biz bin 500 kontenjan olarak ayarlamıştık ama yoğun talep üzerine kontenjan artışına gitme durumunda kaldık. Birinci katında kafeteryamız bulunuyor. İkramların tamamı ücretsizdir. Mahalledeki kadınlar orada toplantılarını, özel günlerini çok rahatlıkla yapabilecekleri nezih ve temiz bir ortam var. Yine çocukların gönüllerince eğlenecekleri çocuk oyun parkımız var. Oldukça ferah giyinme odaları, duşakabin, tuvaletler bulunmaktadır. İkinci katında ise son teknolojik spor aletlerinin olduğu fitness solunumuz var. İkinci katta ayrıca boks ve kick boks eğitimleri veriyoruz. Üçüncü katta en çok rağbet gören zumba ve pilates salonumuz var. Salonlarımız 9 branşta hizmet vermektedir. Şuan Ali Paşa Kadın Spor Merkezimiz bin 750 kadına hizmet verirken, Bahçıvan Mahallemizde 750 kadın ve ayrıca günde yüzlerce çocuk spor merkezimizden faydalanmaktadır. Umuyoruz ki kadın spor merkezlerimizin sayısı artar. Çünkü bu bölgede yaşayan kadınlar spora erişimde dezavantajlı konumdalar. Biz kadınların ihtiyacına cevap vermek için spor merkezlerini hizmete açtık. Kadın spor merkezimizde eğitimlerimiz ve ikramlarımız başta olmak üzere bütün hizmetlerimiz tamamen ücretsizdir” şeklinde konuştu.

“İpekyolu’nda sporu tabana yayacağız”

İpekyolu ilçesinde sporu tabana yaymak için çaba sarf ettiğini belirten Güneş, “Biz ilçemizin her köşesinde farklı branşlarda spor etkinlikleri ve spor şenlikleri düzenledik. Biz aslında sadece bir tohum attık. Allah’ın izniyle İpekyolu’nda çok başarılı gençler çıkacak. İpekyolu Belediyesi Köyler Arası Futbol Ligini başlatmadan önce 38 takımın katıldığı yıldız erkekler futbol ligi yapmıştık. İlk tohumu aslında orada atmıştık. Daha sonra biz bir bütün olarak köylerimizi spora nasıl dahil edebiliriz diye 6 aşamalı orta ve uzun vadeli bir eylem planı hazırladık. Birincisi köylerde önce spor şenlikleri düzenleyerek spor kültürünü oluşturmak, ikinci aşamada köylerimizde spor tesisleri yapmak, üçüncü aşamada köylerimizde takımlar oluşturmak, dördüncü aşamada turnuvalar düzenlemek, beşinci aşamada her köyümüzde bir amatör spor kulübü kurmak istedik. Altıncı aşamada ise bir bütün olarak baktığımızda Van’a ait bir lig kurmayı hedefledik. İpekyolu Belediyesi olarak bunu hayata geçirerek öncü olmak istedik. Diğer ilçeler de bunu yaptığında belki ülkemizde bir ilk olur. Şu ana kadar saydığım 6 aşamanın dördünü hayata geçirdik. Allah nasip ederse bu aşamaların tamamını bitireceğiz. Şehr-i spor İpekyolu sloganıyla çıktığımız bu yolda inşallah spor kültürünü ilçemizin her mahallesine, 7’den 70’e her vatandaşımıza ulaştıracağız. İpekyolu’nda sporu tabana yayacağız” dedi.

“Kaymakamımız Sinan Aslan’a şükranlarımı sunuyorum”

Güneş son olarak şunları söyledi; “İlk günden bugüne kadar yaptığımız bütün çalışmalarda vizyonundan ışık, desteğinden cesaret aldığımız ve bu çalışmaların baş mimarı olan İpekyolu Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz sayın Sinan Aslan’a şahsım ve Van gençleri adına şükranlarımı sunuyorum. Yoğun çalışma temposunda mesai mefhumu gözetmeden alın teriyle çalışan İpekyolu Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nde görev yapan mesai arkadaşlarıma, Vansesi Gazetesi şahsında bütün çalışmalarımızı takip ederek sesimiz olan ilimizin değerleri basın mensuplarına teşekkür ederim” dedi.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme