Yok böyle bir zam! Vatandaşın sofrasından eksik olmuyor: Peynirin kilosu 140 TL'ye çıktı

Son dönemde süt fiyatlarında yaşanan fahiş zamlar, vatandaşın sofrasından eksik olmayan peynir ve yoğurt gibi birçok ürüne de bir anda yüksek zammı beraberinde getirdi. Öyle ki peynirin kilo fiyatı 140 TL'ye çıkarken yoğurtun kilo fiyatı ise 10 TL'yi aştı.

Son dönemde dolar kuru ve pandemi bahanesiyle A'dan Z'ye neredeyse tüm gıda ürünlerine yapılan fahiş zamlara bir yenisi daha eklendi. Her buldukları fırsatta özelikle vatandaşın sofrasından eksik olmayan ürünler üzerinden yapılan fırsatçılıktan süt ve süt ürünleri de nasibini aldı.

ÇİĞ SÜT 3 LİRA 20 KURUŞ AMA...

Gıda komitesi tarafından çiğ süt referans fiyatı 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında 3 lira 20 kuruş olarak belirlendi ancak son günlerde market raflarında 1 litre pastörize sürün fiyatı yüzde 25 bulan zamla 9 TL'ye ulaştı. Öyle ki bazı raflarda günlük pastörize sütün fiyatı 11,70 TL'den sözde indirimle 8,95 TL'den satılıyor
FİYAT ARTIŞLARI PEŞ PEŞE GELİYOR! VATANDAŞ ÇAĞRI YAPTI

Tüketicilerinde büyük tepkisine neden olan süt zammı tek kalemde kalmadı. İçinde süt ve süt ürünü bulunan her şey bir anda zamlandı. Özellikle peynir ve yoğurt gibi vatandaşın sofrasından eksik olmayan ürünlere gelen zamlar sonrası vatandaşlar bu ani artışlara karşı yetkililerin önlem almasını istedi.
PEYNİR FİYATI KIRMIZI ETİ GEÇTİ

Sütün litre fiyatının 9 TL'yi bulduğu dönemde zamlardan en çok etkilenen ise peynir oldu. Öyle ki bu günlerde peynir fiyatları kırmızı et fiyatlarını oldukça geçmiş durumda. Kasaplarda sağlık sotelik kuşbaşı 90 TL'ye satılırken zincir marketlerde Ezine peynirinin kilo fiyatı 140 TL'yi buluyor. Marketlerde en ucuz peynirin kilosu ise 50 TL'nin üzerinde...
Zamlarda etkilenen ürünler arasında yer alan yoğurtun ise kilo fiyatı 10 TL'yi aştı. Zincir marketlerde bazı markaların 2 kiloluk yoğurtları 23,90 TL'den satılıyor. 


TERAYAĞIN KİLOSU 100 TL'YE YAKLAŞIYOR

Sütten fiyatı etkilenen diğer bir temel gıda maddesi ise tereyağı oldu. Marketlerde tereyağ fiyatı 100 TL'ye yaklaştı. Bazı markaların 1 kiloluk tereyağı 95 TL'den satılıyor.
SAHTE PEYNİRLERE DİKKAT

Öte yandan sütteki bu zam fırsatçılarında ortaya çıkması neden oldu. Sütün litre fiyatı 9 TL'yi bulmuşken bazı market raflarında kilosu 29-30 TL'den satılan peynirler ortaya çıkmaya başladı. Sütün fiyatı 9 TL'yi bulmuşken kilosu 30 TL'den peynir üretmenin mümkün olmadığı söyleyen uzmanlar içinde süt bulunmayan ve Kazein maddesinden elde edilen peynirler konusunda vatandaşları uyardı.

SÜT FİYATLARI NEDEN ARTIYOR

Fiyat etiketini göre vatandaşlar süt fiyatlarında artışın nedeni merak ediyor. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, süt fiyatlarındaki artışın dünyada artan emtia fiyatları, ambalaj, akaryakıt, enerji gibi girdi maliyetlerinin kaynaklandığını söyledi. Süt fiyatlarındaki artış sonrası fiyat etiketlerini sosyal medyadan paylaşan vatandaşlar ise fırsatçılara dikkat çekti.Haber 7

Bakmadan Geçme