VAN'IN BAZZARI DÜNYAYA YAYILIYOR

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs pandemisi nedeniyle son aylarda büyük ilgi gören sanal marketler uygulaması ilk kez Van'da hizmete başladı. Merkezi Van'da bulunan GN SOFTWARE bünyesinde 'Bazzar Sanal Market' adıyla açılan e-ticaret mağazasında binlerce ürünü dakikalar içinde motor kuryelerle market fiyatına kapılarına teslim ediyor.

Rıdvan Can

Merkezi Van’da bulunan GN SOFTWARE Yazılım Firması Van’ı heyecanlandıracak projeye imza atarak adından söz ettirdi. Van merkezli başlatılan “Bazzar Sanal Market” uygulamasıyla 20 kişi istihdam ediliyor.

“Market alışverişini hızlı, kolay ve keyifli bir hale getiriyoruz”

Firma Müdürü Bilgisayar Mühendisi Oğuz Kurtcebe ve Kadın Yazılımcı Nevrez Deniz, “GN SOFTWARE Yazılım Firması ve Bazzar Sanal Market müşteri odaklı, güvenilir, teknolojik ve yenilikçi yapısıyla yaşam kalitesini ileriye taşımakta öncü rol üstlenmekte, market alışverişini hızlı, kolay ve keyifli bir hale getirmektedir. İnternet’ten market alışverişini cazip hale getirerek, alışkanlıkları değiştirmek, müşterilerin rutin market alışverişine ihtiyaç duyduğu noktada bir seçenek olarak akıllarına gelip amaçlarının GN SOFTWARE Yazılım Firması ve Bazzar Sanal Market’ten alışveriş yapmanın ayrıcalık olduğunu, zamandan tasarruf sağlayıp müşterilerinin yaşam kalitelerini arttırarak kolaylık sağlamasıdır. Zengin ürün çeşitliliğiyle hizmet veren Bazzar Sanal Market ile müşteriler, market alışverişlerini hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilmekte, siparişlerinin ödemesini kapıda nakit olarak tamamlayabilmektedirler” dediler.

“Merkezini Van’a getirmenin haklı gurunu yaşıyoruz”

GN SOFWARE Yazılım Firmasını Van’a getirmenin haklı gurunu yaşadıklarını söyleyen Firma Müdürü Bilgisayar Mühendisi Oğuz Kurtcebe, Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini bitirdikten sonra Türkiye’deki bazı kurumsal firmaların yazılım departmanında görev aldım. Daha sonra GN SOFWARE’ine Van’ı bir yazılım fabrikası haline getirecek girişimleri beni doğduğum büyüdüğüm Van’a, sevdiğim memleketime gelip hizmet vermeye sürükledi, iyi ki geldim iyi ki bu girişimciliğin bir parçası oldum. Van’a döndükten sonra GN SOFTWARE kurucusu Sezgin bey ile güçlü bir yazılım ekibi kurmaya karar verdik ve kısa sürede çalışmalara başladık. Bu ekibi kurarken de mümkün mertebe Van’da yaşayan ve yazılıma gönül vermiş kişileri seçmeye dikkat ettik. Sezgin Bey’in yazılım alanındaki deneyimi ve ekibin özverisi ile birçok kaliteli işe imza attık. Yurt içi ve yurt dışındaki birçok firmaya kurumsal çözümler sağladık. Böyle bir hizmetin merkezini Van’a getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“Diğer illere de bu hizmeti sunacağız”

Ülkemizin çeşitli illerinde hizmet vermeyi hedeflediklerini kaydeden Kurtcebe, “Değişime ayak uydurmayan bütün firmalar gerilemeye ve kaybetmeye mahkum aslında bu hayatın tamamında olan bir durum. Bizde Pandemi sürecinde en çok ihtiyaç duyulan sanal market uygulamasını geliştirdik. Bu uygulamanın adını ise Bazzar Sanal Market bırakarak gerekli Arge çalışmalarını yaptık ve yaptığımız araştırmalar sonucunda bu sektörde hizmete başladık. Vatandaşların her alanda işini kolaylaştıran bir uygulama oldu. Vatandaşların uygulama üzerinden vermiş olduğu siparişleri dakikalar içinde motor kurye arkadaşlarla market fiyatına kapılarına teslim ediyoruz. Bu hem zamandan tasarruf demektir hem de ekonomik olarak vatandaşların lehine bir durumdur. 2 aydır Van’da hizmet veriyoruz ve halkın büyük teveccühüne layık olarak bu hizmeti devam ettiriyoruz. Şuan 20 Personelimiz var Van’da bu Sayıyı 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Diğer illerde de bu hizmeti sunacağız inşallah ve hedefimiz 1 yıl içinde bin çalışan sayısına ulaşarak istihdam konusunda da ülke geneli büyük bir atılım yapmak istiyoruz. Ayrıca Kuzey Irak’ta Zaho, Duhok, Elbil, Musul, Kerkük ve Süleymaniye depolarımız kuruluyor. Eylül sonunda Kuzey Irak’ı başlatacağız inşallah ve Kuveyt, Salmiye ve Ahmedi depoları Katar’ın Duhan ve ek depoları Gürcistan’ın Tiflis Batum ve Tutayisi şehirlerinde depo ve alt yapı çalışmalarımız mevcut Van merkezde biz gençler bir araya gelerek bu markayı dünyanın birçok yerine yaymayı hedefliyoruz. Buradan bütün Van halkına seslenmek istiyoruz. Biz Vanlıyız, Vanlıların duaları ve destekleri ile Van’ın gençlerinin bir araya gelerek neler yapabileceğini bütün dünyaya göstermek istiyoruz. Allah’ın izniyle Van’ı bir yazılım merkezi haline getirmeyi hedefliyor ve Bazzar Sanal Market ile de bunu taçlandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kadın yazılımcı yetiştirmeye devam edeceğiz”

Kadın Yazılımcı Nevrez Deniz ise “Bitlis Eren Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Bölümü okurken zor olmuyor mu? Erkek mesleği değil mi? Kadından mühendis mi olur? Algısı çok vardı. Hâlâ da var.  Mezun olduktan hemen sonra Öğretmenlik yaptım. Benlik bir meslek olmadığını mutlu olmadığımı fark ettim. Yazılım alanına hep bir eğilimim vardı. Yazılımda kendimi geliştirmeye çalışıyordum fakat doğu bölgesinde çalışabileceğim bir yazılım firması yoktu ta ki Sezgin Sezer İle tanışana kadar. Sezgin Bey Van’da yazılım istihdamının olmadığını ve yazılımcı yetiştirmek istediğini bu alanda herhangi bir tecrübe istemediğini sadece ilgi ve çalışma azmi olması yeterli olduğunu söyledi. Gn SoftWare ile de tanışmam bu sayede oldu. Bölgede Yazılım sektörü yok denecek kadar azken zaten kadınlara bu alanda yol açacak hiçbir firma bulunmamakta. Gn SoftWare beni bu konu da cesaretlendirerek yazılım alanına geçmemi sağladı. Bazzar Sanal Marketin projesinde yer alarak yazılımda neler yapabileceğimizi gösterdik. Gn SoftWare sayesinde bunu kanıtlayarak birçok kadın yazılımcı yetiştirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kadın yazılımcı olmanın zorlukları nelerdir?

Nevrez Deniz  son olarak şunları söyledi; “Aslında yaşadığımız toplumda bir Kadın anne ya da ev kadını olmadığı sürece hangi sektör olursa olsun bu soruyla karşılaşır. Kadın için en uygun meslek ev hanımı değilse de öğretmenliktir tatili bol çocuklarıyla eviyle daha rahat ilgilenir! Bazı meslekler özellikle Mühendislik alanları için önce erkek olmak gerek! Kadın kod yazmaktan ne anlar! Toplumumuzun olmazsa olmaz hurafesidir. Oysa dünyanın en iyi bilgisayar programcısı bir kadındır (Ada Lovelace). Wi-fi teknolojisinin mucidi de bir kadın (Hedy Lemarr).  Bilişim dünyasına damga vuran nice kadın var ki sadece cinsiyetlerinden dolayı hak ettikleri yerde olamayan ve öyle bir şey ki başarılı olup da adını tarihe kazıyan kadınlar sadece istisna olarak kabul edilir. Sebebi ise daha komiktir.  “Kadının duygusal olması” “Kadın işine duygularını katar” bu yüzden bu tarz mesleklerde çalışamaz.  Bu zihniyet dünyamız da o kadar geniş yer tutmakta ki yazılım ve bilişim dünyasının içinden olanlar bile beceriye değil de önce cinsiyete bakıyor. Ne yazık ki iş dünyasında ki kadın erkek eşitsizliği bu kadarla da son bulmuyor.  Bir kadın bütün bu zorlukları aşıp da iş dünyasına girdiği zaman bu defa da daha düşük ücret daha fazla mobbing ve hatta meslekte hak ettiği yükselmeyi alamama gibi birçok sorunla karşılaşır. Bu da yetmezmiş gibi yaşanılan toplum başarılı bir kadın yazılımcı görmek yerine evlenemediği ve çocuk sahibi olamadığı için başarısız kabul edilir. Bu asla kadının tercihi olarak algılanmaz. Bütün bu engellere rağmen kadın başta bilişim, yazılım, mühendislik gibi erkek mesleği olarak algılanan sektörlerde birçok erkekten daha başarılı olmaya devam ediyor ve edecek.  Ve son olarak eklemeliyim ki evet kadından çok başarılı bir Mühendis de olur çok iyi bir yazılımcı da olur.”

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme